0
EROPUIT Op reis met kinderen

Onze rondreis door Noorwegen met kinderen: dag 9 tot 13

Op roadtrip door Noorwegen. Enkele maanden geleden was het nog een droom. Vandaag is die werkelijkheid geworden, want onze rondreis door dit prachtige land zit er alweer op. Maar jullie hadden nog een verslagje van onze laatste week te goed.


Maandagochtend vertrokken we vroeg vanuit Myrkedal richting ons laatste vakantiehuisje in Rauland, een huisje gelegen in een bosrijk gebied op een heuvel waar je de ruige natuur van Telemark kan ontdekken. Onder het motto, het is de reis en niet de eindbestemming die telt (dat geldt trouwens constant als je in Noorwegen rond rijdt, het is er altijd en overal zooooo moooi!) deden we alweer een mooie route vanuit Voss richting Rauland. We maakten eerst een ommetje via Eidfjord om er naar één van de bekendste watervallen van Noorwegen te trekken, de Voringfossen waar het water maar liefst 182 meter naar beneden stort. We parkeerden onze auto aan de cafetaria en wandelden naar de waterval.

Terug naar onze route richting Rauland. We namen de bekende weg 13 richting Odda. Aan de ene kant van deze prachtige weg ligt de schilderachtige Sorfjorden terwijl je aan de andere kant van de weg berghellingen vol fruitbomen oprijzen, nu en dan onderbroken door een waterval. Echt een supermooi zicht en om onze reis nog leuker te maken, kwamen we onderweg fruitstalletjes tegen waar we keilekkere kersen konden kopen. Mmmmmmmm….
Onze weg blijft adembenemend mooi en we rijden nu verder omhoog door het Roldal naar het immense bergplateau Hardangervidda, wat om meer dan 1000 meter boven de boomgrens ligt. Om het unieke toendralandschap en de zeldzame dieren en planten te beschermen is ongeveer de helft van het bergplateau uitgeroepen tot Nationaal Park.

We genieten van het landschap ook al moeten we weer veel kilometers rijden om onze bestemming te bereiken. Met genoeg tussenpauzes is het het allemaal meer dan waard. Onderweg in Haukeli is het ook nog een aanrader te stoppen om bij de Vasseventyret wandeling, een leuke wandeling van zo’n 3km die je de kans geeft om je kinderen van alles te leren over water aan de hand van het cartoontje Sildre en allerlei leuke waterproefjes. Aanradertje dus om er eens te stoppen (niet om er speciaal naartoe te rijden vanuit Rauland want daarvoor is het wat ver!)

Aangekomen in Rauland Feriesenter (alweer een skidorpje), krijgen we de sleutel van ons huisje voor de laatste dagen van onze vakantie. Alweer een praktisch huisje met alles erop en eraan (zelfs een sauna!) waar we kunnen slapen, eten en ons wassen, meer moet dat niet zijn, toch?

De volgende dagen besloten we om nog wat stevige wandelingen te doen met de kindjes, want ze moesten dringend wat energie kwijt. (een paar uur in de auto zitten doet wat met ze ;-))!
De meest populaire wandelingen in de buurt zijn de Gaustatoppen berg, Lårdalstigen, Falkeriset, Solstien, de berg Venelifjell en de berg Hægefjell in Vrådal, Rui in Dalen, Lifjell bergplateau, Gygrestolen in Bø en het kustpad in Zuid-Telemark.
Hier vind je een top 5 van leuke wandelingen in Telemark. Nog een geweldige tip is de app Wikiloc te gebruiken. Langs de ene kant kan je Wikiloc gebruiken om je eigen wandel- of fietsroutes bij te houden. De app volgt je in realtime en houdt via gps bij langs waar je geweest bent en je kan die routes ook delen met anderen, zo is de app geschikt om ook op vakantie van de veel bewandelde paden af te wijken op zoek naar avontuur. Aanradertje!

We besloten om onder andere de bekende Valkenroute (Falkeriset) te doen, een gemarkeerde wandeling van ongeveer drie uur waarbij je onderweg alweer kan genieten van prachtige vergezichten. En het was weer een wandeling die goed te doen was met een baby in de draagzak. Onderweg kunnen de kinderen spelen in de natuur, heerlijk! Wat genieten we van dit soort activiteiten, buiten zijn en genieten van de panorama’s en van elkaar, meer moet dat niet zijn toch?

Er was uiteraard nog veel meer te doen in Rauland maar ons programma is soms lichtjes aangepast met onze baby erbij (ook al heeft Milleke dat fantastisch gedaan!)
De laatste avond ruimden we ons huisje nog op en pakten we onze valiezen want de volgende dag zat onze vakantie er bijna op. We reden via Rjukan naar Tuddal richting Sauland om naar Oslo te rijden. Onderweg stopten we nog langs leuke riviertjes met idyllische plekjes. De vele ‘borstpauzes’ van ons Milleke zorgden er heel vaak voor deze vakantie dat we noodgedwongen moesten stoppen maar waardoor we extra veel leuke plekjes ontdekten waar we anders zomaar voorbij gereden waren, heerlijk!

Donderdagnamiddag waren we allemaal moe maar voldaan. Noorwegen, you have our heart! We komen zeker nog terug wanneer de kindjes nog wat groter zijn, want dan kunnen we gegarandeerd nog leukere wandelingen én extremere activiteiten doen.

“Noorwegen is als gezinsvakantie een absolute aanrader, want de natuur is je speelplaats!”

Conclusie? Noorwegen is als gezinsvakantie een absolute aanrader, want de natuur is je speelplaats! Rijd je met kinderen rond? Sla geregeld eens af van de hoofdwegen of kies een andere route en maak dan gebruik van de mogelijkheden die de natuur en het weer jullie bieden. Er zijn een miljoen bomen om in te klimmen en minstens zoveel forellen die je gemakkelijk met een hengel en een wormpje aan de haak kunt vangen, vraag dat maar eens aan onze papa :-). Onderweg een schaapje aaien en een stop maken in de sneeuw in de zomer, ook dat is Noorwegen. En we hebben van bijlange nog niet alles gezien…

Tijd om op de boot te stappen en afscheid te nemen van dit prachtige land. Maar eerst nog lekker eten en een feestje op de Color Line…bye bye beautiful country…

Benieuwd naar de reis die we deden en ook zin gekregen in een roadtrip door Noorwegen?
We boekten onze reis ‘Afwisselend Noorwegen’ via Pharos Reizen, een droomreis voor ouders en kinderen die houden van avontuur en natuur! Een aanradertje van jewelste, alweer!

Hier lees je een verslagje van dag 1-4.
Hier lees je een verslagje van dag 5-9.

 

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Evy
    december 26, 2017 at 8:17 pm

    leuk om te lezen!! Wij hebben net dezelfde reis geboekt voor juli 2018. 🙂 leuke tips,die gaan we tegen dat we vertrekken nog eens opnieuw doornemen 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.