0
Kinderactiviteiten

8 x goedkoop hyggen met kinderen

Hyggewat? Sinds Hygge (uitgesproken als ‘hooga’), één van de pijlers van het Deense ouderschap komt overgewaaid uit Scandinavië, weten we het zeker: we kunnen nog heel wat leren van die Denen! Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je kinderen op de bank knuffelt voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is…

Voor hét coolste online oudermagazine ooit Maison Slash verdiepte ik mij in de wondere wereld van het hyggen en geef het gevoel graag een plaats in ons leven, zeker als hoogzwangere mama met twee kleine monstertjes.

Speel een spel vanavond

Organiseer minstens één avond per week een goeie ouderwetse spelletjesavond. Je hebt in je kast of op zolder zeker nog spelletjes liggen waar je nostalgisch van wordt of loop eens binnen bij de kringloopwinkel, daar vind je vaak een schat aan spelletjes waar je vroeger als kind zelf nog mee gespeeld hebt. Wat dacht je van ‘Mens erger je niet?’, dammen, Monopoly of Pictionary? Een warme chocolademelk en lekkere koekjes erbij en jullie avond kan niet meer stuk.

Start een mini-bib voor jullie deur

Zoek een oud kastje of pimp een boekenrek en zet het voor je deur. Vul het met een aantal boeken die jij of je kinderen al hebt gelezen in het kastje en laat je buren de voorraad veranderen volgens het principe dat je steeds een boek inbrengt als je er ook eentje uitneemt. Niets is hyggeliger dan begroet te worden door een verzameling nieuwe boeken wanneer je thuiskomt, bovendien zorgt deze mini-bib voor meer hygge-interactie tussen je buren en wie weet kan je volgende keer samen eens een koffie drinken? Kan je zelf geen kastje maken? Ga dan eens kijken bij www.booksinboxes.eu

Blijf op zondag samen in bed liggen
Zijn je kinderen al wat groter? Houd dan eens een pyjamadag en blijf een hele dag samen in bed liggen. Of leg jullie matrassen in de woonkamer en breng een hele dag door in pyjama in de woonkamer. Hyggen ten top!

Organiseer een ruilpartijtje
Nodig vrienden en familie uit voor een ruilparty met de volgende regels: iedereen brengt iets mee wat ze niet meer gebruiken maar wat een ander misschien wel kan gebruiken. Afgezien van het feit dat dit portemonnee-en milieuvriendelijk is, is het ook een mooie gelegenheid om die speelgoedkast of kledingkast van je kinderen of jezelf uit te mesten. Bovendien is het gezelliger en gemakkelijker om te ruilen met vrienden dan een dag in het weekend op de rommelmarkt te gaan staan.

Ga sleeën
Niets is hyggeliger in de winter dan met een voorleesboek en dekentje in de zetel te liggen, maar het wordt nog gezelliger nadat je een dag hebt doorgebracht in de sneeuw! Verzamel een groep mensen en trek naar een besneeuwde berg, neem je mooiste houten slee mee die je nog in je kelder hebt staan of ga voor de goedkope optie door op een stevige plastic zak van de heuvel te sleeën. (check deze sleekaart!) Wedden dat je kinderen dit geweldig vinden? Neem een winterpicknickmand mee en geniet van de hygge-sfeer rondom jullie.

Organiseer een voorraadkastfeestje
Eén van mijn favorieten! Nodig enkele ouders met kinderen bij je thuis uit om wat te kokerellen en hygge. De regels zijn simpel: iedereen brengt ingrediënten mee om iets te maken voor in de voorraadkast (of koelkast) dat kan gaan van pompoensoep, aardbeienconfituur tot granolabars. Iedereen neemt ook potjes, flessen of bakjes mee om de schat aan zelfgemaakt lekkers in te bewaren en in plaats van tien porties van dezelfde soep heb je nu diverse lekkernijen om nog eens te hyggen.

Frøbelen maar
Creabeaouder of niet, niets is gezelliger dan een namiddagje samen met je kinderen te knutselen. Met afval dat je normaal in de vuilbak zou gooien, kan je vaak nog heel mooie dingen maken. Met een gezellig muziekje op de achtergrond en je kinderen ondertussen in actie, kan je zelf ook genieten van iets moois te maken om je huis vrolijk aan te kleden.


Zoek jullie eigen ‘hygge’
Of je nu koffie gaat drinken bij de buren, samen een puzzel legt, bij de open haard zit of tijd bij oma en opa doorbrengt, hygge er deze winter nog op los en ga vooral op zoek naar je eigen hygge. Je hebt het zelf misschien nog niet ontdekt, maar je leven zit er vol mee, als je het maar wilt zien. En wedden dat niet alleen je kinderen maar jij er ook zelf gelukkig van wordt?

Meer inspiratie vind je in het boek ‘Hygge’
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Auteur Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In zijn boek Hygge vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Research Institute. Omarm hygge en word gelukkiger!

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Maai
  maart 7, 2017 at 9:12 am

  Wat een belangrijke dingen eigenlijk. Zo jammer dat het allemaal zo snel gaat nu, ik ga dit proberen, die spelletjes avond gaat ingevoerd worden. Leuke tips! En super mooi geworden je blog:)

  • Reply
   Lobke
   maart 7, 2017 at 9:23 am

   Dankjewel <3

 • Reply
  Miss Fabuleus
  maart 7, 2017 at 3:35 pm

  Emil is nog wat klein om mee te ‘hygge’, maar een boekenkastje voor onze deur heeft hij alvast wel! http://www.missfabuleus.be/2016/11/30/mini-bibliotheek/
  En wat kijk ik er geweldig hard naar uit om ook die andere dingen snel met hem te kunnen doen!

 • Reply
  Met4inhuis
  maart 8, 2017 at 9:39 am

  Hygge spreekt me al een tijdje enorm aan. Na het lezen van dit blogbericht, vind ik van mezelf dat ik goed bezig ben!

 • Reply
  Kristien Nys
  maart 11, 2017 at 3:55 pm

  dat voorraadkastfeestje klinkt echt geweldig. Wat een superidee. Ik heb al goesting om eraan te beginnen! En die minibib speelt ook al zo lang door mijn hoofd, moeten we toch echt eens dringend doen (was ik maar wat handiger!)

 • Reply
  Tine - Vanillemeisjes
  maart 12, 2017 at 8:15 am

  Die ruilmiddag lijkt me wel tof! Ik ben bezig met hier thuis wat te ‘ontspullen’ en zo kan ik er anderen nog een plezier mee doen… Ga ik onthouden 😉

 • Reply
  Buitengewoonanders
  april 19, 2017 at 7:24 am

  Ik hou ook van het Deense motto: hygge. Maar ik vind vooral dat je er zelf een mooie invulling aan hebt gegeven. top!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.