0
LIFESTYLE Opvoeding

Mediteren met je kinderen is de max en wel hierom

In 2018 leerde ik de kracht van mediteren kennen dankzij mijn lifecoach maar ook door er veel over te lezen. Ik leerde ook dat dit helemaal niet zo geitenwollen sokken hoeft te zijn maar dat het wel eens dé oplossing voor mijn probleem zou zijn. Want ik was (en ben eigenlijk nog altijd) druk druk druk bezig met mijn werk, met mijn oneindige to do-lijstjes, met het managen van mijn gezin (geloof mij, dit is echt een hele boterham!), met de was en de plas en zoveel meer. Mijn hoofd ontplofte, ik was met vanalles bezig zonder eigenlijk stil te staan met het hier en nu. Tot ik leerde mediteren. Het vergt wat training, maar hoe meer je het doet hoe makkelijker het gaat. Dat is trouwens met alles zo. Wil je het zelf eens proberen?  Dan raad ik je aan om hier eens een gratis meditatie-oefening te doen.

‘Waarom hebben we dit eigenlijk nooit geleerd op school?’ vraag ik mij soms af. Want het effect dat mediteren op volwassenen heeft, dat heeft het ook op kinderen, dat heb ik ondertussen zelf ondervonden bij mijn eigen kindjes. Zowel mijn zoon als mijn dochter hebben er baat bij. De druk die ze ervaren op school, komt er soms op een negatieve manier uit thuis. Boosheid, rusteloosheid…en moeilijk in slaap kunnen vallen.

Tot ik voor ze gingen slapen bij hun op bed ging zitten en zelf een meditatie, een bodsycan op hun maat deed.  ‘Doe je ogen dicht, adem goed. Adem eens heel diep in door je neus en uit door je mond. We voelen onze oogjes, onze oortjes, ons mondje. We voelen onze teentjes, onze voeten, onze benen…’ En dan verzin ik er altijd een verhaaltje bij zodat ze helemaal mee opgaan in de meditatie. Langzaam het hele lichaam door. Na een kwartier worden ze rustig tot ze erbij in slaap vallen. En weet je wat? Ik word er zelf ook altijd rustig van. Dat kwartiertje per dag is zoveel waard. En onze kindjes die vragen ondertussen elke avond: “Mamaaaatje wil je dat nog eens doen?’ Ik weet ondertussen perfect wat ze bedoelen en nodig hebben, heerlijk toch?

Enkele tips & tricks voor meditaties met kinderen

° Headspace voor kinderen

Je kan het anders ook eens proberen met deze app Headspace voor kinderen:

° Stilzitten als een kikker


Of het boek ‘Stilzitten als een kikker‘ is hier ook een echte hit, met tal van leuke oefeningen om je lijf en je grenzen te voelen, leuke knutselwerkjes en verhaaltjes om te mediteren.

° Dit filmpje kan je ook op weg helpen:

Gewoon even via de iPad of je smartphone laten afspelen en je bent vertrokken.

Heb jij al wel eens gemediteerd met je kinderen? Ik kan het alleen maar aanraden!

Veel succes!

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Sarah
    november 22, 2018 at 6:05 pm

    Net geprobeerd, redelijk onvoorbereid en bij de jongste bijna 3 was dit moeilijk. De oudste had er interesse in maar toch niet zo goed gegaan. Ik ga s naar die app kijken. Thx

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.