0
Daguitstappen EROPUIT

Bezoek eens een kasteel

img_6552

Waar komen ridders en prinsessen vandaan? Om het gat in de cultuur en de geschiedenis van jullie kinders te dichten, moet je ze tijdens hun kindertijd zeker eens meenemen naar een kasteel. Vorige week brachten wij een weekend door in het Nederlandse Zuid-Limburg, waar je het Kasteel van Hoensbroek kan bezoeken, beslist één van de grootste en mooiste kastelen van het land. Klaar om in dit enorme slot grote avonturen uit het verre verleden tot leven te laten komen? Samen met een verklede gids, viel er heel wat te zien en te ontdekken voor jong én oud!  Gaan jullie mee?
img_6561Ongeveer 5 km ten noordoosten van Heerlen ligt in Hoensbroek, niet ver van de plek waar drie beken: de Geleenbeek, de Molenbeek en de Auvermoer samenvloeiden, een kasteel dat in de volksmond altijd “Gebrookhoes” heeft geheten.  De naam van het dorp was oorspronkelijk: “Gebrook, Gebroek, Ingenbrouck”, in overeenstemming met zijn ligging in het broek, een drassig en moerassig gebied, in de beemden bij de genoemde beken.

Lang nadat het geslacht Hoen heerlijke rechten had verworven over “Gebrook”, dat vóór 1388 bij Heerlen behoorde, kreeg dit gebied, dit broek van de Hoens, de naam “Hoensbroek” en noemde het geslacht Hoen dat gevestigd was op “Gebrookhoes” zich, ter onderscheiding van andere takken, Hoen zu Broeck of van Hoensbroeck.

img_6567img_6577
Kobe en Frauke en hun vrolijke neefjes leefden zich helemaal in en waanden zich kleine riddertjes en prinsessen voor enkele uurtjes. De gids nam ons mee naar de verborgen plekjes van het kasteel, de geheime kamer, de gevangenis, de slaapkamer van de gravin…hun verbeelding kwam helemaal tot leven!

Het kasteel is prachtig gerestaureerd en er zijn meer dan veertig authentiek ingerichte vertrekken, daterend van de middeleeuwen tot en met de 18e eeuw.

Conclusie? Onze kindjes en de grotere kinderen genoten met volle teugen van dit bezoek! Een ideale familieactiviteit, die we alleen maar kunnen aanraden als je eens in de buurt bent.

Wij logeerden in Landal Hoogvaals, op zo’n 20 minuten rijden van het kasteel.
img_6572img_6585img_6560img_6558
Extra leuk in Kasteel Hoensbroek is de expositie over de Musketiers! Onderga samen deze leerzame en multimediale belevenis. Op het  beeldscherm van een tablet ontdekken jullie de geheimen van het kasteel (via augmented reality). Jullie doorlopen vele kasteelgangen, torenkamers, kasteelvertrekken en eeuwenoude slaapkamers. Wie waren de musketiers en wie was de beroemde musketier D’Artagnan? Jullie zien échte 17e eeuwse objecten zoals zwaarden, degens en kanonskogels. Bovendien kom je erachter hoe je een film maakt! Als je meer historische achtergrond-informatie wilt over de historische voorwerpen dan gebruik je de IZI Travel tour op je smartphone.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Margriet
    november 16, 2016 at 3:02 pm

    Wij bezoeken ook graag kastelen. We hebben er al een heleboel gezien, maar het kasteel waar jullie heen zijn gegaan nog niet. Ook altijd fijn als er speciale activiteiten zijn voor de kinderen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.