0
Speeltips Zelfgemaakt

5 leuke dingen om te doen als het regent

Het weerbericht voor de volgende dagen ziet er niet zo schitterend uit. Inspiratie nodig om je kroost bezig te houden? Denk dan misschien eens aan één van de volgende leuke binnenactiviteiten:

1. Maak er een schildernamiddag van


Wie weet schuilt er in jou of je kleine wel een Picasso? Schilderen hoeft niet per se op een schildersdoek of groot stuk papier, maar kan ook op papa’s oude t-shirt of op een placemat. Wees creatief!

Leuke tip: Kobe ging aan de slag met de leuke Cars uitwasbare verfset. Zo kon hij met zijn penseel van zijn favoriete Cars 3 personage aan de slag. Bovendien zaten er 10 kleurplaten, maar ook blanco papier bij de verfset zodat hij zelf spannende raceavonturen kon schilderen. Met de sponsvormen maakte hij zijn verftekening helemaal af! Fijn om weten, je hoeft er als ouder niet de hele tijd bij te blijven staan uit schrik dat heel je huis vol verf zal zitten, want dankzij de uitwasbare verf kunnen kinderen zich uitleven met deze creatieve set zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verf op huid of kleding!

2. Muziekkleuren

Voorbereiding
Het mooiste is om zelf een playlist samen te stellen (via Spotify kan dat heel gemakkelijk) van twintig muziekstukjes van ongeveer een minuut. Deze stukken kunnen melodisch of juist abstract zijn en totaal verschillend van karakter (hard, zacht, rustig, energiek…) Verdeel een aantal vellen papier over de ruimte op de grond en zorg voor verschillende kleurstiften (wij gebruikten de uitwasbare stiften met felle en intense kleuren van Crayola, zo hoefden we ons geen zorgen te maken). Laat je kunstenaars klaar staan met hun eigen stiften.
Aan de slag
Als je de muziek hoort, begin je op het ritme te tekenen. Als de muziek stopt, wissel je van plaats. Hebben je kleintjes niet meteen door wat ze moeten doen? Dan kan het helpen om hun ogen dicht te doen en op de geluiden te reageren. Of hen een beetje aan te sporen om zich helemaal te laten gaan met lijnen, tekens en vlekken.
Klaar? Nu hebben ze leuke achtergronden gemaakt.

Tijd om de achtergronden te laten veranderen in tekeningen. Laat je kinderen hun fantasie de vrije loop en geef hen de opdracht om hun achtergrond te laten veranderen in een echt tafereel. Eenvoudige auto’s, bomen en stokpoppetjes zijn gemakkelijk te tekenen of wat dacht je van een bord vol tomatensaus?

Kobe en Frauke vonden dit alvast een topactiviteit! Dankzij de uitwasbare stiften met superpunt kunnen ze door kinderen gebruikt worden om zowel dunne als dikke lijnen te maken.

Fijn om weten! Inspiratie voor deze leuke activiteit vonden we in het boek ‘Kunstworkshops voor kinderen’ van Hervé Tullet.

3. Maak er een leuke knutselnamiddag van
memorydetail
Ga knutselen! Wat dacht je van de volgende DIY’s die ik eerder op onze blog maakte: een memory spel – een poppenbedje of een leuke kapstok van Playmobilmannetjes? Leuk om te maken én leuk om mee te spelen. Dubbel plezier! Check voor meer DIY’s ook ons Pinterest bord.

4. Aan de slag met reuzekleurplaten
Kleurplaten zijn hier altijd een toppertje! Ik print ze vaak af via websites waar je zelfs een persoonlijke kleurplaat kan maken of een maandkalenderkleurplaat kan maken. Maar toen we dit origineel kleurboek van Cars 3 mochten testen, waren onze kinderen natuurlijk helemaal verkocht, want dankzij de reuze kleurplaten konden ze eindeloos kleuren en konden ze zelfs samen aan één kleurplaat werken.  Als de tekening klaar is, hebben ze een zelfgemaakte poster voor hun kamer, geweldig toch? Dubbel plezier gegarandeerd dus! Of wat dacht je van dit Color & Stickerboek?

5. Samen opruimenGedaan met kleuren en knutselen en nog altijd ‘Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?’. ‘Je kamer opruimen’ is een antwoord dat dan snel wordt afgewezen. Maar samen opruimen hoeft echt niet stom te zijn. Zet een leuk muziekje op, of zing een opruim-liedje. Dan wordt opruimen een stuk leuker en heb je ook sneller een opgeruimd huis. Je knutsel-en tekenspullen opruimen kan voortaan handig dankzij dit handige knutselstation, onze kindjes hebben er echt al uuuuuuuuuren plezier aan beleefd! Hun stiften en kleurtjes liggen altijd binnen handbereik maar zijn ook altijd heel snel opgeruimd, iedereen happy ☺.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Crayola, een creatief merk met een zeer divers aanbod aan kleuratikelen en creatief speelgoed waar ik met plezier ambassadeur voor ben. Het is een Amerikaans merk dat al meer dan 100 jaar een inspiratie is voor de creativiteit van kinderen.
Hoe ik sta tegenover samenwerkingen, lezen jullie hier.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  augustus 8, 2017 at 6:33 pm

  kleuren op muziek heeft Mathis op de tekenacademie gedaan en vond hij echt super om te doen. Het resultaat was dan ook geweldig

 • Reply
  Evi
  augustus 8, 2017 at 6:53 pm

  Leuke tips! Zelf zijn wij al terug aan de slag maar deze tips gaan zeker nog van pas komen tijdens regenachtige weekends 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.