0
LIFESTYLE Organisatietips

“Hoe doen jullie het?”


Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn die ik de afgelopen weken heb gekregen uit mijn omgeving! Hoe runnen wij eigenlijk ons huishouden als gezin van vijf sinds ik terug aan het werk ben? Hoe combineren wij de zorg voor ons gezin en het betaald werk? Hoe zorgen wij ervoor dat het niet uit de hand loopt? Want ja, wij hebben allebei een drukke job! “Werk dan wat minder!” hoor ik mensen vaak zeggen, maar eerlijk? Ik doe mijn job zooooo graag en als ik iets doe, wil ik er altijd 100% voor gaan.  Alle respect voor thuisblijfmama’s, maar dat is iets wat ik absoluut niet zou kunnen, dus stoppen met werken, halloooookes? Ik ben er ook van overtuigd dat we onze kinderen iets bijleren door hen te laten zien dat mama en papa hard werken voor hun centjes, maar vooral doen wat ze graag doen.

Mijn Lief Patrick is zelfstandig vloerder-tegelzetter (de beste die je je kan voorstellen!) en werkt keihard! Ik werk 4/5de als hoofdredactrice van Femma Magazine en combineer dit zo goed mogelijk met een job als freelance journaliste/copywriter voor verschillende geweldige opdrachtgevers. Ondertussen verbouwen wij onze keuken en kamperen wij in onze living en proberen wij zo goed mogelijk onze drie kinderen groot te brengen. Niet altijd rozengeur en maneschijn dus, maar met een zo positief mogelijke noot lukt het ons aardig goed om zoveel mogelijk balletjes in de lucht te houden.

Maar hoe wij het dus doen? Ik deel graag enkele tips zodat jullie er misschien ook iets aan hebben?
° Mijn vriend en ik zijn een geweldige tandem! We zijn zo goed op elkaar ingesteld waardoor het drukke huishouden niet helemaal uit de hand loopt :-). Ok het is hier zeker geen picture perfect, maar dat hoeft ook niet. Wanneer de kinderen gezond en vers gegeten hebben, hun brooddozen gevuld geraken en ze gewassen en proper aangekleed naar school kunnen vertrekken, ben ik al heeeeeeel content!
° De kindjes helpen mee in het huishouden waar dat al kan. Het takenmannetje is een lifesaver hier. Kleine klusjes zoals de tafel klaarzetten en afruimen, hun kamertjes opruimen als de poetsvrouw komt en binnenkort moet ik hen misschien ook eens uitleggen hoe de afwasmachine werkt? Vrouwen-of mannentaken bestaan hier niet, iedereen doet mee :-).
° Mijn bullet journal is mijn beste vriend, want daar staat echt alles in wat ik moet weten en doen! Dagelijkse to do lijstjes, weekplanningen, deadlines die ik moet halen. Alles staat gebundeld in één boekje. De kleerkasten opruimen dit weekend? Check! Wie verjaart wanneer? Welke wachtwoorden mag ik niet vergeten? Eindeloze lijstjes heb ik er in gemaakt, maar sindsdien vergeet ik echt niet veel meer.
° Ja wij hebben een geweldige huishoudhulp met dienstencheques en een strijkhulp met dienstencheques! Eerlijk? Ik zou niet weten wat te doen zonder!
° Ik heb geen vaste was-en plasdag meer (vroeger wel), maar dat lukt gewoon niet meer. De was doe ik letterlijk tussendoor, de strijk breng ik op woensdag naar onze strijkhulp.
° Elke dag zonder stress vers en gezond eten op tafel toveren? Dat lukt alleen maar dankzij ons weekmenu dat we elke zondag opstellen. En nadat ik dat heb opgesteld, bestel ik de boodschappen via Collect & Go die ik dan maandag ophaal. Ik ga (bijna) nooit naar de winkel met drie kinderen :-). Ik heb dat één keer gedaan en sindsdien besloten om mijzelf dat nooit meer aan te doen, haha :-).
° Wij hebben een gedeelde agenda op onze smartphone, zo weten wij perfect van elkaar wie wanneer waar moet zijn! Is er dan een dubbele boeking? Dan zorgen we voor een babysit, we hebben trouwens een vaste lijst babysitters. Kan er is eentje niet? Dan hebben we altijd nog iemand anders die kan inspringen, ook een lifesaver!

Eerlijk? Drie kleine kinderen is echt druk, ja ik heb echt altijd een hand te kort, maar als ik in de auto rijd en ik zie mijn drie kleine schatjes op de achterbank zitten, dan ben ik zo trots op ons groot en gezellig gezin!

Hoe doen jullie het? Heel benieuwd naar jullie tips om huishouden en werk te combineren!

Foto’s: Glenn Minten

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Tine Van Oeveleb
  oktober 7, 2017 at 12:46 pm

  Aha, jou sympathieke wederhelft is vloerder ?? zou je zijn contactgegevens eens via mail
  Willen bezorgen aub? Wij zoeken een tegelaar/vloerder voor onze badkamer ?

 • Reply
  Lies
  oktober 7, 2017 at 3:15 pm

  Hier ook drie kleine kinderen, verbouwingen en allebei een voltijdse job (mijn vriend is ook zelfstandig). Ik ben gewoon heel gestructureerd. Zondag weekmenu opmaken, maandag collect and go, vaste strijkdagen op maandag en donderdag,… Poetsen wordt uitbesteed en ik kook elke avond als de kids slapen voor de dag erop. Geen stress meer als ik met hen thuiskom ‘s avonds! Alleen dat sociaal leven staat op een laag pitje…

 • Reply
  Zebrazonderstrepen
  oktober 8, 2017 at 6:22 am

  Ik sta ‘s morgens vroeger op om alvast het avond eten klaar te maken. Zo is het makkelijker voor Mn man ‘s avonds. Meestal heeft iedereen al gegeten tegen dat ik thuis kom. En de rest van de tips passen wij ook toe 🙂 Kuisvrouw, gezamenlijke agend….

 • Reply
  Kristel
  oktober 8, 2017 at 8:37 am

  Hier ook een vast weekmenu, online boodschappen, poets-en strijkhulp,… Ik sta er alleen voor met 4 kinderen, dus probeer ik mijn hiushouden vooral erg praktisch te organiseren (dat lukt alles behalve altijd, natuurlijk!). Zo heb ik een deel van een grote slaapkamer nu ingericht als dressing, waar de kledij van alle gezinsleden ligt. En binnenkort verhuizen de was-en droogmachine naar de eerste verdieping, net naast de dressing. Dat spaart heel wat trappen op-en af met propere en vuile wasmanden!

 • Reply
  hanne
  oktober 8, 2017 at 1:48 pm

  Herkenbaar. Wat voor mij vooral belangrijk is: wij genieten, en leerden dat het niet altijd spik en span hoeft te zijn. Zo gaat de strijk, was en plas gerust een keertje opzij voor een momentje batterijtjes opladen.

 • Reply
  Mammalien
  oktober 8, 2017 at 5:12 pm

  Twee werkende ouders betekent veel hulp (poetsvouwen, creches) en veel georganiseer. Een thuisblijvende ouder (of twee keer een half werkende ouder) geeft meer rust, maar vooral aan de kinderen en het algemene huishouden denk ik wel eens, want kleine kinderen de hele dag om je heen én koken en huishouden doen, dat is ook best een job! Het is maar waar je de voorkeur aan geeft en wat je belangrijk vindt (en wat je mogelijkheden zijn).
  Niet dat ik die oude discussie weer van stal wil halen overigens. Ik denk dat hoe dan ook, gezinnen (of eenouder gezinnen!) met kinderen het gewoon wat drukker en zwaarder hebben dan de jonge mensen zonder kinderen. Petje af dus, hoe je het nu doet. Met drie net weer even wat lastiger dan met twee, maar alles went 🙂

 • Reply
  Ester
  oktober 9, 2017 at 9:18 am

  Topmadam!! (en uw ventje ook, natuurlijk!).
  En vooral die verbouwing, phoeh.

  Hier zitten we nu ook een maand zonder keuken, damnit.
  Ik tel de weken af tot ik eindelijk terug gewoon kan koken + mijn keukengerei terug uit dozen kan halen :’).

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.