0
LIFESTYLE Speeltips

Schermtijd versus speeltijd : hoe pak je dat nu echt aan?

Ja ik ben zo’n moeder wiens kinderen regelmatig achter hun iPad zitten en ik ben waarschijnlijk niet de enige. Soms denk ik dat het hier nog wel meevalt…maar hoe groter de kinderen worden, hoe moeilijker het wordt om ze eraf te doen blijven. En nee, ik hoef mij daar niet voor te schamen want iedereen doet het, toch? Met speelgoed spelen ze nog amper en soms is YouTube nog het enige wat telt. Herkenbaar?

Zelf moeten we niet veel zeggen want ook wij brengen in tegenstelling tot enkele jaren geleden wel wat tijd door achter onze smartphone, iPad of computer. Het goede voorbeeld geven zou wel al eens kunnen helpen.

Maar wat zijn nog manieren om die schermtijd te beperken? Ik testte het uit!

1. Investeer in een trampoline
Ik had een idee een aantal weken geleden. Ok het is de nachtmerrie van elke tuinarchitect maar zet een trampoline in je tuin en ze zijn verkocht. Sinds vorige week pronkt hier een lekker grote trampoline in onzen hof die we vonden bij de Decathlon. En oooooh ik vind dit nu al de beste investering van ‘t jaar. In plaats van ‘s avonds recht naar de zetel te verhuizen als ze van school komen, lopen ze nu naar buiten en spelen ze tot na het avondeten. Had ik je gezegd dat het een goeie investering was?

2. Voer een schermloze dag in
Een regel die we al een tijdje geleden hebben ingevoerd : één dag per week kijken we hier geen schermen. En nee, wij mogen dat dan ook niet doen. Ze mogen hier zelf kiezen welke dag, maar meestal gaan ze voor dinsdag. Die dag moeten ze dus bewust iets anders doen om zich bezig te houden. En ja, dan komen de gezelschapsspelletjes boven of durven ze wel eens speelgoed uithalen. Topidee!

3. Houd rekening met de richtlijnen schermtijd voor kinderen
Sowieso hebben we hier wel wat regels opgesteld. Zo mogen ze niet direct op hun iPad na schooltijd maar moeten ze eerst iets anders doen. En ik deed wat opzoekingswerk want er zijn wel degelijk richtlijnen over hoe lang een kind achter een scherm mag zitten. Nee er zijn geen vastgestelde regels en de maximale hoeveelheid verschilt kind per kind. En is je kind een dagje ziek dan kijkt het waarschijnlijk meer filmpjes per dag op YouTube dan normaal. Maar er zijn dus wel degelijk richtlijnen:

0 tot 2 jaar : een paar keer per week samen / 5 minuten per keer
2 tot 4 jaar : 5 tot 10 minuten per keer, 30 minuten per dag
4 tot 6 jaar : 10 tot 15 minuten per keer, 1 uur per dag
6 tot 8 jaar : 30 minuten per keer, 1 uur per dag
8 tot 10 jaar : 1 tot 1,5 uur per dag
10 tot 12 jaar : 2 uur per dag
12 jaar en ouder : 3 uur per dag MAXIMUM
Euhmmmm en vergeet tussendoor niet te bewegen. (een keer gaan springen op de trampoline is bijvoorbeeld een goed idee :-))

Hoe zit dat bij jou? Hoe probeer jij schermtijd te beperken bij je kinders?

HIER LEES JE NOG ENKELE TIPS ROND SCHERMTIJD BIJ JONGE KINDEREN

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.