0
KINDERKOST LIFESTYLE Speeltips

De lekkerste (en ietwat gezondere) zelfgemaakte pepernoten ooit… (en nog wat Sinterklaastips)

Wie zoet is, krijgt lekkers, wie stout is…een pepernoot! Mijn kinderen waren vandaag volop in Sinterklaasstemming met brieven schrijven, zich verkleden, Sinterklaasliedjes zingen én….zelf pepernoten maken. Het is hier ondertussen jaarlijkse traditie, het weekend voor Sinterklaas gaat de oven aan en ruikt heel het huis naar speculaaskruiden. Om Sint en Piet volop te verwelkomen, maak je toch gewoon zelf je overheerlijke pepernoten, van amandelmeel en zonder suiker, want er is al genoeg suikeroverload vinden jullie ook niet?

HOE MAAK JE DA?
De gezondste pepernoten (kruidnoten) ooit

150 gram amandelmeel
1/4 tl baking soda of bakpoeder
1/4 tl zeezout
2 volle eetlepels speculaaskruiden
1 eitje
40 ml agavenectar

Tip : zet ondertussen leuke SInterklaasliedjes op. Op Alles Kids, het leukste muziekplatform voor kinderen op Spotify, vind je leuke Sinterklaasliedjes en zelfs Sinterklaas disco. Luister zeker ook eens naar het Gouden Boekje – Het Verhaal van Sinterklaas, heerlijk!

Doe alle droge ingredieënten samen in de keukenmachine en laat draaien tot alle klonten eruit zijn. Doe er dan het eitje en de agave erbij. Laat je kinderen nu hun best doen en het deeg mengen tot er een kleverige bal ontstaat. Proef even van het deeg en kruid eventueel bij voor extra smaak. Leg de bal gewikkeld in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast. Laat je kinderen dan kleine balletjes rollen van het deeg en druk ze een beetje plat. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. (let wel, leg ze niet te dicht bij elkaar want de pepernoten zetten uit tijdens het bakken en anders vloeien ze in elkaar). Tip: probeer niet steeds tussendoor je vingers af te slikken, straks schieten er geen pepernoten meer over :-). Bak 15 minuten op 180 graden tot ze knapperig zijn en laat afkoelen.
Wedden dat niemand eraan kan weerstaan?

Veel bakplezier vandaag!LEUKE SINTERKLAASTIPS

En Sinterklaas, die mag nu echt komen volgens mijn kinderen…maar nog 4 keer slapen.
Kobe en Frauke schreven gisteren al hun briefje, maar hij komt bij ons pas 6 december. Traditie moet bewaard blijven nietwaar?

Ons Sinterklaaslijstje is ondertussen bijna afgewerkt, ook dit jaar hield ik weer rekening met deze tips (die ik in de loop der jaren leerde toepassen:

1. Speelgoed moet niet nieuw zijn
Op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, tweedehandssites of bij familie en vrienden vind je gegarandeerd speelgoed dat aan een tweede leven toe is. Loop regelmatig eens een kringloopwinkel binnen doorheen het jaar. Wanneer je retro speelgoedschatten vindt, houd die dan bij als volgend Sinterklaascadeautje.

2. Geef eens beleving als cadeautje
Kinderen herinneren later niet de uren die ze op hun iPad of spelcomputer doorbrachten. Wel de leuke boswandeling die ze samen met jou deden of het bezoekje aan de zoo. Geef dus eens een beleving als cadeautje, daar hebben je kinderen veel meer aan. Zo gaf mijn zusje, die meter is van Kobe, vorig jaar een meetjesdagje Pairi Daiza cadeau met als afsluiter een grote pizza. Mijn zoontje spreekt er nog altijd over, terwijl hij de materiële cadeautjes die hij ooit kreeg al lang is vergeten.

3. Less is more
Je kind heeft geen baat bij een kamer vol speelgoed, integendeel. Vaak verstop ik zelfs een deel van hun speelgoed en vervang ik een deel van de speelgoedbakken regelmatig. Zo raakt je kind opnieuw geprikkeld en kan het gemakkelijker kiezen. Op die manier kan je als Sinterklaascadeau soms zelfs iets van je zolder halen, want je kind was zelfs vergeten dat hij dat speelgoedje had (echt gebeurd hier!).

4. Denk eens aan duurzaam speelgoed
Het is niet alleen veel mooier in je interieur maar het gaat gewoon ook veel langer mee. Houten speelgoed, educatieve spelletjes, los van hypes en de laatste nieuwe trends. Leuke webshops waar ik altijd mijn gading vindt zijn Blabloom en De Kleine Zebra.

Benieuwd wat de Sint dit jaar bij ons zal brengen? Kom volgende week zeker nog eens terug kijken naar onze Sinterklaastafel. Heb er nu al zin in haha!

Wat zijn jouw speelgoedtips voor Sinterklaas?

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  www.respanews.com
  december 19, 2018 at 10:57 pm

  Ӏ like what yoou guys are up also. Such smart work and
  reporting! Carry onn thee superb workѕ guys I have incorporated you ցuys to
  my Ьlogroll. I think it will imρrove the value of my sie :
  ).

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.