0
MAMA ZIJN Opvoeding

Je kind opvoeden tot zelfvertrouwen met deze tips

Het is misschien wel de moeilijkste taak ‘ever’ als ouder…je kind opvoeden met zelfvertrouwen. We weten allemaal hoe we voor ons kind moeten zorgen en doen dat zo goed mogelijk maar toch blijft het ouderschap één grote uitdaging, je leert constant lessen en stuurt bij waar nodig, maar er is nergens geen school of instantie die zegt hoe het eigenlijk wel moet. En doen we het dan eigenlijk wel goed genoeg?

Dat ons oudste zoontje het niet altijd gemakkelijk heeft op school of in nieuwe situaties, maakt ons soms verdrietig. We weten niet altijd hoe we hiermee om moeten gaan en willen eigenlijk maar één ding: ons kind zo gelukkig mogelijk zien opgroeien, lekker in zijn vel.

Daarom is het af en toe niet slecht om eens met andere ouders te babbelen over opvoeding of om eens een lezing te gaan volgen over opvoeding. Zo gezegd, zo gedaan. Drie weken geleden trok ik met mijn Lief richting Kalmthout voor een toegankelijke lezing van opvoedingsblog Zitdatzo. De immer sympathieke Steven Gielis –  auteur van het gelijknamige boek – reikte ons massa’s handvaten aan die ons toelaten om positief te handelen om zo richting te geven aan het leven van onze kinderen.

Benieuwd wat we ervan onthouden hebben en ondertussen ook echt toepassen omdat het zo goed werkt? Deze tips zijn hier alvast getest en goedgekeurd:

1. It takes a village to raise a child
Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Je staat er dus niet alleen voor als ouder. Door anderen bij de opvoeding van je kind te betrekken, kan je alleen maar goed doen. Spreek daarom regelmatig eens af met andere ouders met kinderen. Vergroot je netwerk en betrek familie en vrienden erbij. Framily is het beste wat er is voor je kinderen, geloof mij!

2. Maak bewust echt tijd voor je kind
En met echt tijd bedoel ik één op één tijd. We hebben het allemaal druk druk druk maar maak elke dag eens 5 tot 10 minuten echt tijd om te praten met je kind. Ik heb er ondertussen een gewoonte van gemaakt om voor het slapengaan 5 tot 10 minuten met elk kind iets apart te doen. De dag overlopen, een verhaaltje lezen, luisteren naar hun verhalen of een meditatiesessie op kindermaat te doen. Daarover later eens meer.


3. Geef gevoelens een plaats
Wanneer je kind weent, zeg jij als ouder vaak ‘Kom, je moet toch niet huilen’ of ‘Je moet toch niet bang zijn’. Terwijl jouw kind zich op dat moment wel echt bang of verdrietig voelt. Sinds een tijdje zijn we gestopt met die gevoelens te negeren maar schenken we er echt aandacht aan als één van onze kindjes huilt omdat het gevallen is, want dat is voor jouw kind op dat moment ook echt heel erg. En wedden dat ze na enkele minuutjes vanzelf weer opstaan en beginnen te lachen? Werkt echt!

4. Luister echt naar je kind
Echt luisteren is niet zo gemakkelijk. Maar probeer maar eens je onverdeelde aandacht te geven en zoveel mogelijk oogcontact te hebben wanneer je kind iets vertelt. Daarbij mag je je kind niet onderbreken en laat je het zelf zijn eigen oplossing vinden. En weet je wat echt helpt? Het daarna nog eens herhalen wat je kind heeft verteld om na te gaan of je je kind goed hebt begrepen. Ook dit werkt echt supergoed!

5. Geef je kind af en toe eens een complimentje (maar ook niet te veel)
Onderzoek leert dat mensen beter presteren en leren als ze complimentjes krijgen. Dus je kinderen positieve feedback geven werkt echt supergoed. Je moet natuurlijk niet altijd zeggen: ‘Jij bent de slimste of jij bent de winnaar’ want op den duur zal hij het als vanzelfsprekend beschouwen en dat is ook niet de bedoeling. Je kan beter zeggen: ‘Je hebt goed gewerkt vandaag!’

Hier nog wat inspiratie uit de lezing:

6. Knuffel gretig
Wij zijn een echte knuffelfamilie en wij knuffelen hier dagelijks én gretig. Groepsknuffels in de zetel, kusjes en knuffels na school, voor school, gewoon overdag omdat het kan en omdat we elkaar graag zien. Mama en papa die elkaar regelmatig eens knuffelen. Je kan je kind eigenlijk niet verwennen door het te veel te knuffelen, integendeel, het werkt alleen maar positief als ze weten dat ze in een warm nest wonen. Knuffel dus gerust verder en veel!

7. Ga samen dingen doen doen doen!
Laten we daar ook echt goed in zijn, want als er één ding is dat ik hoop dat onze kinderen later zeggen dan is het: “Mama, papa wat een zalige kindertijd hebben wij toch gehad!” We zijn er vast van overtuigd dat samen dingen doen en samen herinneringen maken veel meer waard zijn dan een groot cadeau te kopen. Want wedden dat je kind zich later wel de boswandelingen en de anekdotes op reis zich zal herinneren en niet het zoveelste verjaardagscadeau dat na een paar dagen al verlaten in de kast ligt? Tijdens die quality time maak je vaak ook echt tijd voor je kind en krijgt het je onverdeelde aandacht en dat is wat echt telt.

TIPS VOOR LEUKE UITSTAPJES MET JE KINDEREN VIND JE HIER OP ONZE BLOG

8. Bied houvast en stel grenzen
Maar daarvoor hoef je dus niet te roepen hé! We proberen hier sinds een tijdje NIET meer te roepen tegen onze kinderen maar alles op een positieve manier te formuleren (niet altijd gemakkelijk, maar het werkt echt). Kinderen worden vaak verteld wat ze niet mogen doen waarbij de focus op het ongewenste gedrag ligt, maar probeer eens te focussen op wat je kind wel mag doen. Zijn je kinderen ambetant tijdens het bereiden van het avondeten? Dan kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Misschien kunnen jullie mama even helpen met de groentjes snijden?’ Is hier echt een lifesaver geworden!

9. Een gezonde geest in een gezond lichaam
Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon is superbelangrijk en zorgt voor vermindering van het stressniveau bij kinderen. Bewegen heeft echt impact op het zelfvertrouwen van kinderen. Daag je kinderen daarom uit om regelmatig te bewegen. Dans samen in de living bijvoorbeeld of plaats een vintage sportraam in je living zoals wij laatst deden, je wilt niet weten hoeveel meer ze hierdoor bewegen. Koop zo’n wobbelboard op te turnen in huis of ga naar buiten en speel tikkertje, voetbal of ga samen een rondje lopen.

10. De wondervraag
Dit vind ik echt een goeike om te onthouden. We deden het hier al een paar keer en het is zo leuk! Het doorbreekt patronen bij je kind en het focust op de gewenste staat, de verandering waarnaar je kind op zoek is misschien? Een voorbeeld: ‘Stel je voor dat je in een teletijdmachine stapt en binnen een week terugkomt. Alle problemen zijn intussen opgelost, hoe zou dat eruitzien?’

Eigenlijk zijn 10 tips nog niet genoeg en is er nog veel meer om te leren uit de lezing én het boek van Steven. Maar het zijn wel de 10 tips die hier sinds een aantal weken consequenter worden toegepast en die echt voor ons werken.

Je kind ook weerbaar en gelukkig maken? Volg dan zeker eens een lezing ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen‘ en ga naar huis met een bagage vol tips om een #goedgenoegmama of #goedgenoegpapa te zijn. Want dat willen we toch allemaal zijn? En/of lees het boek ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen‘, een praktisch boek dat je kind op weg zet naar meer zelfvertrouwen, veerkracht en geluk. Aanradertje van jewelste! Ik las het in één avond uit.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.