0
KINDERKOST LIFESTYLE Organisatietips

7 tips om je frigo te organiseren

img_0743

De tip die ik jullie nu ga geven is goud waard! Iets waar ik mij de laatste maanden mateloos aan stoorde, was de hoeveelheid eten die wij soms weggooien! Allerlei trucks heb ik al geprobeerd om te voorkomen dat we zomaar voedsel de vuilbak moeten in kieperen, zoals het maken een weekmenu, je frigo proberen leeg eten, restjes verwerken…tot ik twee weken geleden haar ging interviewen over opruimen en organiseren, ondertussen is zij voor mij de ‘queen van het opruimen en organiseren’ dus ga zeker eens kijken naar haar blog! Zij gaf me dé oplossing: labelen! Het weekend erna ging ik meteen aan de slag met de herorganisatie van onze frigo en weten jullie wat? Afgelopen week smeet ik GEEN voedsel in de vuilbak! Dit dankzij deze tips:

1.Begin met het leegmaken van je frigo en leg alles op één tafel
Met alles bedoel ik ook echt alles! Zo besef je wat er eigenlijk allemaal in die frigo van jou gepropt zit. Maak ondertussen van de gelegenheid gebruik om je frigo helemaal schoon te maken met een doek en warm sodawater. Laat alles opdrogen vooraleer je terug opstart anders blijft er een geurtje hangen.

img_07412. Investeer in bakjes om je frigo te organiseren
Dit is al een eerste vorm van organiseren. Leg alles soort bij soort, maar probeer ook weer niet te veel te stapelen want dan verlies je weer het overzicht en kan er weer iets uit het zicht verdwijnen. Denk alsof je gaat winkelen in de supermarkt, daar staat ook alles soort per soort. Beleg bij beleg, kaas bij kaas, eieren, fruit, groenten, vis, boter, zuivelproducten, sauzen…
img_0737
3. Investeer in goede labels en begin te labelen!

Nu kan je beginnen labelen. Gebruik niet zomaar papieren labeltjes, want dat maakt het snel een vieze boel. Ik vond deze handige invrieslabels. Vaatwasbestendige labels beschrijfbaar met een permanente stift en dus… keer op keer herbruikbaar! Is dat niet handig? Label alles, maar dan ook echt alles! Mayonaise en dressing op zijn plaats? Plak een label! Seizoensfruit op zijn plaats? Labelen maar! Een bakje voor beleg, label erop! Een bakje voor kaas, label erop! En zo ga je door met organiseren. Leuk hé?
img_0740
4. Zorg voor een restjesbakje
Hier komen alle restjes in die je EERST moet opeten! Nog wat quinoa over van de vorige dag? Bijhouden en verwerken in je slaatje voor de lunch. Havermout over van je ontbijt? Bijhouden in een glazen potje en heerlijk als lunch of gezond tussendoortje met wat fruit erbij.

5. Maak een weekmenu
Iets wat ik al lang verkondig, maar waar ik niet meer zonder kan! Maak weekmenu’s en maak op basis van je menu een boodschappenlijstje. Zo koop je nooit ‘zomaar’ voedsel maar altijd voedsel met een doel. Boodschappen gedaan? Rangschik je boodschappen mooi volgens de bakjes en de labels in je frigo. Is er iets op? Dankzij de labels blijf je hier een handig overzicht over hebben en weet je wat je wel en niet moet meebrengen van de winkel.

6. Iedereen van je gezin doet mee
Leg je lumineuze systeem meteen uit aan de rest van je gezin zodat iedereen weet waar hij/zij iets moet terugzetten als ze iets gepakt hebben of waar hij/zij alles kunnen terugvinden. Wanneer iedereen hier met goede wil aan meewerkt, blijf je de hele week een georganiseerde frigo hebben! Heerlijk!

7. Welkom in de wereld van food preps
Planning is alles! Ik ben nog volop ideetjes aan het zoeken, maar ben wel al bezig met food prepping. Rauwkost klaarmaken voor een paar dagen zodat je altijd sneller grijpt naar een slaatje dat je zelf prepareert dan ‘s middags een vettig broodje te eten op het werk bijvoorbeeld. Of snijd al fruit klaar op voorhand en maak al potjes met havermout klaar zodat je ‘s morgens snel ontbijt hebt. En zo vind je nog massa’s ideetjes op Pinterest bijvoorbeeld.

Tip: op mijn Pinterestpagina maakte ik een bord met opruimtips en waar ik de mosterd haalde voor de organisatie van onze frigo.

Weet je niet wat doen dit weekend? Volg ons voorbeeld en begin met het organiseren van je frigo en laat het ons weten! Jullie nog tips om je frigo te organiseren? Ik kom ze heel graag te weten!

Op No Food To Waste vind je massa’s tips om minder voedsel te verspillen.
img_0738 img_0739

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Ann
  september 17, 2016 at 6:21 am

  Dag Lobke,

  Wauw, ziet er zeer professioneel uit!
  Ik stoor mij er ook al lang aan en maakte er destijds voor Vitaya een reportage over:
  Wereldwijd verspillen we jaarlijks zo’n 1,3 miljard ton etenswaren. Dat is – verslik je niet – zowat één derde van de mondiale voedselproviandkast. Een gemiddeld Vlaams gezin verspilt 62 kg voedsel per jaar. Slecht voor milieu en portemonnee: door die verspilling een halt toe te roepen, kun je als gezin tot 213 euro per jaar besparen!
  Vaak gooien we ook dingen weg waarvan we niet wisten dat ze eetbaar zijn! (aardappelschil = chips, lentefris wortelloof is de perfect basis voor pesto enz!) Deze boekjes zijn echt super, als je inspiratie zoekt om nog minder weg te gooien:

  No waste cooking. Van aardappelschil tot wortelloof. KVLV, € 14.95, € 10 voor KVLV-leden
  No leftovers. Koken met restjes. KVLV, € 14.95, € 10 voor KVLV-leden.

  Groetjes!

 • Reply
  Joke
  september 17, 2016 at 6:50 am

  Super tips! Ben hier ook al lang aan het denken om iets te doen aan die chaos in de frigo en de verspilling van eten! Ik denk dat ik dit weekend eens aan de slag ga.

 • Reply
  Rita Van Dessel
  september 17, 2016 at 6:52 am

  Superidee! Geen verkwisting van voedsel meer!
  Ik probeerde dit altijd al te minimaliseren maar toch belandt er regelmatig nog iets op de composthoop, mét een schuldgevoel!
  Mijn mama haar visie op het verspillen van voedsel (reeds zo vele jaren geleden!, ik was toen nog kind en ondertussen 51) herinner ik me nog heel goed…. “denk maar aan de arme kindjes in Afrika, enz.”. Zij probeerde ook zo weinig mogelijk weg te smijten. Zij beleefde haar jeugdjaren in tijden van oorlog en dat was onmiskenbaar een periode waarin je het schaarse levensnoodzakelijke voedsel ten volle wist te waarderen! Blijkbaar heb ik die visie overgenomen en ik trachtte die ook door te geven aan mijn kinderen.
  Het heeft bij mij altijd al gewrongen dat wij in zulke verspillende maatschappij leven terwijl er zovele mensen liggen weg te kwijnen van de honger!
  Dus … geen verkwisting meer, een propere én overzichtelijke frigo!
  Bedankt voor deze tips Lobke!
  Groetjes, Rita

 • Reply
  Wendy
  september 17, 2016 at 6:58 am

  Superidee! Gaan we proberen, hier!

 • Reply
  Joke V
  september 17, 2016 at 1:36 pm

  Inderdaad handige tips, ik probeer het ook uit dit weekend. Als mama van twee kleutertjes (2 en 4) heb ik ook echt nood aan structuur/ orde om de drukke week te overleven 😉
  Bedankt!

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  september 17, 2016 at 9:09 pm

  Heb deze week van die frigobakjes in de action gekocht. Een pak overzichtelijker nu. Wij doen 2 à 3 keer per week restjesavond. Scheelt ook veel in tijd, wat welkom is na een dag werken

 • Reply
  Jozefien
  september 19, 2016 at 3:11 pm

  Eerlijk? Waw, maar ik zie dat toch niet zitten.
  Gelukkig is wat is weggooi zeer beperkt. First in, first of, zo iets. En ons beleg ligt op houdbaarheidsdatum, en hetgeen eerst op moet, wordt dus ook eerst gegeten.
  Wist je trouwens dat je tomaten beter niet in de koelkast bewaart? Dan verliezen ze hun smaak.

 • Reply
  free anonymous proxies
  juni 4, 2017 at 6:13 am

  Hi there,I check your blog named “Twitter” on a regular basis.Your writing style is witty, keep up the good work! And you can look our website about free anonymous proxies.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.