0
LIFESTYLE MAMA ZIJN

Ik heb weer iets beloofd aan mijn kinderen

Vorig jaar deze tijd reed ik fluitend naar huis van mijn werk, blij om een half uurtje later onze kindjes van de buitenschoolse opvang af te halen. Radio aan en rijden maar! File in de Van Praet-tunnel? Dat laat ik toch niet aan mijn hartje komen. Ik sta stil. En ik had me na een boete van 120 euro nochtans voorgenomen om dit nooit meer te doen. Ondertussen bel ik handenvrij, maar toch wil ik nog snel even Instagram checken en dan….Boem! Boem! Een knappe heer in maatpak stapt boos uit. “Help! Ik ben in zijn gat gereden!” Het is spitsuur. Alle auto’s achter mij worden bloednerveus en zijn razend kwaad omdat ik tijdens het drukste uur in de drukste tunnel van Brussel zoiets voor heb! Mijn hart gaat wild te keer. ‘Excusez-moi monsieur, cela non plus n’arrivera plus!’

Ik ben veilig thuisgeraakt. Maar ik moet keihard terugdenken aan dit pakkende filmpje:

Jaarlijks sterven in België nog meer dan 150 kinderen in het verkeer. Een van de oorzaken: gsm-gebruik achter het stuur. De Belgen zijn Europees kampioen in het gebruiken van hun smartphone terwijl ze rijden. 37% zegt wel eens sms’jes of e-mails te versturen achter het stuur.

Rationeel weten we allemaal wel dat we best onze telefoon niet opnemen als we aan het rijden zijn. Maar vaak staan we niet stil bij de gevolgen als we het dan toch eens doen. Het filmpje hierboven toont het levensverhaal van een moeder achter het stuur, met op de achterbank haar zoontje. Eén telefoontje later, zien we de moeder steeds ouder worden. Haar zoontje echter blijft 5 jaar oud.

Bij mij was het vorig jaar maar blikschade, maar ik sta er voortaan wel extra bij stil en wil bij deze ook een warme oproep doen naar jullie allemaal lieve bloglezers om aan jullie kinderen én aan jullie zelf die smartphone in je handtas te laten en niet meer te bellen, sms’en, whatsappen of instagrammen achter het stuur. Never again, beloven jullie het ook? Ik heb het alvast beloofd aan mijn kinderen samen met Erika Van Tielen, Herman Maes en Xavier Taveirne.


Bij mij helpen ondertussen alvast volgende tips:

° Ik geef mijn toestel aan één van mijn kinderen en laat ze er een spelletje mee spelen. Zo kan ik er helemaal niet bij!
° Of ik stop mijn smartphone in mijn handtas en zet de handtas op mijn achterbank, zodat ik er niet aan kan terwijl ik aan het rijden bent.
° Er bestsaat ook een app ‘Free Drive’, die detecteert wanneer je achter het stuur zit en sms’en meteen onmogelijk maakt. Wanneer je gebeld wordt, krijgt de beller zelfs de boodschap dat je aan het rijden bent.

Meer tips vind je hier. Beloven jullie het ook?
Alle andere tips zijn uiteraard ook welkom!

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Herman Dailybits
  oktober 9, 2017 at 8:11 am

  Ik geef toe dat dit voor mij echt ook 1 van de zware beloftes is.

  Handenvrij bellen doe ik al jaren (als in: ik haat bellen 😉 ), maar soms check ik toch nog even snel iets op gsm.
  Nu ligt hij draadloos op te laden in dashboard en ben ik hard voor mezelf. Ik kijk wel super hard uit naar de aankomende zelfrijdende wagens om mijn tijd in de wagen nuttiger te gaan kunnen gebruiken.

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  oktober 9, 2017 at 7:24 pm

  Ik probeer het ook meer en meer niet t doen, de verleiding was lang groot maar het is zo dat je je minder kan concentreren. Ik zet hem in de koffer, bellen gaat nog altijd worst case via bluetooth en voor de rest kan ik er niet meer aan

 • Reply
  Lesley Beirens
  oktober 10, 2017 at 8:39 pm

  Ik vind die app ‘Free Drive’ spijtig genoeg niet via Apple. Ikzelf zal echt zo weinig mogelijk bellen, maar ik mis m’n carkit wel van voorheen. Dus misschien toch eens een nieuwe carkit aanschaffen…

 • Reply
  Delphine
  oktober 13, 2017 at 3:35 pm

  Mijn gsm zit in mijn handtas en de muziek staat meestal zodanig luid dat ik hem toch niet hoor mocht er mij iemand bellen. Ik heb dit “probleem” dus niet. Al moet ik wel toegeven dat het filmpje ook wel hard aankomt en me nog meer overtuigt om helemaal niet aan mijn gsm te denken terwijl ik in de auto zit.

 • Reply
  Marij
  oktober 18, 2017 at 6:17 pm

  Hey Lobke, ik vind de app niet in de App Store. Ik ben er wel benieuwd naar, want het is (moeilijk om toe te geven) ook moeilijk voor mij om van die gsm af te blijven! Ik probeer hem nu ook op de achterbank te leggen…

 • Reply
  Silke
  oktober 26, 2017 at 5:36 pm

  Ik leg ook altijd mijn gsm buiten handbereik. Bellen kan via de blue tooth en de rest boeit toch niet terwijl je aan het rijden bent!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.