Het moet niet altijd brood zijn in de lunchbox van je kind

Wie ons volgt via Instagram @kinderkost en/of @mamalobke weet dat ik er ondertussen een gewoonte van maak om elke dag een gezonde lunchbox aan mijn kinderen mee te geven. Dat daar dus niet altijd boterhammekes in die lunchbox moeten zitten, is duidelijk. Maar wat stop je er dan wel in? En hoe ga je te werk? To the rescue met mijn tips en receptjes…


Voor je aan de slag gaat, investeer je best eerst in een goede lunchbox.

Ik ben fan van: YUMBOX en ik vond deze bij Kabine. Dankzij de vakjes is het supergemakkelijk om een gezonde lunch samen te stellen want je kan gewoon elk vakje vullen met iets lekker en gezond.

Alternatieve bentoboxen: Eco Lunchbox – Little Lunchbox – Omiebox – Go Green – Mepal.

Planning is alles
Hoe ik dat doe? Op vrijdag maak ik een weekmenu en doe ik online boodschappen bij Collect & Go. Op zaterdagochtend haal ik de boodschappen op. Op zondag kook ik op voorhand voor de week de week die komt, inclusief recepten voor de lunchbox zoals deeg voor spinaziepannenkoekjes, groentemuffins, haverkoekjes, balletjes…

BASISVOORRAAD
DIT HEB IK ALTIJD IN HUIS:

Eieren
wrap-tortilla’s
pitabroodjes
havermoutvlokken
kruiden
kokosolie
kleine tomaatjes
komkommer
paprika, wortel, broccoli,
bloemkool
bosbessen
aardbeien, bananen
blokjes kaas
vegan smeerkaas (AH)
zoete aardappelen

HET MOETEN NIET ALTIJD BOTERHAMMEN ZIJN
Quinoa, zoete aardappel of bruine rijst over van de vorige dag?
Doe er wat gehakte komkommer bij en verse tomaatjes en je kinderen kunnen smullen van een lekker zelfgemaakt slaatje ‘s middags! Altijd een hit hier in huis!

Of wat dacht je van een lekkere zadencracker, een wrap of een groentemuffin, een wafeltje, een hard gekookt eitje, het kan allemaal. Geef je toch graag een boterhammetje mee, kies dan voor bruin brood met gezond beleg zoals hummus, guacamole of een lekker stukje kaas.

Enkele van onze favoriete receptjes:


Zoete aardappelwafels…mmmmmm lekker!
Ingrediënten (+/- 20 kleine wafeltjes)

  • 400gr zoete aardappelen
  • 200ml melk (gewone, kokos, amandel …)
  • 200gr havermout
  • 50gr maizena
  • 4 eieren
  • 1tl bakpoeder
  • 1tl vanilleessence

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Verpak de zoete aardappelen elk in een vel aluminiumfolie. Leg ze in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 30min tot ze gaar zijn. Om te testen of ze gaar zijn, prik met een vork in de aardappel als je voelt dat ze volledig zacht zijn dan zijn ze gaar.

Laat de aardappelen volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, verwijder de vel en plet de aardappelen tot puree.

Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een glad deeg.

Verhit het wafelijzer en vet het ijzer een beetje in met olie.

Om de wafeltjes te bakken, schep 1el (per wafeltje) van het deeg in het wafelijzer en bak mooi goudbruin.
Ik maak ze vaak een dag op voorhand en bewaar ze dan nog tot 2 a 3 dagen.


Blissballs met chocolade


Wat heb je nodig?
75gr pompoenpitten
40gr sesamzaad
15gr zachte dadels
2 el kokosolie gesmolten
2 el cacao
kokosrasp
2 el vers ongezoet sinaasappelsap

Zo maak je ze:
Doe de pitten en zaden in een keukenmachine en pulseer tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer tot alles aan elkaar kleeft. Schep steeds een volle lepel (ongeveer
40gr) uit het mengsel, rol er een balletje van en rol dat door de
kokosrasp. Het mengsel is nu nog vrij zacht maar als je ze in de koelkast zet wordt het steviger. Je kan ze tot een week bewaren in de koelkast of ze in
de vriezer bewaren.
Bron van dit recept vond ik in het boek : Little Green Kitchen

Wat stop jij in de lunchbox van je kinderen? Benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.