0
FIT MAMA Opvoeding

Gastblog: Opvoeden in coronatijden: hoe doe je dat eigenlijk?

Herken je dit? Na meer dan een week samen eten, leven, huiswerken, telewerken en chillen is het een puinhoop in je hoofd. En misschien ook wel in je huis… 

Ik vroeg hulp aan kinderpsycholoog Klaar Hammenecker. Ze runt de blog Mamagement én heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de begeleiding van jongeren, kinderen, en hun gezinnen.

KLAAR:
“Ben jij er ook ‘ingevlogen’?  Als een volleerde planner had je in een mum van tijd een geweldig weekschema ineen gebokst en legde je met trots aan je kroost uit hoe jullie de komende 5(!) weken tegelijkertijd moedertje en vadertje, schooltje, kantoortje en sportclub zouden spelen. Met uiteraard ook nog tijd voor gezonde hapjes, liefdevolle knuffels, ontspannende uitjes en persoonlijke gesprekjes tussendoor. Not dus.

Multi-tasken kunnen wij moeders nog wel, maar meerdere rollen combineren is titanenwerk. Hoe krijg je dit alles dan bolgewerkt? En hoe houden we dit vol tot het gevaar is geweken, tot we terug uit ons kot mogen? 

STRUCTUUR IS HET CODEWOORD

In onzekere tijden, waar elke dag anders kan zijn en je ’s ochtends niet weet wat er tegen ’s avonds op je afkomt, is structuur het codewoord. Regelmaat en ritme bieden houvast. Dat geldt al in gewone omstandigheden en dus nog meer in crisistijden. 

En dan heb ik het niet perse over superstrakke planningen waar elke week, elke dag, elk uur vooraf een bestemming of een invulling heeft, met aangepaste pictogrammen en kleurcodes. 

Het gaat om het principe, en jij past dat toe op een manier die voor jou werkt. 

Structuur zorgt voor voorspelbaarheid en voorspelbaarheid brengt innerlijke rust. Begin je dag met op te lijsten wat je moet doen en wat je zou willen doen. Voor sommigen biedt dit lijstje al voldoende houvast, anderen concretiseren liever en gaan alles ook inplannen. Wat voor jou werkt, werkt. 

Probeer ook om waar mogelijk het ritme aan te houden van voor de crisis.  De dagen voelen dan vertrouwd aan, zowel voor jou als voor je kinderen. Naast voorspelbaarheid en vertrouwen houdt structuur en ritme ons ook gezond, in het lijf en in het hoofd. 

MAMA EN/OF JUF

Bekijk voor jezelf waar jij de focus op wil leggen want je kan niet beiden zijn, en al zeker niet tegelijkertijd. Om toch tot een combinatie te komen, moeten we enerzijds investeren en anderzijds afstemmen. 

Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor deze nieuwe rol. Wil je je rol als juf kunnen opnemen én ook op die manier door je kind gezien worden, dat moet je hierin investeren: aandacht geven, tijd maken en oefenen. Je kan geen werkmails beantwoorden terwijl je maaltafels dicteert, maar misschien wel terwijl ze een half uurtje buiten spelen in de kille lentezon. Misschien zal je nu minder tot werken komen, maar als je nu even investeert in deze nieuwe rol en de bijhorende mindset bij je kids, dan zal jij nadien ook meer tijd beschikbaar hebben om je eigen werk te doen. 

Bovendien heb je nu de unieke kans om uit te zoeken welk type juf en welk soort schoolse ondersteuning jouw kind nodig heeft om tot leren en werken te komen.

L.L.L.

We willen op dit moment niet alleen de beste mama voor onze kinderen zijn, maar ook nog de ideale juf, een even productieve werknemer, een liefdevolle partner en de immer beschikbare vriendin. We willen alles. En we willen ales liefst van al nu.

Niks mis met hogere doelen en ambities, maar in de weg ernaar toe moeten we mild zijn voor onszelf. Lat Laag Leggen dus. Dat betekent niet dat we het schoolwerk achterwege gaan laten en onze kroost nu 24/7 achter een scherm gaan planten en evenmin dat we alvast onze ontslagbrief gaan opstellen.

Lat Laag Leggen is kiezen voor een stappenplan waarbij vooral het proces telt en je jezelf en je kroost op eigen tempo laat groeien. Het is als een berg beklimmen met het besef dat er op weg naar de top hindernissen kunnen opduiken. Het is ruimte bieden voor extra dagjes in het base-camp als iemand last krijgt van hoogteziekte. De beklimming telt verschillende trekkings -die van het schoolwerk, je telewerk, het huishouden, enz…- waarbij jij nu eens bergbeklimmer en dan weer sherpa bent. 

CORONA-CO-OUDERSCHAP

Wat als jij nu deeltijds zorg voor je gezin zou moeten dragen en deeltijds zou kunnen werken? Wat als je samen in een soort ‘corona-co-ouderschap’ met je partner zou kunnen gaan en jullie beurtelings zouden kunnen focussen op of je werk, of de kids. Klinkt dat als een optie? 

Opvoeden in corona-tijden vraagt een soort van ouderschaps-reorganisatie: wie heeft wanneer de kinderen? En kunnen we daarbij rekening houden met wat goed aanvoelt en met wat onze werkgever van ons vraagt? Gaan jullie voor een 12/2 of wordt het fifty-fifty? 

En vergeet niet: co-ouderschap werkt best wanneer elkeen de ruimte krijgt om in zijn tijd ook zijn eigen ding te doen. 

OPRUIMKWARTIERTJE 

Ik weet niet hoe jouw huis er momenteel bij ligt, maar na meer dan een week corona-quarantaine is het hier een puinhoop. 

Onze dagelijkse structuur biedt niet alleen houvast, maar zorgt er ook voor dat we kunnen ‘afronden’. Een strakke timing waarbij we doorheen de dag verschillende keer moeten schakelen, doet ons zowel letterlijk als figuurlijk datgene waarmee we bezig zijn, terug opbergen én markeert een eindpunt. 

En terwijl ik vaststel dat de combinatie van huis- en telewerk weinig rendabel was, leert een simpele optelsom me dat ik nooit eerder zoveel overuren deed. 

Tijd dus om even op te ruimen: in je huis en in je hoofd. Plan met je gezinsleden een opruimkwartiertje waarbij je met z’n allen tegelijkertijd de boel aan kant doet. Kort maar krachtig en alles spic en span. 

Probeer daarnaast datgene waarmee je bezig bent af te ronden alvorens met iets nieuws te beginnen: eerst de ene mentale schuif dicht alvorens je een andere opent. Zo voorkom je dat het in je hoofd een rommeltje wordt. Bepaal je prioriteiten en troost jezelf: als je denkt dat jengelende kleintjes of passieve hangjongeren nu je productiviteit kelderen, besef dan aan al die inefficiënte kwartiertjes op je werk. En de file in je badkamer is ongetwijfeld minder lang dan die op de Antwerpse ring.”

Bedankt Klaar voor deze nuttige tips! Wij gaan er morgen alvast mee aan de slag?

Meer Mamagement nodig? Je kan haar volgen via Instagram, Facebook of haar blog.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.