0
MAMA ZIJN Uncategorized

Een derde keer zwanger? De pro’s

schermafbeelding-2016-09-11-om-08-48-05

Van “Is het een ongelukje?” “Allé, nu waren jullie net uit de pampers, nu moeten jullie weer herbeginnen?” tot “Drie? Ik zou er zelfs niet aan willen denken!”. Het lijstje met reacties zoals deze kan ik gerust nog aanvullen. Wanneer ik aan mensen vertel dat we zwanger zijn van ons derde kindje samen, ga ik al bijna automatisch in verdedigingsmodus. “Ja, het is een bewuste keuze! Ja, ik droomde van een groot gezin!”. 

Toegegeven, als we ons verstand hadden gevolgd, waren we misschien nooit aan een derde kindje begonnen, want willen we nog wel een kind grootbrengen in deze wereld? En wat als er iets misloopt? Toch hebben we gewoon ons hart gevolgd!

Ja, er zijn wel wat pro’s aan een groot gezin met drie kinderen, ik zet ze graag voor jullie op een rijtje:

* Ik mag nog eens zwanger zijn! Ja, ik ben dat graag! Leven in mijn buikje voelen, beseffen dat je een mini-mensje aan het maken bent. De ongemakjes zoals de vermoeidheid, de migraine, de extra kilo’s en wie weet wat ben ik nog allemaal vergeten, heb ik er graag voor over.

* We geven Kobe, Frauke en pluszusje Mercke het grootste cadeau: nog een broertje! Ze leren zorgen voor elkaar. En ze raken ze minder verwend, want ze moeten eerlijk hun speelgoed delen. Kleren en fietsen zullen al eens doorgegeven worden in plaats van alles altijd nieuw te kopen. En er is geen ‘ik alleen’ maar een ‘wij’ en dat maakt van hen sociale beestjes!

* Ja een derde kindje kan je even graag zien als een eerste en een tweede. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje heb ik even getwijfeld of je een tweede kind wel zo graag zou kunnen zien als een eerste. 4 jaar later zeg ik volmondig JA! En mijn hart heeft nog plaats genoeg om een derde kindje graag te zien!

* Het wordt hier een heerlijk gezellige boel! Het was hier al gezellig, maar een extra kindje in huis binnenkort, wordt gezellig druk! Ik zie mij al over straat lopen met mijn 3 kleine koters, heerlijk!

* Ik mag nog eens schattige babyspulletjes maken en kopen. Een groot deel van onze babyuitzet had ik al weggedaan, pijnlijk. Maar het voordeel is dat ik nog eens lekker in de winkelrekken mag duiken op zoek naar überschattige kleertjes.

* Ik ga bijna nooit meer alleen zijn! En als je het dan toevallig eens bent, ga je extra hard van die me-time genieten.

* Ik kan mijn kroost later inzetten bij de hulp voor het huishouden. Kobe en Frauke helpen nu al eens een handje, maar als we met zoveel gaan zijn, dan kijk ik al uit naar de huishoudelijke takenlijstjes die we kunnen maken. “Jij de afwas, jij gaat stofzuigen en jij gaat de bedden opmaken!”

* We krijgen een kortingskaart van de Gezinsbond bij de NMBS en betalen maar 50% voor onze treinreizen.

* Als we later oud en versleten zijn, zullen we nooit eenzaam zijn, want er zal toch altijd wel een kind zijn dat ons wilt komen bezoeken? Allé, dat hopen wij toch!

En jullie, hebben jullie je hart of je verstand gevolgd bij het maken van kinderen? Heel benieuwd!

You Might Also Like...

36 Comments

 • Reply
  Maai
  september 14, 2016 at 6:27 am

  Mijn hart, we hebben er ook drie. En ons verstand zit nu in de weg of er nog eens een vierde komt. Geniet van je zwangerschap, het is heerlijk zo’n groot gezin te zijn. Liefs

  • Reply
   sarah
   september 14, 2016 at 1:05 pm

   Hier idem! We kunnen voorlopig echt niet neen zeggen tegen een vierde en wachten nog beetje af.

 • Reply
  Nathalie
  september 14, 2016 at 6:33 am

  Ja hoor, ook het gegeven alleen is maar alleen. Ik ben benieuwd wat het gaat geven… Nog even wachten en in januari kan Vince grote broer gaan spelen…

 • Reply
  Kellie
  september 14, 2016 at 6:34 am

  Hier wint het verstand nog altijd en dan vooral bij manlief 🙁

 • Reply
  Katrien
  september 14, 2016 at 6:42 am

  Wij volgen ons verstand en blijven bij 2…
  Allé, mijn man volgt zijn verstand 😉

 • Reply
  Jongens toch
  september 14, 2016 at 6:54 am

  Inderdaad er zijn alleen maar pro’s! Geniet er van!

 • Reply
  Mammalien
  september 14, 2016 at 6:59 am

  Ik wist vrijwel zeker na de eerste bevalling dat ik 3 kinderen wilde. Moest alleen nog hopen dat man zou meewerken 🙂 Maar we hebben er drie en zijn er heel erg blij mee. Ben het met al je pro’s eens.

 • Reply
  Celine
  september 14, 2016 at 7:05 am

  Hehe, wij luisteren naar ons verstand en vooral naar mijn lichaam. Het blijft bij 2. In ons hart is er plaats voor veel meer, daar bestaat geen discussie over. Maar het is goed zoals het is, met onze 2 meisjes!

 • Reply
  Annelore
  september 14, 2016 at 7:10 am

  Wij hebben ons hart gevolgd. Vier kindjes, misschien rationeel gezien niet slim, maar emotioneel absoluut de beste keuze. De drukke gezelligheid, daar genieten we nu van en daar zullen ze later hopelijk nog steeds heel veel van genieten ☺️

 • Reply
  Sofie
  september 14, 2016 at 7:13 am

  Jouw scenario zegt me wel wat. De twee eerste kort op elkaar en dan na enkele jaren nog een derde. Alleen is het lief nog niet helemaal overtuigd van die derde. Hoe dan ook is mijn hart al vol van de twee wondertjes die we nu al hebben.

 • Reply
  Lies
  september 14, 2016 at 7:13 am

  Heel herkenbaar! Hier ook na veel wikken en wegen zwanger van ons derde kindje. Ik heb altijd een groot gezin gewild, maar mijn vriend heb ik echt moeten overtuigen. Ergens staat hij er nog niet voor de volle 100% achter omdat hij te veel bezig is met het praktische. We hebben al wat commentaren moeten slikken en ik heb ook het gevoel dat ik me voor deze keuze steeds moet verdedigen (‘Nee, het is geen ongelukje’, ‘Ja, we zien dat zitten’, ‘Nee, ik ga niet ineens parttime werken of zo.’). We werken allebei fulltime (vriend is zelfstandig), zijn aan het verbouwen en we hebben geen huishoudhulp (in dat laatste ga ik wel verandering brengen), maar moeilijk gaat ook en ik kijk uit naar de gezellige drukte :).

 • Reply
  Marjolein
  september 14, 2016 at 7:26 am

  Ons verstand. vooral bij de man. Bij mij spelen de hormonen wel eens op maar net die dag doen ze dan extra lastig of worden ze ‘s nachts wakker. Natuurlijke selectie denk ik dan en een teken van boven dat het genoeg is. Ik weet ook niet hoe we dat zouden bolwerken, Er zijn geen kamers meer over, mijn lichaam kan het niet meer aan vrees ik en plek in den auto zal krap worden. Ik kom ‘s ochtends al eens vroeger mijn bed uit om even te genieten van de me-time en rust, die ik naar mijn gedacht niet genoeg krijg. Ik weet niet hoe andere vrouwen het bolwerken, aan naaien kom ik niet meer. Het enige wat ik kan voorleggen is een proper huis en gezond gevoedde kinderen die hopelijk niets te kort komen op mentaal en financieel vlak, hoewel ik ook al eens een kort lontje heb.
  Dus hormonen zeggen ja, al de rest zegt nee 🙂 Hoewel we vroeger zeiden “twee kort opeen en dan na 4 – 5 j misschien nog een nakomerke!” Want ik wou ook een groot gezin. Tot de 2de zich aandiende. Wat een aanpassing! Ik wou soms gewoon alles en iedereen achterlaten, zo van streek en overstressed was ik.
  Wat ik wél mis, de baby in de buik. Ik genoot intens van dat leven in mij en huilde tranen met tuiten bij elke bevalling omdat dat over was. De tweede nog meer omdat ik wist dat het de laatste was. De borstvoeding. Ja ik gaf dat graag en laaaaannggg. Dat klein warm bolletje, het co-sleepen, zien hoe lief mijn dochters met het nieuwe kindje zouden omgaan…

 • Reply
  Kirsten
  september 14, 2016 at 7:28 am

  Ik vind eerlijk dat een ander geen commentaar moet geven en zeker niet moet insinueren of vragen of het een ongelukje is. Als je altijd gedroomd hebt van een groot gezin, snap ik je keuze zeker en zeg ik resoluut: vol je hart! Jij bent diegene die zoveel liefde heeft om graag te zien & wil die liefde graag nog geven aan een kindje: doen dus!

  Toch vind ik wel dat in sommige gevallen ook het verstand moet gevolgd worden, als het financieel niet haalbaar is bijvoorbeeld of als de omstandigheden om een kind te laten opgroeien niet ideaal zijn (denk maar aan huishoudelijk geweld).

  Het sociale aspect & leren delen vind ik zelf ook wel belangrijk en zou voor mij ook een reden zijn om voor een tweede te gaan, maar we zien wel 🙂

 • Reply
  Evy
  september 14, 2016 at 7:28 am

  Je vergeet de reactie “een derde? En je hebt al van elk geslacht eentje!” nog ?. Hoeveel ik dat heb moeten horen! Alsof je alleen 3 kinderen kan willen als je al 2 jongens of 2 meisjes hebt. Het is heerlijk, dat derde kindje! Ze is hier al bijna een jaar, en we hadden nog geen seconde spijt ?. Geniet van je zwangerschap!

 • Reply
  LENE
  september 14, 2016 at 7:46 am

  Hier drie jongetjes. Dat vond iedereen vreselijk voor ons. De derde had toch zeker een meisje moeten zijn. Wij vinden het geweldig. Elke dag opnieuw dikke liefde voor die drie ventjes.

 • Reply
  Evy Op de Beeck
  september 14, 2016 at 7:53 am

  Hey Lobke, ik ben blij dat er nog mensen zijn die voor 3 koters gaan 🙂 Ik heb vooral mijn hart & de natuur gevolgd. En ja, het is dat het zo moest zijn… Het is een gezellige drukte. Ik zou mijn 3de bengel niet meer willen missen. Ook al is het hier soms een zottekot! Ik heb mijn 3de zwangerschap en kind helemaal anders beleefd. Aangenaam zonder mij druk te maken. Je bent ervaringsdeskundige en dat maakt dat je alles beter relativeert. Geniet ervan! Enige minpuntje: geen vrije tijd meer… Maar: Als je leert leven met de ingesteldheid om niet te veel te willen, dan lukt dat best 😉 Ik ben al blij als we ongeschonden de dag doorkomen, en als we alles geregeld hebben gekregen. x

 • Reply
  Sigrid
  september 14, 2016 at 8:21 am

  Mijn gynaecoloog zei ooit: ‘beter eentje bij dan eentje weg’. Er is veel voor te zeggen.
  Ik vind het heerlijk dat jullie jullie droom kunnen waar maken. Alle geluk!

 • Reply
  An
  september 14, 2016 at 9:14 am

  Goh je krijgt ook commentaar als je maar bij eentje blijft. Hoeveel keer dat ze vragen en nog geen tweede? Ik had ook graag meer kinderen gewild maar de natuur beslist daar soms anders over. Dus hart en verstand, soms bepaalt iets anders ook de keuze

 • Reply
  Sofinesse
  september 14, 2016 at 9:22 am

  Mijn hart is al lang overtuigd. Dat van mijn lief helemaal niet. Maar we hebben nog een beetje tijd. Ik blijf hopen…en dromen…

 • Reply
  Isabelle
  september 14, 2016 at 9:53 am

  Geniet van je zwangerschap. Wij hebben ook ons hart gevolgd en hebben vier kindjes kort op elkaar tussen 1 en 6 jaar nu. Een bewuste keuze van ons ( als de natuur nog wat beter had meegewerkt dan mocht het van mij nog wel wat korter op elkaar)
  Vorig jaar zijn we op vakantie geweest toen ik nog hoogzwanger was en soms wilde ik wel een tshirt dragen van “ja, dit is nummer 4”. Je went aan de commentaren?

 • Reply
  marlies
  september 14, 2016 at 10:11 am

  Wij hebben drie kindjes, al was ik geen drie keer zwanger: onze twee jongsten (3,5) zijn een tweeling. Wat een commentaar heb ik daarop gekregen zeg: jij liever dan ik – oei, zal dat wel lukken – amai, dat zou ik nooit zien zitten… en ook het compleet omgekeerde: oh, een tweeling, daar heb ik altijd van gedroomd, dan ben je er ‘ineens vanaf’. Zowel de negativisten als de optimisten hebben ongelijk gekregen. De babyfase viel al bij al beter mee dan gedacht, maar het viel toch ook echt niet te onderschatten. Dit gezegd zijnde vind ik drie echt een ideaal kindertal. Wij zijn alvast superblij. Ze leren interactief te zijn, empatisch te zijn met elkaar en ook een beetje zelfredzaam. Bovendien zijn ze allemaal ook zo verschillend, en het is mooi om te zien hoe de ene meer naar de papa trekt en de ander gewoon meer op zichzelf lijkt. Proficiat met de zwangerschap, jullie zullen dat super goed doen!

 • Reply
  miek
  september 14, 2016 at 10:13 am

  Ik had graag 4 kindjes gehad… Maar de vader wilde er eigenlijk geen… veel tranen, gesprekken en heel veel liefde later hebben we nu twee prachtige meisjes…. Met deze man en vader zullen het er niet meer dan twee worden, en ik wil graag bij deze fantastische zorgpapa blijven 🙂 Dus wij houden het bij twee.

 • Reply
  elke
  september 14, 2016 at 11:32 am

  Net zwanger van ons derde prutske! Het verstand zei soms ook eens “nee” maar uiteindelijk ook het hartje gevolgd! Onze kindjes waren superenthousiast toen we ht vertelden!!! Benieuwd naar de reacties van oma’s en opa’s want die hebben ht ons steeds afgeraden…

 • Reply
  Isabelle
  september 14, 2016 at 11:37 am

  Hier het verstand gevolgd… En bij 1 dochter gebleven. Ons hart is groot genoeg voor zeker nog eentje, maar met een man die vaak in het buitenland zit en een mama die snel vol stress zit, is het er maar 1 geworden. Heel veel van die pro’s die je opsomt, zijn voor mij redenen om geen groot gezin te willen bv. Nooit meer alleen zijn… Dat kan ik echt niet opgeven! ? Ik ben zelf alleen en velen zeggen dan dat ze zelf broers of zussen willen omdat ze het niet leuk vinden om alleen te zijn, maar ik vond het zalig! ? Zelfs nu kan ik nog steeds niet tegen plaatsen waar veel mensen zijn of zelfs familiefeesten die erg luid kunnen worden… Maar ik wens jou en iedereen veel geluk met je grote of kleine gezin!

  • Reply
   Lies
   september 16, 2016 at 10:35 am

   Dag Isabelle,
   ik vind het heel sterk van jou dat je jouw gevoel deelt. Want zelf kiezen voor 1 kindje, daar hebben ook vele mensen hun “gezegje” over. “En wanneer een 2de?” “Geen broer of zus…” Het is goed dat we naar ons zelf ook luisteren. Want we willen allemaal een goeie mama zijn voor ons kindje / kinderen. Ons goed voelen, daar begint mama zijn. Een vroedvrouw zei me “Volg je gevoel mevrouw. Als jij je goed voelt, dan geef je dat ook aan je kindje over.Je straalt jouw rust, geluk… dan uit. ” Dat blijf ik koesteren. groetjes

 • Reply
  Sanne
  september 14, 2016 at 12:29 pm

  Ik ben nu hoog zwanger van nummer 3 (kan komen op elk moment) en vind het opnieuw super spannend. Ik ben wel iemand die absoluuuuut niet graag zwanger is, dus nu tel ik echt af ;).
  Ik merk ook wel dat ik me geërgerd heb aan die commentaren. Wat wij vaak hoorden is: “Jullie wilden zeker een jongetje?” (We hebben al twee meisjes). Dit heeft er ergens voor gezorgd dat ik nu niet wou zeggen wat het geslacht is. Zei ik meisje, kreeg ik de commentaar Oooh zo erg, nog een meisje. Zei ik jongen was het van zie je wel, daarvoor deden jullie het. Ons derde kindje kwam er niet omdat we er niet jongetje misten, het derde kindje is er omdat we voelden dat ons gezinnetje nog niet compleet was. Jongen of meisje, doet er niet toe! We misten dat extra persoontje! Dus hier heeft ons hart enorm gesproken. Een vierde kindje komt er niet, dat zegt ons verstand maar ook ons hart is voldaan nu.
  En verder, ik ben blij met twee geweldige dametjes en dat baby’tje in de buik. Al is het autovol binnenkort, kijk ik wel al uit naar het leven in huis, die innige knuffelmomenten, die extra liefde,…
  Ik ben een (bijna) mama van 3 and i love it! 😉

 • Reply
  Ellen
  september 14, 2016 at 2:39 pm

  Zelfs bij ons waren er verbijsterende reacties. Mijn partner heeft 3 kindjes dus ben ik een halftijdse plus-mama. Velen schrokken toen ik zelf zwanger was: “amai, dat zijn er dan 4” of voor mijn man: “gaat ge daar nu terug aan beginnen. Het is al een keer fout gelopen!” Of: “nu ga je uw week rust dat je hebt opgeven”. Beste mensen: “normale” gezinnen hebben ook geen weekje rust. Zo werkt het normaal niet. Een gezin is een full-time bezigheid en als dat maar halftijds wordt dan is er iets serieus fout gelopen. Dat is een spijtige situatie. Nu hebben we toch ook ons kleinere gezinnetje in de andere week. En dat voelt super!

 • Reply
  Karen
  september 14, 2016 at 3:14 pm

  Wij zijn thuis met 7 kinderen, nooit heb ik dit erg gevonden. Natuurlijk kreeg je altijd rare blikken wanneer je zei dat je thuis met 9 bent zelf zou ik 3 of 4 kinderen willen, het ventje 2, maar die is dan ook wel enig kind. 7 kinderen zijn net iets te veel vind ik momenteel ? Er is altijd wel iemand thuis, je bent nooit alleen, dus nooit eenzaam. En toch kan je gerust wat me-time krijgen.. En ruzie.. dat hadden we bijna nooit.. Mijn mama heeft dat goed gedaan!

 • Reply
  Sabine
  september 14, 2016 at 5:30 pm

  Volgens mij moet je gewoon je hart volgen! Heb ik nooit gedaan, heb het verstand gevolgd van mijn man. En nu zit ik zonder kinderen. Wat zou ik de klok willen terug draaien!
  Moraal van het verhaal, volg je hart, volg je dromen! Jij leeft jouw leven en niet dat van anderen. Trek je niks aan van het commentaar van anderen maar geniet met volle teugen van jouw gezinnetje!

 • Reply
  M.
  september 14, 2016 at 7:06 pm

  Wat fijn om te lezen Lobke, je geeft me heel veel moed en dat is niet de eerste keer. Wij hier bijna 2 maand in verwachting van ons derde. We hebben al een zoon van 4 en een dochter van 3. Hier ook hebben we ons hart gevolgd. Er waren meer redenen om bij twee kindjes te blijven en het was misschien confortabeler om ons verstand te volgen, maar het hart weegt toch altijd zwaarder in de weegschaal, we hebben tenslotte ook altijd een groot gezin gewild 😉 Ik moet wel ook toegeven dat ik niet sta te springen om het rond te vertellen, maar alle reacties hierboven opgesomd helpen mij wel relativeren en erom lachen. Bedankt iedereen! Laten we er samen van genieten! 🙂

 • Reply
  Annelies Gunst
  september 14, 2016 at 8:57 pm

  hoi Lobke
  ik heb 6 kindjes en 6 zwangerschappen. op 8 jaar tijd . De commentaren die daar uit voort kwamen wil je niet weten denk ik ? . Wel moet ik toegeven dat bij de 5de en 6de zwangerschap een soort gewenning op trad. Mensen waren niet meer onder de indruk. Nu is bij mij zelfs het omgekeerde vervelend, op 1 week tijd krijg ik zeker 5 keer de vraag wanneer de 7de zich aandient. Zo zie je maar, het is nooit goed ? geniet vooral van je zwangerschap, ik vond het telkens magisch!

 • Reply
  Lieve
  september 15, 2016 at 8:48 pm

  Drie hier, heel lang over getwijfeld. Tot ik opeens dacht: wat gaan we ons meer beklagen: dat kind 3 er is, of dat het er niet is. Het antwoord lag voor de hand, en hopla, Nummer Drie was in aantocht. Heel gelukkig met dat besluit, was ons beste besluit ever.

 • Reply
  Helena
  september 15, 2016 at 9:36 pm

  Onze 3 kinderen ‘maken’, is het beste wat wij in ons leven gedaan hebben. Hier in huis heerst altijd een gezellige drukte, samen spelen, samen ruzie maken, leren delen en rekening houden met een ander, zalig gewoon. En trots dat ik ben als we met ons ‘groot’ gezinnetje op pad gaan: ja die zijn van ons en we doen dat goed … Geniet van de koters aan uw rokken, van de dagen dat alles als een fluitje van een cent verloopt, van de dagen dat het wat meer moeite kost (ja ook mama’s worden wel eens moe), en straal met uw kroost in de kielzog!

 • Reply
  Dreaming Mom
  september 16, 2016 at 11:15 am

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!!! In zulke dingen moet je gewoon je gevoel volgen en al die commentaren negeren. Toen ons eerste dochtertje 3 jaar was, probeerden we heeeel lang om een 2e kindje te krijgen, na 2 ivf’en hadden we eindelijk geluk en 12 jaar(!!!) na de eerste werd ons 2e dochtertje geboren. Wat een commentaren hebben wij niet moeten horen, oei een ongelukske zeker, van een andere papa, was dit gepland… Ongelooflijk hoe weinig tactvol sommige mensen kunnen zijn. Nu begin ik al op voorhand te grinikken als iemand mij vraagt hoe oud mijn kindjes zijn, dat gezicht als ze het leeftijdsverschil horen, hilarisch soms!! Dus niks van aantrekken, genieten van je zwangerschap en straks van je uitgebreid gezinnetje!

 • Reply
  Anoniem
  september 28, 2016 at 7:22 pm

  Wij hebben het bij twee gehouden, jongen van 6, meisje van 4.
  Spijtijg genoeg is mijn veel in buitenland voor zijn werk, anders was er zeker nog een derde gekomen. Ik heb dus gekozen met mijn verstand, maar nu zeer gelukkig met mijn finke kinderen!

 • Reply
  Greeun
  oktober 9, 2016 at 2:23 pm

  Proficiat!!

  Hier twee jongens, en veel twijfels over een derde.
  Ja, ik had graag een dochter gehad, heb altijd gedroomd van 3 kinderen en zou zo graag nog eens zwanger zijn en borstvoeding geven.
  Anderzijds kan ik nu al niet goed tegen de drukte (de jongens zijn nogal hevig), is mijn man vaak in het buitenland en hebben we geen familie in de buurt die ons kan helpen.
  En dus stellen we de beslissing altijd maar uit. De jongste wordt er bijna 5…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.