Dit stuk schreef ik om 6u ‘s ochtends, niet het eerste want sinds ik iets wilde veranderen aan onze ochtendroutine om meer uit mijn dag te krijgen, ontdekte ik ‘The Miracle Morning’! Toegegeven, ik ben altijd al een ochtendmens geweest. ’s Morgens opstaan voor iedereen wakker is en rustig genieten van mijn latté en gezond ontbijtje is pure me-time. Ik ging op zoek en botste op het boek ‘The Miracle Morning’. De ondertitel zegt al meteen waarop het staat: ‘6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 6u ‘s morgens.’ The Miracle Morning vertelt het verhaal van Hal, een jonge gast die rond zijn twintigste een zwaar ongeval overleefd heeft en zes minuten lang doodverklaard geweest is. Wonder boven wonder is hij er weer helemaal bovenop gekomen, maar sinds deze gebeurtenis staat hij anders in het leven en bedacht hij ‘The Miracle Morning’, een manier om elke dag positief en vol energie te beginnen. Wat een inspiratiebron!

Maar hoe maak je van je verloren ochtenden miracle mornings? Deze tips hebben mij alvast op weg gezet:

1. Doe het niet drastisch
Sta je normaal op om 7 uur? Dan is twee of drie uur vroeger opstaan misschien wel té pijnlijk, dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden (lacht). Zet de eerste weken je goede oude wekker gewoon een uurtje vroeger dan normaal. Ga ook niet meer slapen met je smartphone op je nachtkastje maar laat hem beneden liggen, anders is de verleiding groot om ’s morgens al je Instagram of mails te checken terwijl je nog half aan het slapen bent en zo blijf je ongewild weer langer in je nest liggen.

2. ’s Avonds kleine man, ’s morgens grote Jan
Minder slaap kan een aanslag zijn op je lichaam, ook dat heb ik in het begin moeten aanvaarden. ’s Avonds tot 12u zitten werken achter je computer is geen goed idee als je je je ochtenduren positief wilt benutten. Wil je ’s morgens vroeg opstaan? In plaats van uren nutteloos voor de televisie te hangen of ellenlange conversaties te houden met je Facebookvrienden, kruip je ’s avonds beter wat vroeger in je bed en verschuif je je slaappatroon.

3. Begin je dag met water
In plaats van je nuchtere maag aan te vallen met straffe koffie, is het beter om je dag te beginnen met één of twee glazen water. Daarna neem je een lekkere douche waarbij je wisselt met warm en koud water en poets je je tanden. Wedden dat je je keiwakker voelt? Bij mij werkt deze routine echt, voor elk ander lid van mijn gezin beneden is, voel ik me al fris en monter.

4. Van meditatie tot beweging
Echte ‘Miracle Morning’ believers starten hun dag met 5 à 10 minuten meditatie, het lezen van enkele bladzijden uit hun favoriete boek, een work-out van 10 minuten om hun lichaam in beweging te krijgen. Zo ver ben ik zelf nog niet geraakt, maar wanneer ik bevallen ben van mijn derde kindje, zou ik het wel geweldig vinden om ’s morgens voor iedereen wakker is een rondje te gaan joggen of 10 minuten yoga te doen. De ochtendstond heeft echt goud in de mond, nietwaar?

5. Planning is alles
Sinds ik een bullet journal heb, is het fijn om een dag op voorhand al aantekeningen te maken over wat je wilt doen met je extra uren de volgende dag. Bij mij werkt een bullet journal echt om meer gedaan te krijgen in een dag, zeker op de momenten waarop de kinderen nog niet wakker zijn en het lijkt alsof ik even alleen op de wereld ben. Geen zin om een bullet journal te beginnen? Er zijn zeker ook een aantal handige apps die zorgen voor meer productiviteit zoals Evernote of de Get it Done app.

6. Benut je tijd
De tijd vliegt snel, gebruik hem wel en dat is zo waar! Zorg ervoor dat je de extra tijd die je jezelf cadeau hebt gegeven positief benut door bijvoorbeeld je mails bij te werken ’s morgens, je administratie of betalingen te doen of een online cursus te volgen. Allemaal dingen waar ‘ik heb geen tijd’ als grootste excuus gebruikt wordt.

7. Neem tijd voor een gezond ontbijt
Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik tijd neem voor mijn gezond ontbijtje. Meestal maak ik havermout met vers fruit. Maar als je minder tijd hebt kan je bijvoorbeeld ook overnight oats maken of een smoothie de avond van tevoren. Ik kom pas echt op gang na mijn ontbijt.

Conclusie? Sinds ik enkele (dus zeker geen 7 per week!) ochtenden per week een uur tot twee uur vroeger op sta dan normaal voel ik me veel productiever. Ik ben dan om 7u helemaal klaar om de kinderen wakker te maken en aan de dag te beginnen met veel minder stress omdat je zelf al helemaal klaar bent. Toch kijk ik stiekem al uit naar de dag dat zij hun mama of papa helemaal niet meer nodig hebben ’s morgens en voor zichzelf kunnen zorgen. Maar het besef dat je al keiveel hebt gedaan op een dag voor je lunch geeft je echt het gevoel dat je meer uren in een dag hebt dan vroeger en dat is sowieso al miraculeus! Met een baby onderweg besef ik dat mijn ochtenden binnenkort minder miraculeus zullen zijn of misschien heb ik een doorslapende baby die tot 8u ‘s morgens slaapt, dromen mag toch hé?

Jullie tips om meer uit jullie dag te halen? Ik ben benieuwd!

Dit stuk schreef ik voor Maison Slash, dé inspiratiebron voor ouders!