0
EROPUIT Kinderactiviteiten MAMA ZIJN Opvoeding

Maakt (zak)geld gelukkig?

Maakt geld gelukkig? Wat is economie eigenlijk? En waarom worden de armen armer en de rijken rijker? Anne en Ingrid, de twee straffe madammen achter het coolste online magazine voor ouders Maison Slash bedachten onlangs een superleuk concept om kinderen te laten nadenken over onderwerpen die op school niet zo vaak aan bod komen: ontbijtworkshops voor ouders en kinderen met koffie en bokes met choco, how cool is that?

De eerste editie heb ik spijtig genoeg gemist, maar het leek me een leuk idee om wat quality time door te brengen met Kobe en samen met hem richting Brussel te trekken voor een leerrijke voormiddag in het Muntpunt. En ons Milleke, die ging gewoon mee als jongste deelnemer.
Kobe zijn oogjes begonnen al te fonkelen toen hij een hoopje fake geld zag liggen en ja, hij mocht zelfs zijn eigen geld maken: een briefje van 1000euro waarmee hij zijn eigen fiets kon betalen. Als dat ook eens echt zou kunnen 😉

Daarna werden we allemaal in groepjes verdeeld en mochten we onze eigen fake economie opstarten, ja zelfs de mama’s en de papa’s mochten meedoen. Vragen over economie, arm/rijk, belastingen kwamen aan bod en de kinderen fantaseerden er op los! Dat allemaal op zaterdagochtend met een lekkere tas koffie en boterhammen met choco, meer van dat graag!

Voor 6-jarige Kobe waren de onderwerpen misschien nog net iets te moeilijk, maar hij heeft er absoluut van genoten om iets bij te leren over centjes. En thuis discussieerden we lekker verder over centjes en sparen en werken enzovoort…dus misschien heeft hij er toch iets van onthouden. “Wanneer krijg ik eigenlijk zakgeld mama?”

Goeie vraag, vanaf welke leeftijd geven jullie je kinderen zakgeld? En hoeveel? En worden ze hier echt gelukkiger van? Heel benieuwd naar jullie reacties!

Ook zin om eens zo’n ontbijtworkshop van Maison Slash bij te wonen samen met je kinderen? De kans is groot dat Anne en Ingrid tijdens het volgende schooljaar weer een aantal edities op de planning hebben staan. Houd Maison Slash dus zeker in het oog!

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    homestoriesbymarleen
    april 17, 2017 at 6:46 am

    Onze kinderen, nu bijna 23 en bijna 25, kregen al zakgeld vanaf dat ze een jaar of 8 waren. Dat was toen nog in Belgische franken. Hoeveel het was, weet ik niet meer precies, maar het werd altijd opgekocht aan kleine prulletjes of snoepgoed. Of ze waren het gewoon verloren, echt kwijt gedaan!. Op het moment dat de oudste 10 was, begonnen de banken met een bankrekening met bankkaart, jawel. We hebben toen voor de oudste zo’n rekening geopend. Vanaf dat moment werd het zakgeld niet meer zomaar opgekocht aan vanalles en en nog wat, maar leerde hij echt sparen. Ook de centjes die hij kreeg voor zijn verjaardag, feestdagen enz. werden daarop gestort door familieleden. Op die manier spaarde hij een hele collectie Marklin treinen bij elkaar, die hij nu nog altijd heeft.
    Was deze rekening nu de beste oplossing? Feit is dat onze beide kinderen op die manier minder in de verleiding kwamen om allerlei dingen te kopen die ze na een tijdje niet meer naar omkeken, maar spaarden voor iets dat ze echt graag wilden. En natuurlijk kregen ze af en toe nog wel eens een cash centje, want hoe leuk is dat toch ook wel niet?!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.