0
Baby MAMA ZIJN

Survivaltips van mama voor papa in het eerste jaar met een baby

Lieve schat,

Phieuwwwwwww! Het is niet dat we het niet wisten, want we hadden het al twee keer samen gedaan. Maar het eerste jaar met een baby dat is toch niet te onderschatten hé. En eerlijk? Ik denk niet dat we het ooit nog eens overleven. Slapeloze nachten (!), constant huilen, vastgeplakt zitten in de zetel, nergens meer zomaar ineens naartoe kunnen, altijd rekening houden met… het was best heftig hé?
Net zoals het moederschap bij mij moest groeien, moest het vaderschap ook groeien bij jou. Ook al dachten we dat we ervaren waren, het eerste jaar met baby Mil heeft ons allebei toch een beetje onderuit gehaald, hé! Tegelijkertijd zijn er ook zoveel schone momenten en zijn we nu supertrots op ons groot gezinnetje en kunnen we ons geen leven meer inbeelden zonder! Ondertussen zijn onze kindjes 7, 5 en 1 en kunnen we de baby-periode echt afsluiten. Together we did it!

x

Speciaal voor jou delen we onze survivaltips om het eerste jaar met baby te overleven:

Durf hulp vragen en aanvaarden
Dit is misschien wel onze grootste tip van allemaal! Het eerste jaar met kleine kinderen in huis is druk, lekker druk! Terwijl het ene kind huiswerk moet maken, zit het andere kind op het toilet en moet je zijn poepje vegen en ondertussen moet er nog eentje verschoond worden. Je vraagt je soms af hoe andere vaders en moeders dit allemaal bolgewerkt krijgen, maar dat kan dus niet zonder hulp. Durf hulp te vragen en in te schakelen. Ouders, schoonouders, vrienden en kennissen, ouders aan de schoolpoort…iedereen die hulp aanbiedt, laat hen doen aub! En er bestaat ook zoiets als kraamhulp !
Niet alleen leuk voor de mama’s maar ook voor de papa’s, want zij kunnen jou helpen met taakjes die je anders misschien niet zo gewend bent.

Gun elkaar me-time
Ja ook vaders verdienen me-time, want het is niet omdat zij geen borstvoeding geven en niet altijd ‘s nachts opstaan dat ze niet het gevoel hebben dat ze altijd maar door en door moeten. Spreek met elkaar af wie wanneer voor de baby zorgt zodat je allebei even kan onthaasten. Even naar de wellness, een uurtje gaan sporten of gewoon een avondje Netflixen zonder gehuil van de baby, dat kan toch ongelooflijk veel deugd doen!Ja, vaders kunnen ook best goed voor een baby zorgen!
Ik heb de fout ook gemaakt als jonge mama met mijn eerste kind, alles zelf willen doen want ‘dat kan hij toch niet’ of ‘dat doet hij toch op de verkeerde manier’. Voor je het weet doe je echt alles alleen en word je daar dan kwaad van, terwijl de papa echt wel iets wil doen, maar gewoon niet zo goed weet wat hij kán doen. Drie kinderen later besef ik dat je niet altijd alles zelf kan doen en dat je de zorg af en toe uit handen moet kunnen geven. Ook al doet hij zijn body verkeerd aan of weet hij niet meer hoe hij die pamper moet aantrekken.  Aaaaaaaaaaaaaaaah!

Gelukkig hebben we daar nu een geweldige oplossing voor gevonden, want sinds we handige luierbroekjes van Pampers ontdekt hebben (dat we daar niet eerder aan gedacht hebben!) is het pamperprobleem met wriemelende peuter opgelost! Met zo’n luierbroekje gaat verschonen zoveel makkelijker en heb je een rustiger en blijer kind tijdens het verschonen. Bovendien is het echt tijdbesparend! En dat vinden vaders alleen maar leuk zo, nietwaar?

Besef dat je tijd als koppel terugkomt
Vaders hebben hier misschien nog wel het meeste last van. Hij mist jou als lief en ziet jou alleen nog maar moederen en zorgen voor de kinderen. Maar besef dat dit allemaal ‘tijdelijk’ is dat en dat jullie tijd als koppel terugkomt. Kijk maar eens naar dit filmpje (en vergeet geen traantje weg te pinken). Geniet nu vooral van jullie tijd als gezin want voor je het weet, is je kroost groot en mis je al die doodgewone momenten, ja zelfs de huilbuien en de nachtelijke knuffels van jullie allerliefste schatjes.

WIN WIN WIN
Om kersverse papa’s eens extra te verwennen, organiseer ik een superleuke Vaderdagwedstrijd!

Wil je de nieuwe Pamper Pants van Pampers zelf eens uittesten? Dat kan! Ik mag namelijk twee pakketten weggeven aan één van mijn volgers. Om Vaderdag helemaal compleet te maken krijg je er ook nog het superleuke boekje VADERS EERSTE JAAR van Uitgeverij Snor bij!
Deze actie delen via Facebook of Insta-Stories geeft je een extra kans!


Wat moet je hiervoor doen?
Laat hieronder een reactie achter met daarin jullie gouden overlevingstip voor kersverse papa’s!
Zondag 10 juni op Vaderdag maak ik de gelukkige winnaar bekend!

WEDSTRIJD AFGESLOTEN!
Proficiat Auke Vanblaere, jij wint het pretpakket voor papa’s!

Veel succes!
En geniet van Vaderdag komende zondag!

Deze blogpost kwam er in samenwerking met Pampers. Hoe ik tegenover samenwerkingen sta, ontdekken jullie hier.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Bo
  juni 8, 2018 at 6:04 am

  Laat papa zeker ook huid op huid doen met je pasgeboren babytje. Dan is de klik er meteen. Door een onvoorziene ķeizersnede is mijn partner drie kwartier alleen met ons dochtertje op de kamer geweest ( ik op recovery en super druk op de materniteit dus de vroedvrouwen hadden wel andere dingen te doen) en hij voelde meteen de verbinding met haar. Wat hij misschien niet meteen zou gehad hebben moest ze bij mij gelegen hebben want ze werd dan meteen aangelegd voor de opstart van borstvoeding.

 • Reply
  Auke Vanblaere
  juni 8, 2018 at 8:50 am

  Laat ze gewoon doen, lijkt me het beste idee! Ze hebben net als mama het beste voor met dat kleine wezentje en ook doen ze het niet op de manier zoals jij misschien wilt, het lukt het ook wel!

 • Reply
  Kris10
  juni 8, 2018 at 9:28 am

  Wij zitten nog volop in dat eerste jaar. Inderdaad best pittig 🙂 Survivaltips zijn dus welkom.
  Ik zou aan mijn lief moeten vragen wat zijn gouden tips is maar het helpt volgens mij wel dat hij apart slaapt als het nodig is om wat bij te tanken.

 • Reply
  Tessa Jaspers
  juni 8, 2018 at 6:40 pm

  Wij moeten het eerste jaar nog tegemoet gaan… (due date = 27/10/18)? Maar mijn gevoel zegt sowieso: geef voldoende ruimte en geduld om zelf te doen/ontdekken/…

 • Reply
  Kevin
  juni 10, 2018 at 1:46 pm

  Ben ik nog op tijd? 🙂 op https://www.parentingdoneright.nl/goede-vader/ een paar gouden tips gevonden.
  :Het gaat niet om perfect zijn, de allerbeste verhalenverteller te zijn of de meest geduldige vader ooit te zijn. Het gaat om je best doen, met zorg en liefde de vader zijn voor je kind die hij verdient.:

 • Reply
  Linde
  juni 12, 2018 at 6:19 pm

  Mijn tip: koop de pamperbroekjes van het Kruidvat 😀 stukkkken goedkoper want de echte pampers zijn peperduur, en zeker zo goed 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.