0
Daguitstappen EROPUIT Op reis met kinderen

Waarom Stockholm met kinderen op jouw bucketlist moet staan

Of Stockholm te doen is met kinderen? Amai nog ni! Het tweede deel van onze avontuurlijke reis door Zweden was een bezoekje aan deze ‘capital of Scandinavian cool’. En ondertussen weten we het zeker: deze stad is schoner dan schoon en opent een wereld die niet alleen leuk is voor jou als ouder maar vooral ook voor je kinderen.

Met z’n duizenden eilandjes en z’n vele groen, is Stockholm zeker de moeite waard voor een bezoekje met je kinderen dus! Een wereldstad met de gemoedelijkheid van een provinciestadje. En ja, er zijn zeer veel plekken om te ontdekken, te veel om in korte tijd te doen. Wij waren er tijdens onze 15-daagse rondreis Zweden Op avontuur met Pippi! maar drie dagen, wat eigenlijk veel te kort is om alles te kunnen ontdekken. Maar nu hebben we nog eens een reden om terug te komen.

Er zijn veel plekken een bezoekje waard. Je kan bijvoorbeeld van eilandje naar eilandje varen met de boot, shoppen in de leuke winkelstraatjes in Gamla Stan of een bezoekje brengen aan het Abba Museum. Maar wij deden nog heel wat andere leuke dingen. Ondertussen kan ik zelfs een heel programma voor jou vullen, kwestie van je volgende stedentrip ONVERGETELIJK te maken. Bij ons was dat alvast zo.

Hier krijg je van mij de kindvriendelijkste tips voor een citytrip Stockholm:

1. Samen slenteren door de Gamla Stan en ijsjes eten

Gamla Stan is het oude gedeelte en het kloppende hart van Stockholm op het eiland Stadsholmen. Hier vind je een wirwar aan leuke straatjes waar je samen uren kan rondslenteren, waar je kan genieten van de mooiste winkeltjes, kerken en historische gebouwen. Kijk vooral regelmatig omhoog, want de kleurrijke huisjes zijn zo leuk gebouwd. Wandel samen over het Stortoget plein of bezoek het Koninklijk paleis (dat hebben wij niet gedaan, maar is ook wel een aanrader om met oudere kinderen te doen, zeker tijdens de wisseling van de wacht). Ook leuk! Wandel langs het smalste steegje van de stad: Västerlånggatan. Eten kan je hier ook doen (wij aten er bij The House Of Burgers) of wat dacht je van een overheerlijk ijsje?

2. Huur een fiets en maak een fietstocht op het eiland Djurgarden

Oh wat is Stockholm is een heerlijke fietsstad en wat is er heerlijker dan een stad ontdekken met de fiets? Je kan veel meer bezoeken op korte tijd en bovendien is het een superleuke manier! Op verschillende plekken zijn fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen te huur in Stockholm, wij huurden onze fietsen vlakbij de brug naar Djurgarden, bij Rent-a-bike. In Zweden is het verplicht om een helm te dragen, dus ook die kan je daar huren. Met een fietskaart in de hand ontdek je het eiland Djurgarden, kan je onderweg halt houden voor een overheerlijke picknick. Ook leuk: op het eiland Djurgarden kan je eigenlijk allerlei leuke kindvriendelijke attracties bezoeken zoals Junibacken, Vasa Museum, Gröna Lund en Skansen.

3. Een bezoekje aan Junibacken


Wie geen genoeg kan krijgen van Pippi Langkous en de andere personages van Astrid Lindgren, moet zeker dit themapark Junibacken bezoeken. Al vond ik het wel niet zo goedkoop voor wat het is, maar kom. Eerst neem je samen een treintje en luister je in het Nederlands naar het laatste verhaal dat Astrid Lindgren schreef. Daarna kunnen kinderen er volop spelen in Villa Kakelbont o.a. en er is ook een grote tuin met o.a. glijbanen. En… ze hebben hier ook een van Stockholms beste ijskramen, een favoriet zowel voor de kinderen als de ouders. Mmmmm!

4. Rosendals Tradgard

Absoluut de moeite waard is om een stop te houden bij Rosendals Tradgard, ideaal als je een fietstochtje aan het doen bent op Djurgarden. Hier kan je je eigen picknick opeten op een idyllisch plekje in de tuin, je kan er een boeketje wilde bloemen plukken, een bezoekje brengen aan de winkel in één van de serres of je kan er gewoon overheerlijk lunchen (dit deden wij!) met veggie en bio producten en ander typisch Zweeds lekkers. Water krijg je trouwens overal gratis, dus als je enkel eten koopt, dan valt het qua prijs ook supergoed mee hier. Aanrader van jewelste vonden wij dit!

5. Vasa Museum


Dit museum is op bijzondere wijze gebouwd, rond het 17-eeuwse oorlogsschip de Vasa. Een bijzonder scheepvaartmuseum dat ook voor de kinderen de moeite waard is en het was ook helemaal niet zo duur. Als je in de buurt bent (ook op Djurgarden!) moet je hier zeker even stoppen, want je zal je ogen niet geloven, beloofd.

6. Shoppen op Drottninggatan


Leuk om ook eens te doen met de kindjes (als je daar niet te veel tegenop ziet), maar shoppen in de koningin onder de shoppingstraten in Stockholm is echt superleuk om te doen. Je vindt er vooral de grotere ketens zoals H&M, Monki, Zara…maar ook andere toffe designwinkeltjes bijvoorbeeld. Ook Kulturhuset vind je hier, een groot cultureel centrum met een tof café én een kinderbibliotheek waar je koters gegarandeerd plezier zullen vinden in de zweedse boekjes en het speelgoed.
Tip: Heidi schreef een toffe blogpost met de leukste shoptips in Stockholm, aanradertje!

7. Chillen, picknicken en zwemmen op Langholmen

Stockholm heeft heel wat strandjes met zwemzones, dus als je even aan de drukte wilt ontsnappen, trek dan gewoon naar een strandje met meertje en je bent zoet voor een paar uurtjes.

Eten & drinken in Stockholm

Honger lijden zal je in Stockholm niet doen. Je kan er regelmatig een fikastop houden, daar zijn de Zweden dol op. Kobe en Frauke zijn ondertussen dol op de Kannelbullar, hoog tijd om die zelf thuis te leren maken :-).

Onze allerbeste restauranttips:

Warenhuis Åhlens City heeft op de vierde verdieping alles voor ouders met kinderen. En laat daar nu een gewelig Italiaans restaurant zijn waar kinderen meer dan welkom zijn, ze kunnen zelf kijken hoe hun pizza gemaakt wordt. Helemaal top dus! En er zijn verschoningsmogelijkheden en een borstvoedingsruimte. Ga zeker ook eens kijken naar de winkels op die verdieping want je vind er onder andere Mini Rodini en andere Scandinavische kinderkledingmerken. Zalig dus!

Kungshallen is eigenlijk een grote streetfoodmarket met tal van wereldrestaurantjes waar je uit kan kiezen van Grieks tot Indiaas, pizza’s, you name it! En het is er helemaal niet zo duur. Wij aten er voor 50€ met ons vijf.

Rosendals Tradgard. Zoals ik hierboven al vermeldde vind je hier veggie lunchgerechten, soepen, cakejes en meer. Alles biologisch/dynamisch, veel uit eigen tuin. Hier wil je echt blijven zitten, zo zalig het hier is.

The House of Burgers op Gamla Stan. Hier vind je eigenlijk alleen maar burgers op het menu met frietjes maar daar zijn je kinderen niet kwaad om, geloof mij. Wij aten er met ons 5 voor 75€, viel dus ook nog goed mee.

Slapen deden we in een hotel, jawel!

Wij sliepen in het Scandic Star Hotel in Sollentuna, Pharos Reizen had dit zo voor ons geregeld tijdens onze rondreis. Vlakbij een winkelcentrum en een strandje, ideaal. Met het openbaar vervoer op zo’n 15 minuutjes van het centrum. Wij kochten meteen een kaart waarmee we overal in Stockholm het openbaar vervoer konden nemen. Een aanrader om te doen, want zo ben je altijd overal in no time.

Het hotel zelf had een ruime familiekamer (2 keer tweepersoonsbedden) + een babybed. We sliepen dus eigenlijk allemaal samen in één grote ruimte en er was ook nog een badkamer met bad. Lekker gezellig! En….het ontbijtbuffet was er echt overheerlijk met een gezond aanbod zoals havermout, yoghurt, vers fruit en granola. Daar kan ik dus ongelooflijk blij van worden, want dat is vaak niet zo in hotels.

Conclusie?
Stockholm is dus echt een absolute aanrader om met kinderen te doen! Wat mij betreft één van de meest kindvriendelijke steden waar we ooit zijn geweest. We werden ook overal hartelijk ontvangen met de kinderen en ook onderweg (op de metro en de bus bijvoorbeeld) spraken de vriendelijke Zweden ons altijd aan en verleidde ons Milleke menige harten met zijn charmes. Ook met de buggy konden we altijd goed de trappen op en af dankzij handige ijzeren sporen op elke trap. In elk station waren ook liften om de metro’s en treinen goed te kunnen bereiken, daar kunnen ze bij ons nog wat van leren.

Wij komen zeker nog eens terug om de rest van de stad te ontdekken, want we zijn nog lang niet klaar!

Zin om ons keihard achterna te doen en deze reis ook te doen? Dan kunnen wij dit alleen maar aanraden! Je kan ze boeken via Pharos Reizen : 15-daagse familierondreis Vimmerby, Stockholm, Malung / Op avontuur met Pippi!

Benieuwd naar ons eerste deel van onze reis? Lees dan hier onze blog.
Eind deze week maak ik nog een verslag van het derde en laatste deel van onze meer dan fantastische reis.

Geniet nog even mee van onze foto’s en droom alvast over je volgende citytrip.

 

 

 

 

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Ellen
  september 5, 2018 at 3:45 pm

  Fairy tale perfect! Jullie genieten met volle teugen!

 • Reply
  Katrien
  februari 26, 2019 at 9:44 am

  Wij gingen in de winter naar Stockholm. Wel leuk om de stad zo eens in de zomer te zien. prachtige stad en inderdaad heel kindvriendelijk. Zou het niet erg vinden om er nog eens naar toe te gaan 😉

 • Reply
  Hanne Van Ende
  juli 24, 2019 at 1:07 pm

  Hey! Wij (ik, man & 2 kindjes) gaan in augustus naar Stockholm en logeren toevallig ook in hetzelfde hotel waar jullie waren.
  Ik vroeg me gewoon af wat voor een kaart voor het openbaar vervoer jullie gekocht hadden, en waarvoor deze allemaal geldig was. Ik heb al liggen zoeken online maar ik vind weinig informatie precies..

  Alvast bedankt!
  Hanne

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.