0
LIFESTYLE Organisatietips Zelfgemaakt

Maak je eigen wasmiddel

Dat ik daar eigenlijk nooit eerder aan gedacht heb: ons eigen wasmiddel maken! Ge bespaart er niet alleen ongelooflijk veel geld mee, maar ook tijd én plastiek.
Zaterdag deden we het voor de eerste keer en het resultaat was verbluffend goed. Onze was kwam proper uit de machine, had een lekker geurtje en was superzacht.

Benieuwd hoe wij ons eigen easypeasy wasmiddel maakten?
Ik deel graag ons receptje:


Wat heb je allemaal nodig?

Voor een wasmiddel van 1,5l tot 2l

– 40gr Marseille zeepvlokken (7 tot 8 eetlepels)
– 1 liter tot 1,5 liter warm water
– 1 eetlepel witte azijn
– 1 eetlepel zuiveringszout
– Etherische olie
– 1 fles van 2 liter (bijvoorbeeld een lege fles wasmiddel)

Zo maak je het

Tip: doe dit samen met je kinderen want zo kan je hen ondertussen nog wat leren over het milieu (je gebruikt minder plastiek), je leert hen wegen en meten, door hen zelf het etiket te laten maken koppel je er nog een spellinglesje aan en daarna leer je hen gewoon ook hoe je de was moet doen (en hoe je de was moet sorteren bijvoorbeeld. Topactiviteit voor een regenachtige zaterdag!

Kap al deze ingrediënten bij elkaar. Schud de fles krachtig. Voor een wasbeurt in de wasmachine giet je het mengsel in een glas van 125ml tot 150ml om één dosis wasmiddel te hebben. Schud voor elk gebruik. Om een aangenaam geurtje te hebben, voeg je enkele druppels etherische olie toe.

Helemaal getest en goedgekeurd door ons! En één ding weet ik zeker, je zal mij niet snel meer wasmiddel meer zien kopen in de winkel, want hoe goed is dit seg, goedkoper én groener. En onze kindjes weer was waswijsheid bijgebracht. Ge kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen, nietwaar? Waar regenachtige zaterdagen dus al niet goed voor zijn.

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt?

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Sara
  november 11, 2018 at 7:09 pm

  Toevallig maakte ik 3 maanden geleden voor het eerst zelf wasmiddel en ik ben ook heel enthousiast!
  Ik had een ander recept met alleen water en zeepvlokken. Azijn doe ik standaard bij mijn was, voor de kleuren. En ik moest bij mijn recept de zeepvlokken in het water koken en dan 12 u laten trekken.
  Dit recept lijkt dus veel makkelijker, ik ga het zeker eens proberen!

 • Reply
  Annelies
  november 11, 2018 at 10:05 pm

  Mag ik vragen welk geurtje van etherische olie jullie hadden toegevoegd? En die zeepvlokken…waar kan je dat vinden?

 • Reply
  Melanie
  november 12, 2018 at 8:26 am

  Hoef je het niet te koken? Het recept wat ik gebruik schrijft voor dat ik de boel kook, anders lost de marseillezeep niet op. Die kan ik hier (NL) trouwens niet zo eenvoudig in vlokken vinden, ik gebruik altijd een blok. Dat is meteen het onaangenaamste klusje: zelf kleine stukjes er vanaf snijden.

  • Reply
   Annelies Thuwis
   november 12, 2018 at 8:40 am

   Melanie, kan je de blok zeep nier raspen? Geen idee of dat makkelijker is, maar zo zou ik het denk ik doen. Ik ben net ook in 2 winkels al op zoek gegaan naar de zeepvlokken en vond ook enkel de blokken. Eens online snuffelen 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.