0
Uncategorized

Onze tips om een verbouwing met kleine kinderen te overleven

Ik kan bijna huilen van puur contentement. Want onze grote badkamerverbouwing is bijna achter de rug. Tweeënhalve maanden leek wat anders heel gewoon was ongewoon. Een badje nemen na een lange werkdag. Een douche nemen ‘s morgens in de vroegte om fris aan de dag te beginnen. Je kinderen zien spelen en lachen in een bad vol badschuim. Puuuuuuure luxe is het als ik het vergelijk met hoe we ons nu moeten behelpen. De kinderen met hun blote billen in een bouwkuip of in de lavabo, tanden poetsen in de keuken en af en toe gaan genieten van een uitgebreid badritueel bij mamalief.

Omdat manlief dit allemaal zelf voor en na zijn uurtjes als zelfstandige gepresteerd heeft, duurde het misschien wat langer dan gepland (maar dat is altijd zo met verbouwingen, nietwaar?). Eén ding is zeker, hij is een Held en dat mag gerust eens gezegd worden!

Benieuwd hoe wij deze badkamerverbouwing overleefd hebben met kleine kinderen?

 1. Laat het los
  We doen het al voor de tweede keer, het Lief en ik. De eerste keer hoogzwanger van kind 1 in ons eerste huisje waarbij we de deadline nipt hebben gehaald. De tweede keer zo goed als hoogzwanger van kind 3 met ondertussen twee kinderen die gevoed, gewassen en verzorgd moeten worden. Verbouwen heeft een impact op heel je gezin. Je huis ziet er niet uit door de puinwerken, je gewoontes zijn verstoord, maar je krijgt er iets ongelooflijks voor in de plaats. Als je de stress, de verstoorde planning en het onverwachte kan loslaten, bespaar je jezelf een hoop miserie. Even in survivalmodus en alles komt goed.
 2. Zorg voor een survivalruimte
  Ook al is het maar één kamer die verbouwd moet worden, je hele huis zit onder het stof, alles staat vol werkgerief en de gewone dingen worden plots heel ongewoon. Mijn grootste tip? Zorg voor een propere ruimte in huis waar je met heel je gezin toch gewoon kan ‘zijn’. Waar het proper en gezellig is en waar je ven niet aan de verbouwing hoeft te denken. Heb je een poetsvrouw? Laat haar toch maar langskomen, ook tijdens je verbouwingen, zo geniet je toch af en toe van een proper huis ook al duurt dat nooit lang.
 3. Zorg ook voor jezelf
  Als er één ding is dat je kinderen kunnen missen in tijden van verbouwingen dan is het een stresskonijn als moeder! Kinderen voelen die emoties en raken dan ook sneller overstuur of gaan sneller druk druk druk doen. Vergeet dus vooral niet aan jezelf te denken, zeker als je hoogzwanger bent! Gun jezelf af en toe een dagje rust, kruip met een boekje in een hoekje als dat kan, ga eens een dagje wellnessen met het lief, kortom, druk op de pauzeknop en vergeet die verbouwingen even!
 4. Haal je kinderen af en toe uit de verbouwing
  Je mag niet van je kinderen verwachten dat ze constant zichzelf moeten bezighouden terwijl jullie aan het werken zijn. Ga eens iets leuks doen samen terwijl papa voortwerkt, plan een uitstapje of ga gewoon naar buiten en haal ze weg uit het stof :-).

Ondertussen kijk ik reikhalzend uit naar de dag dat ik de final touch kan geven aan de inrichting van de badkamer (en die is er bijna, geloof mij!), dat ik weer kan genieten van mijn zenmomentjes in bad en de kindjes weer op een normale manier kan wassen. Dat lieve lezers, heet dan gelukkig zijn!

Daarna nemen we een kleine pauze om te genieten van ons kleine mannetje om dan aan de grote keukenverbouwing te beginnen… 2017, please be good to us!

Jullie ervaringen en tips rond verbouwen met kleine kinderen in huis?

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Katrijn
  januari 18, 2017 at 12:27 pm

  De beste troost bij ons – hoogzwanger en met een zoon van 2 de zolder verbouwd – was zoonlief die daags na een luide en stoffige fase zijn kleine vingertje naar het gapende gat richt en spontaan zegt: trap! nieuw kamertje Leander ! Die had het helemaal begrepen 🙂

 • Reply
  Mammalien
  januari 18, 2017 at 1:49 pm

  Oef, heftig hoor, verbouwen met kleine kinderen. Maar die tips zijn goed.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.