0
EROPUIT Kinderactiviteiten

Waarom ‘Hallo wereld’ een must-see is met kleuters

“Joepie, we gaan naar de cinema!” Net voor de eerste schooldag trok ik met mijn kroost naar de mooiste cinema van Antwerpen: Lumière. We mochten er de avant-première bijwonen van ‘Hallo Wereld’. Benieuwd wat wij ervan vonden?

Waarover gaat de film?

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja … wat ik eet ik eigenlijk graag? Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts! De watervogel maakt zich onzichtbaar, doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. Ontdek wie de oeverbouwer is en maak kennis met een gigantische snoek, die op zoek gaat naar groot avontuur. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander. Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

Mijn eerste indruk bij het kijken van de film was: WOW! Zo Mooi! Ik keek rondom mij en ik zag mijn 4-jarige kleuter geboeid kijken. Meermaals zei hij: Wow mama die zijn van papier! Hij vond een film van papier-maché en stop-motionanimatie dus echt wel oké! Mijn twee groteren daarentegen waren iets minder geboeid, zij hadden een ‘echte film’ verwacht en waren een beetje teleurgesteld dat het om een natuurdocumentaire ging. Toch kon ik hen gedurende de hele film – die ongeveer een dik uurtje duurt – geboeid houden. De film toont hoe de natuur en ons leven tot stand komt en zit vol verborgen boodschappen.

“Het leven is mooi, laat je gewoon meedrijven”

“En wat heb je aan dromen als je ze niet kan laten uitkomen? Ze geven je de moed om het tenminste te proberen.” En dat vond ik zo mooi aan deze film: de eenvoud en tegelijkertijd de schoonheid van de natuur en groeien. Groot worden is jouw kijke op de wereld veranderen en dat is precies wat deze prachtige natuurdocumentaire doet!
Wat mij betreft dus de ideale film om met je kleuter naartoe te gaan en als ouder mee te genieten van alle kleine boodschapjes die erin verwerkt zitten. Prachtig gedaan!

Leuke extraatjes bij de film

Er is trouwens een fantastische aanvulling bij de animatiefilm is het prentenboek Zomaar een dag, bij zomaar een vijver.  Dit boek werd in 2021 uitgegeven, met dezelfde mooie beelden uit de film en tekst geschreven door Bibi Dumon Tak. Echt een dikke vette aanrader en een prachtboek om thuis met je kleuters verder te lezen na de film.

En er zijn ook leuke doe-opdrachtjes:
Download onderaan deze pagina de “paper toys”, gemaakt door illustratrice Charlotte Dumortier. Knip ze uit en bedenk zelf hoe de dieren uit de film eruit moeten zien. Hulp nodig? Charlotte toont je hoe het moet – BEKIJK HET HIER!

Meer weten over de film? Alle info vind je bij Jeugdfilm!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.