0
EROPUIT Op reis met kinderen

Onze avontuurlijke rondreis door Zweden met kinderen #week1

Twee jaar geleden verloren wij allemaal ons hart aan Zweden en dat is niet moeilijk, want nergens anders in Europa geniet je zo van de prachtige natuur dan in dit land. Toen we zagen dat Pharos reizen een Pippi Langkous-reis aanbood, waren we meteen verkocht. Hoe cool is het om mee naar Villa Kakelbont te gaan, het Astrid Lindgrens Värld-park te bezoeken én daar zelfs te blijven slapen. Om daarna richting de hoofdstad Stockholm te rijden en de stad te ontdekken met de kinderen én te eindigen in Yttermallung waar het avontuur lonkt in de Zweedse wildernis. Ja, wij konden echt niet meer wachten om te vertrekken!

Onze rondreis door Zweden van dag 1 – 3

Zondag vertrokken we vroeg in de ochtend richting Travemünde in Duitsland waar we ’s avonds de boot richting Trelleborg zouden nemen. Met onze auto op de boot, dat was al een avontuur op zich voor de kindjes.
Een lange autoreis met twee kinderen, daar waren we ondertussen al wat in getraind maar we wisten natuurlijk niet hoe ons Milleke zou reageren op lange autoritten. Een rugzak vol rescuemateriaal om hem onderweg bezig te houden was niet overbodig. Het heeft ervoor gezorgd dat we goed konden doorrijden waardoor we goed op tijd in het mooie Duitse havenstadje arriveerden en zelfs nog een paar uurtjes op het strand konden doorbrengen. Van een heerlijk begin van de vakantie gesproken!

We sliepen met ons vijven in het boothutje en dat lukte eigenlijk perfect. ’s Morgens een heerlijk ontbijtje om de dag goed te beginnen want we hadden weer een lange rit voor de boeg richting Vimmerby, het geboortedorp van Astrid Lindgren. We meerden aan in het zuidelijkse stukje van Zweden, het landschap ‘Skane’. We kozen ervoor om te rijden via het plaatsje Almhult waar in 1943 de eerste IKEA-vestiging werd opgericht en waar nu nog altijd het creatieve hoofdkantoor is én een heus IKEA-museum! Als IKEA-fans van het eerste uur konden we dit dus niet overslaan. Heel fijn om hier eens geweest te zijn én onszelf op de cover van de nieuwste Ikea-catalogus te zien. Leuke herinnering voor later!

Daarna reden we vlak langs vele meren door naar het landschap Smaland, ooooooooh het Zweden-gevoel was meteen volop aanwezig. Hiervoor kwamen we terug!

Aangekomen in het Vimmerby, een leuk oud marktstadje omring door bossen, zwemmeren en filmlocaties uit verschillende Astrid Lindgrens-films! Nostalgie ten top hier, want in het vakantiepark van Astrid Lindgrens Värld mag je volop kind zijn. In de receptie is een leuk speelhoekje waar kinderen zich morgen verkleden zoals de tijd van toen en ook achter de receptie is een superleuk speelparkje met allemaal leuke kleine huisjes recht uit de Pippi Langkousfilms. Heerlijker dan dit kan het niet worden, of wel?
Kobe en Frauke voelen zich hier de koning te rijk en ook ons Milleke kan volop meespelen. En wij? Wij genieten volop van zoveel moois.

Ook het gerenoveerd vakantiehuisje komt recht uit de film. We slapen allemaal in een gezellig bedje en ’s morgens maken we ons eigen ontbijt klaar in ons huidje, klaar om Astrid Lindgrens Värld te gaan ontdekken.

Pippi Langkous in het echt

De boeken van Astrid Lindgren komen in dit park echt tot leven. Je loopt er Pippi Langkous gewoon tegen het lijf maar ook andere figuren. Het park bestaat uit verschillende werelden, zoals het Bramendal en Villa Kakelbont, overal vind je leuke plekken om te spelen met van die gezellige kleine speelhuisjes, precies Zweden in het klein. Heerlijk!
En top is dat hier een pannenkoekenhuisje is waar je zoveel pannenkoeken mag eten zoals je wilt, zaaaaaaalig! Ik moet je niet vertellen dat onze Kobe meer dan 7 pannenkoeken naar binnen speelde.

We speelden tot een uur of 4 in het park en trokken daarna nog richting het zwemmeer vlakbij het park in Vimmerby. Nog zo’n zalige ontdekking. Het was niet zo warm meer maar Kobe en Frauke konden het toch niet laten om eens een frisse duik in het water te nemen. Een zeer fijne ontdekking!

Ben je langer in Vimmerby en de buurt? Dan is het misschien ook leuk om het geboortehuis van Astrid Lindgren te bezoeken. Of een uitstapje te maken richting de prachtige scherenkust van Tjust met zijn talloze eilandjes. Je kan daar mooie boottochtjes maken. Wij besloten om dat niet te doen en te genieten van de rust en de stilte aan het meer. Meer moet een gezin met drie kinderen niet hebben, toch?

De dag erna zouden we richting Stockholm reizen dus we hadden nog een druk programma voor de boeg; Daarover later meer.

Eerst genieten we verder van onze avontuurlijke week in Yttermalung waar we net terug zijn van een fantastische vlottentocht en onze eigen worstjes bakten aan het kampvuur. En terwijl ik deze blogpost schrijf zijn onze Kobe en Patrick op beversafari met de kano. Ja, ik denk dat ik echt wil verhuizen naar Zweden, kan je dat begrijpen?

Volg onze avonturen via Instagram en onze Instagram-stories.
Later deze week of volgende week, vertel ik je graag ons grote Stockholm-avontuur met tips and tricks om deze fantastische stad met kinderen te bezoeken. En uiteraard komt er ook nog een verslag van onze week op de camping.

Zin om ons keihard achterna te doen en deze reis ook te doen? Dan kunnen wij dit alleen maar aanraden! Je kan ze boeken via Pharos Reizen : 15-daagse familierondreis Vimmerby, Stockholm, Malung / Op avontuur met Pippi!

 

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  augustus 27, 2018 at 9:24 am

  Ziet er super leuk uit. Pipi, wat een nostalgie

 • Reply
  Rik
  augustus 27, 2018 at 12:33 pm

  Kleine correctie over de eerste ikea vestiging. Er werd in 1943 begonnen met verkoop via mail order. Er was ik denk tot ergens begin 1950’s geen vestiging. De locatie waar nu het museum staat is een toonzaal die opende in ik dacht 1958. Ik ben blij dat je de tip van het museum ter harte nam! Geniet nog van het mooie land dat Zweden is!

 • Reply
  Met Andere Woorden Boekenblog
  augustus 27, 2018 at 3:52 pm

  In de voetsporen van Astrid Lindgren….Mooi! Maar…niet alleen haar kinderboeken zijn razend populair. Er is ook nog een andere bekende Zweedse boekenreeks die de Zweedse kinderharten heeft veroverd, over een oude man en zijn poes.
  De boeken zijn ook gemakkelijk in Vlaanderen te vinden en je kinderen zullen er vast dol op zijn!
  Nieuwsgierig geworden? Wel, dan leid ik je graag naar onze Facebookpagina ‘Met andere woorden Boekenblog’ (@metanderewoordenboekenblog), een creatie van mijn 2 kinderen en ik. Een digitaal tuintje met niet zomaar boekrecensies maar met mijmeringen, minitiatuurverhalen en gedachtensprongetjes over kinderboeken, steeds vanuit een persoonlijke insteek. (Er wordt aan een website gewerkt).
  Fijne reis nog in Zweden!

 • Reply
  Delphine
  augustus 28, 2018 at 12:46 pm

  Oh wauw, die reis ziet er echt de max uit! Ga ik onthouden 😉

 • Reply
  Ellen
  september 2, 2018 at 6:06 am

  Jullie vorige zweden-reis heeft ons geïnspireerd om ook naar Zweden te gaan! We hebben daar helemaal ons hart verloren, net als jullie!
  Nu ik dit zie, heb ik al ongelooflijk veel zin om terug te keren! Ik kijk uit naar jullie volgende verslag en fotos!

 • Reply
  Vantweetotvijf
  september 4, 2018 at 7:56 pm

  Prachtige foto’s! Als die hard Pipi langkous fan is zo’n reis wel bucket list materiaal!! 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.