0
EROPUIT Op reis met kinderen

Onze rondreis door Noorwegen met kinderen: dag 5-9

Ondertussen vertoeven we al een dikke week in dit prachtige land en we moeten het toegeven: Noorwegen is magisch mooi!
Donderdagochtend vertrokken we vanuit Hemsedal richting Myrkdalen, onze volgende bestemming! Via lange tunnels met als hoogtepunt de langste tunnel van Europa (zo’n 25km!) kwamen we aan in Flam waar je met de beroemde Flamsbana omhoog kan rijden door het Flamdal. Enig minpuntje, alle ritten waren donderdag volzet dus we besloten om de dag erna terug te keren om deze unieke ervaring toch nog te kunnen meemaken.

In Myrkdalen verblijven we in een praktisch en mooi vakantiehuisje in het Myrkdalen Mountain Resort. Een vakantiepark dat normaal als skiresort wordt gebruikt maar ook in de zomer prachtig is om te vertoeven. We vinden dat trouwens superhandig zo’n huisje, we brachten heel wat eten van thuis mee (het is hier superduur in Noorwegen!) en koken elke dag zelf. Tijd én geld bespaard!

Klimmen en klauteren in Voss
Vrijdagochtend trokken we richting Voss, een gezellig stadje gelegen tussen Oslo en Bergen, waar we een bezoekje brachten aan het Voss Klimpark, echt iets voor waaghalsjes zoals Kobe en Frauke. En ik keek toe vanop de grond samen met ons Milleke. Superfier, want wat zijn ze moedig die kinders van ons zo hoog in de bomen!

De dag ervoor hadden we tickets gereserveerd voor het wereldberoemde Flamsbana omhoog te rijden door het Flamdal. De reis duurde ongeveer twee uur heen en terug, dus we waren best wel een tijdje onderweg voor één van de meest spectaculaire treinritten van Noorwegen. Over een afstand van 20 kilometer ga je zo’n 865 meter omhoog dus dat is best fijn om mee te maken. De honderden Chinezen die deze treinrit ook doen moet je er dan maar even bij nemen ;-), want je krijgt er een onvergetelijk uitzicht over watervallen bossen en besneeuwde bergtoppen voor in de plaats. Enig minpuntje, deze treinrit is erg duur! Wij betaalden bijna 150 euro voor deze rit en dat is toch wel heel veel geld vonden wij.
Breng zeker ook even een kort blits bezoekje aan Flam zelf, een supergezellig Noors dorpje met een prachtig uitzicht over de Naeroyfjord. Wie zin heeft kan daar trouwens ook mee varen met een fjordcruise tussen de Naeroyfjord en de Aurlandsfjord, één van de wildste en spectaculairste takken van de Sognefjord. De boot vaart enkele malen per dag en je kan mee info krijgen bij de toeristische dienst in Flam.

Dagtocht naar Bergen
Zaterdag trokken we een dagje naar Bergen, vanuit Voss zo’n 100km rijden maar de rit meer dan waard want ook onderweg zijn de uitzichten adembenemend mooi! Deze stad ligt op een schiereiland en wordt omringd door talloze eilandjes die deel uit maken van de Atlantische scherenkust. We stopten bij Bryggen, de bekende pakhuiswijk aan de haven waar er prachtige pastelkleurige huisjes het straatbeeld kleur geven. Bryggen staat trouwens op de World Heritage List gan de UNESCO. Je vindt er ook geweldig leuke winkeltjes in Scandinavische stijl. Spring zeker eens binnen bij Smating , een superleuk winkeltje vol Scandinavische kindermerkjes die je bij ons in verschillende webshops vindt. Bij Ting vind je alle typische Scandinavische interieurspulletjes, ik zou de winkel leeg gekocht hebben mocht ik kunnen, haha!
Met het tandradtreintje Floibanen kan je naar de top van de Floyen rijden waar je een prachtig uitzicht over Bergen krijgt. Het treintje vertrekt ieder half uur en ligt op ongeveer 150 meter van de wijk Bryggen. Boven op de top is een café gevestigd met een toffe speeltuin erbij. Een aanradertje van jewelste volgens ons om samen met de kinderen te doen!

Sognefjord
Vandaag startten we ons dagje wat rustiger, we ontbijtten rustig en deden het een voormiddagje kalmer aan. Denk dat dit toch wel belangrijk is wanneer je met kleine kinderen reist, zeker met een baby’tje erbij. Maar ons Milleke doet dat echt fantastisch, op enkele huilbuien na in de auto af en toe ;-).

In de namiddag reden we via weg 13 richting het noorden waar we uitkwamen bij de prachtige Sognefjord. De weg van Myrkedal naar Vik moet één van de mooiste wegen zijn die we tot nu toe gedaan hebben met prachtige watervallen onderweg! Eenmaal op de berg konden we zelfs met onze voetjes in de sneeuw, heel speciaal gevoel zo in de zomer.

Aangekomen in Vragsnes besloten we om de oversteek te maken met de ferry richting Dragsvik. De ferry vaart om de 3 kwartier en de overtocht duurt zo’n 30 minuten, zo hadden we toch het gevoel dat we op een iets goedkopere manier een fjordencruise hebben gemaakt. Fijn toch? Het uitzicht was weer adembenemend, de Noorse fjorden zijn echt magisch…
We reden verder naar Balestrand, één van de meest geliefde plaatsjes aan de Sognefjord. Wie zin heeft kan nog verder rijden naar Hoyanger, een prachtige route die langs de over van de Sognefjord loopt.

Duizend hartjes voor deze uitstap van vandaag! En eigenlijk al voor heel de vakantie, want ook al is het soms lekker druk, wat je ervoor in de plaats krijgt is onbetaalbaar…

Willen jullie onze avonturen lekker mee volgen? Later deze week probeer ik ons verslag te vervolledigen (als er Wifi is ;-)) Via Instagram probeer ik geregeld wat kiekjes van onze rondreis te delen, kwestie van jullie een beetje jaloers te maken!

Meer info over de reis die we maken vinden jullie bij Pharos Reizen.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Sandra
  juli 9, 2017 at 9:16 pm

  Dankjewel voor de tips over Bergen: die gaan binnen enkele weekjes goed van pas komen 😉 Wij hebben 2 jaar geleden een iets noordelijker deel van de fjorden (Geiranger tot Alesund) al gedaan en gaan binnen 2 weken ook het zuid-westelijke deel tussen Stavanger en Bergen ontdekken. Wat Flam betreft twijfelen we heel erg tussen de treinrit (die ons door de reisorganisator 2 jaar geleden al werd afgeraden wegens veel te duur voor wat het is, zelfs naar Noorse normen) en de cruise op de Naeroyfjord (wat ons dan weer wél heel erg werd aangeraden). Qua treinritten zou Finse een veel grotere aanrader zijn (goedkoper én spectaculairder dan de Flamsbana). Ik vroeg me af of iemand daar ervaring mee heeft?

 • Reply
  Anna Helena
  juli 9, 2017 at 9:59 pm

  Oh Flam! Wij gingen met de trein naar boven en kwam te voet terug, ook zeer de moeite! En Bergen, prachtig uitzicht daar van boven hé.
  *ik krijg heimwee*

 • Reply
  Nies
  juli 10, 2017 at 7:51 am

  Ik krijg hier zoveel reiskriebels van! Vind het ook gewoon super stoer dat jullie dit met je gezin doen. Geniet er nog van, herinneringen om in te kaderen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.