0
MAMA ZIJN Uncategorized

10 tips om je kinderen meer te laten bewegen

IMG_2907Elke ochtend krijgen Kobe en Frauke een lekker vettig ontbijtje, wit brood met een dikke laag choco en een glas limonade erbij. Daarna brengen we hen met de auto naar school, ook al is dat maar 500 meter te voet. Tijdens de middag krijgen ze een brooddoos vol vettige kost en een snoepje als dessert. Na school zitten ze uuuuuuuren voor televisie en eten ze nog chips en cola voor we gaan eten. Het liefst eten ze hamburgers met frieten en veel mayonaise en een groot glas limonade erbij. Daarna hangen ze weer voor televisie tot ze moeten gaan slapen en onze avond kan beginnen!

Nu had ik jullie goed liggen hé? Gelukkig is dit helemaal niet zo en zijn we zelfs heel bewust bezig met gezond eten op tafel toveren met smoothies, havermout en fruit als ontbijt, gezonde tussendoortjes zoals fruit en noten, groentjes zoals komkommer en worteltjes en volkorenbrood in de lunchbox tot ‘s avonds een gezonde maaltijd op tafel. Door zelf het goede voorbeeld te geven en te werken met beloningskaarten zoals ‘ik heb mijn bordje flink leeg gegeten’ of ‘ik heb iets nieuws geproefd’ hebben Kobe en Frauke heel veel nieuwe maar vooral gezonde kost leren eten. Ook beweging zit verweven in hun leven. Hoe we dat doen, leg ik jullie uit aan de hand van de 10 onderstaande tips:

IMG_5798
1.Kinderen die hun ouders vaak zien bewegen, zullen dat zelf ook meer doen.
 Als je samen met je kind beweegt, geef je het goede voorbeeld. En je hoeft daarvoor niet meteen samen naar de fitnessclub te trekken. Wij proberen zoveel mogelijk beweging in te lassen in ons dagelijks leven door bijvoorbeeld met de fiets boodschappen te doen of met de fiets of te voet naar school te gaan, ‘s avonds nog een wandelingetje in de buurt gaan doen of samen in de tuin werken.

2. Geef belevenissen cadeau als beloning
Wil je je kinderen belonen voor iets waar ze zich extra voor hebben ingezet, denk dan eens aan een gezamenlijke activiteit zoals samen gaan zwemmen, een fietstochtje met het gezin of een uitstapje naar het bos? Kobe en Frauke vinden het altijd fantastisch als we samen iets gaan doen, ze genieten van de extra quality time en dat is vaak veel meer waard dan een cadeau dat ze na een dag al beu zijn.
Inspiratie nodig voor een leuke daguitstap? Die vind je misschien wel op mijn blog onder de categorie ‘leuke uitjes‘ of in ons Happy Kids boek.

3. Sport samen
Als je kindjes al wat groter zijn, kan je stilaan samen beginnen sporten. Ik neem onze kinderen soms mee naar een atletiekpiste en laat ze enkele rondjes mee lopen. Terwijl ik daarna zelf nog verder wil trainen, kunnen ze in het midden van de atletiekpiste verder spelen terwijl jij ze in het oog kan houden. Kobe vindt het ook al fantastisch om samen te gaan lopen met zijn papa of mama, een rondje van 1,5km rond de wijk? Heerlijk vindt hij dat! Of doe samen aan wintersport, een ideaal moment om samen te bewegen! Laat je kinderen skilesjes volgen terwijl je zelf overdag gaat skiën, zo deden wij dat vorig jaar en dat is supergoed meegevallen!

judo
4. Sport als hobby
Sinds vorig jaar hebben Kobe en Frauke hobby’s. Ze gingen samen naar de judo en hier leg ik uit waarom judo voor kinderen zo geweldig is. Op zoek naar een sport voor je kind of weet hij/zij niet meteen welke sport te kiezen? Schrijf ze dan eens in voor een multisportkampje of Multimove. Kobe en Frauke proefden afgelopen zomer zo van verschillende sporten en ze genoten met volle teugen!

5. Laat ze naar een jeugdbeweging gaan
In plaats van op zaterdag of zondag een hele dag thuis te zitten luieren, is de jeugdbeweging meer iets voor je kind? Ook daar staan meestal actie en beweging centraal. Zo gaat Kobe volgende week zondag voor de eerste keer proeven van de chiro bij ons in het dorp, ben eens benieuwd hoe leuk hij dat gaat vinden!

6. Speel fysiek met je kinderen
Kinderen vinden het superleuk om lekker fysiek met hun mama en papa te spelen, die één-op-één aandacht vinden ze geweldig. Ravotten in de zetel of buiten, kietelen in bed…superleuke activiteiten die beweging stimuleren.

7. Laat ze buiten spelen
Onze kinderen doen niets liever dan buiten spelen en ravotten of zijn altijd te vinden voor een leuk uitstapje. Wat hebben zij geluk met een moeder én vader die dit ook doodgraag doen. Als klein Lobke zat ik ook veel buiten, wij hadden een grote tuin met een speeltuin en ook in de chiro deed ik niet liever dan klimmen en klauteren of spelen in de modder. Buiten kunnen ze hun grenzen verleggen, ze zijn rustiger na een dagje buitenspelen en ze krijgen genoeg vitamine D binnen! Alleen maar positief dus dat buiten spelen!

8. Leer ze bewust omgaan met tv, computer en iPad 
Tv, computer en iPad zijn ook niet meer weg te denken uit de leefwereld van onze kinderen. Ook onze kinderen kijken graag televisie of spelen spelletjes op de iPad, maar we proberen ze wel te leren om hier van jongs af aan bewust en verstandig mee om te gaan. Soms zou ik alle schermpjes in huis willen verbannen, maar dan heb ik zelf ook een probleem, haha!

9. Beweeg zelf ook meer
Het klinkt cliché en ik haalde het hierboven ook al aan, maar genoeg beweging is belangrijk voor een gezonde levensstijl en als je zelf het goede voorbeeld geeft, gaan je kinderen automatisch gestimuleerd zijn om ook te sporten. Las dus zelf genoeg beweging in door zelf bezig te zijn met sport. Ga lopen, fietsen of zwemmen en vertel erover tegen je kind waarom je dit zo graag doet en waarom dit zo gezond is. Schrijf je in voor loopwedstrijden en neem je kinderen mee om te supporteren zodat ze gemotiveerd zijn om dit later zelf te doen. Jong geleerd is oud gedaan, nietwaar?

10. Moedig je kinderen aan op een positieve manier
Wil je graag dat je kind zijn/haar sport volhoudt? Moedig ze dan aan op een positieve manier, geef eens een complimentje en zeg hen dat ze goed bezig zijn. Stel jezelf altijd in de plaats van je kind, dus verplicht het nooit om iets te doen dat ze niet graag doen. Misschien wil je wel heel graag dat je kind gaat tennissen omdat je dat zelf graag doet maar eigenlijk vindt hij/zij dat verschrikkelijk. Praat over hobby’s en luister naar hun wensen, alleen zo zullen ze het volhouden.

Wil je graag meer gezonde tips? Ga dan zeker eens naar gezondopvoeden.be. Gisteren trapte Minister Vandeurzen de sensibiliseringscampagne ‘Broccoli en wortels’ rond gezonde voeding en beweging af. Die wil ouders bewustmaken van de voorbeeldrol die ze (kunnen) hebben voor hun kinderen als het gaat om gezond eten en voldoende bewegen. Nood aan tips of nieuwsgierig naar hoe anderen het doen? Dan kunnen jullie dus zeker op deze website zeker terecht! Ik ben supertrots dat ik mag meewerken aan een gezonde campagne als deze!
Vanavond is deze campagne te zien in Van Gils & Gasten, dus zeker kijken! 


WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN
En ik heb nog meer goed nieuws want ik mag van het Vigez, het Vlaams Instituut voor
 Gezondheidspromotie en Ziektepreventie twee cadeaubonnen weggeven aan jullie. 

* Eén waardebon van Decathlon voor sport-en spelmateriaal ter waarde van 100 euro
* Eén gezinsabonnement voor De Zoo/Planckendael ter waarde van 189 euro

Wat moeten jullie hiervoor doen?
Wil je kans maken op één van deze twee fantastische prijzen, laat dan in een reactie hieronder jouw ultieme bewegingstip weten zodat andere mama’s en papa’s er ook nog iets aan hebben. Like onze Facebookpagina en deel deze blogpost op je eigen Facebookpagina. Laat mij zeker ook weten welke prijs jouw voorkeur geniet. En wie weet ben jij op 20 september wel de trotse winnaar van eén van deze leuke cadeaus!

Tip: ook bij haar kan je een leuke en gezonde prijs winnen!

Succes!
IMG_2112fietsen

 

You Might Also Like...

77 Comments

 • Reply
  Josefien
  september 7, 2016 at 1:03 pm

  Superleuke blog Lobke!
  Ik probeer zelf vooral het goede voorbeeld te geven. Ik sport heel veel en mijn vriend ook. Emil ziet dat en gaat al van toen hij nog een baby was mee kijken naar allerlei sportwedstrijden van mama en papa. Met als gevolg dat hij als 3,5-jarige al zit te smeken om zelf ook te mogen gaan lopen, zwemmen en fietsen.
  P.S. Ook verwijzing naar jouw blog toegevoegd op de mijne… Thanks!

  • Reply
   Vandekerkhove Maud
   september 10, 2016 at 7:55 am

   Mijn zoontje is volgende week 12 weken en iedere dag trek ik een beetje tijd uit voor babygymnastiek. Hij vindt het superplezant (en ik ook), hij giert van het lachen (en ik ook). Fietsen met de beentjes en kruisbewegingen met zn armpjes.

 • Reply
  Ellen Wijns
  september 7, 2016 at 1:04 pm

  Super leuke give-away! Dat zien wij allemaal wel zitten!!
  Een ultieme beweegtip, das een moeilijke!! Wij bewegen eigenlijk allemaal VEEL te weinig! Vorige week (gelijk met 1 september) heb ik een nieuwe traditie in het leven geroepen en dat is dat we minstens 1x/week een goeie gezinswandeling in eigen buurt zouden maken. Ik reken erop dat we dit kunnen volhouden 😉

 • Reply
  Kim
  september 7, 2016 at 1:09 pm

  Wij dansen vaak samen! Ideaal om ‘de schermpjes’ anders te gebruiken: de kinderen kiezen een liedje op de iPad en vervolgens gooien we allemaal armen en benen los met onze beste dansmoves 😉 Ze vinden het heerlijk om zo zot te doen!

 • Reply
  Freya
  september 7, 2016 at 1:35 pm

  Als ik ga lopen/snelwandelen zet ik mijn kinderen soms in de fietskar. Zij hebben daar met twee vaak dolle pret in. Nu mijn dochter bijna alleen kan fietsen, kan ze dat binnenkort al fietsend mee doen. Thuis doe ik vaak turn-/kracht oefeningen. Ook hier maken mijn kinderen graag deel umvan uit. Al dan niet als attribuut. En nu de oudste naar de turnkring gaat, oefenen we thuis verder. Al ging dat bij de mama vroeger toch allemaal een beetje vlotter. 😉

 • Reply
  Claessens
  september 7, 2016 at 2:16 pm

  Wandelen, genieten in de natuur en we wonen in de ardennen en heerlijke prachtige natuur en dan hebben we nog chevetogne, ik raad aan om eens naar te gaan… Gewoon doen

  Uit nostalgie zou ik de prijs ivm de zoo top vinden…excuus om mijn bomma nog meer te bezoeken

 • Reply
  Lotte
  september 7, 2016 at 2:18 pm

  Wij hebben altijd een vooropgesteld doel. We wandelen naar de speeltuin of naar de kinderboerderij of naar de ijsjeszaak. Zo is het duidelijk hoe lang het zal duren en wat er tegen over staat. Dat maakt dat onze zoon heel graag stapt en bijna nooit zeurt. Natuurlijk hoort daar ook een ( ongezonde) beloning bij. Maar daar genieten we allemaal van.

 • Reply
  Stephanie
  september 7, 2016 at 2:23 pm

  Gedeeld enal.
  Het klinkt altijd makkelijker dan het is. Wanneer ik aan bewegen toekom, is het meestal voorbij bedtijd.
  Mijn jongste dochter is sportief en actief aangelegd, maar mijn oudste dat is, tja, een ramp. Het is altijd fijn tot we een paar minuutjes bezig zijn en dan is het helaas gedaan met de moeite. Met de fiets naar school lijkt me ook altijd zo fijn. Vroeger gingen we te voet naar school, wat elke dag voor een wandeling van 30 minuten zorgde. Momenteel wonen we veel te ver van hun school (zo’n 15km) en is dat een afstand die voor mij net iets minder overbrugbaar is zonder auto. Tenzij ik om 6u ‘s ochtends vertrek. 😉
  Anyhow, wel goede tips om in het achterhoofd te houden. Vooral die beloningskaart, die eigenlijk nog geen tip was. 😉

 • Reply
  struyven cindy
  september 7, 2016 at 2:26 pm

  Terwijl ik mijn dochtertje en haar buurmeisje bezig zie zou ik zeggen aan just dance op de WII. Die 2 leven zich uit. Het is mooi om te zien.

  Als prijs graag de zoo. welk kind houd niet van de dieren tuin.

 • Reply
  Sarah
  september 7, 2016 at 2:36 pm

  Tip1: Kids laten kleuren/puzzelen al rechtstaand ipv zittend, of hun papier eens onder de tafel ophangen.
  Tip 2: parcourke maken in de living om ook in de winter te bewegen.
  Tip 3: gerief voor kids op bereikbare plek leggen zodat ze zelf hun bekertje water/zakdoekje kunnen gaan halen.

  Eya’s duikbril is net kapot gegaan dus mijn voorkeur gaat naar decathlon-bon 😉

 • Reply
  Liesbet R
  september 7, 2016 at 2:42 pm

  Het is moeilijk want je gaf zelf al heel veel tips natuurlijk. Maar ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen al vroeg leren om een eindje te stappen in plaats van altijd maar in de buggy te zitten. Als je daar vroeg mee begint zijn ze dat zo gewoon en vinden ze dat helemaal niet erg, integendeel. Ik doe graag mee voor het abonnement.

 • Reply
  Kimberley van Gewoon Wij
  september 7, 2016 at 2:52 pm

  Oh beide cadeaus zouden super van pas komen hier.
  Onze tip… Ik schreef zelf ooit een blog over start to run met kinderen. Bij ons is ‘samen doen’ het middel om ze aan het bewegen te krijgen, ineens ook goed voor onszelf 🙂

 • Reply
  Paulien
  september 7, 2016 at 2:53 pm

  Thuis zijn we hier ook heel hard mee bezig. De mama meer met het eten en de papa meer met het sporten :-). Wat we hier wel alle dagen proberen te doen, dat is een klein wandelingetje in de buurt. Als ik alleen met de meisjes thuis ben gaat de grootste ook mee te voet, als de papa ook thuis is dan gaat ze mee met haar fietsje. Naar mijn gevoel worden ze daar ook iets rustiger van. Wij zouden gaan voor de decathlon bon, daar kunnen we onze tuin nog wat leuker maken voor de kindjes. Ook een dikke proficiat met je zwangerschap Lobke!

 • Reply
  Julie
  september 7, 2016 at 3:07 pm

  We proberen het bewegen voor de kinderen ook aantrekkelijk te maken. Zo doen we bijvoorbeeld, als we gaan wandelen, ook aan geocaching (wat een beetje een schattenjacht is op coördinaten) dat geeft een volledig nieuwe dimensie aan een ( voor hen ‘saaie’ ) activiteit!

 • Reply
  Hilde
  september 7, 2016 at 4:03 pm

  Wij deden sowieso al veel kleine boodschappen te voet en proberen ook zo veel mogelijk naar school te fietsen. Wat onze kinderen heerlijk vinden, zijn boswandelingen omdat ze daar kunnen lopen, springen, klauteren, …. Ik zou graag meedoen voor de decathlon-bon, want dat abonnement kochten we afgelopen zondag zelf al 🙂

 • Reply
  ine
  september 7, 2016 at 4:13 pm

  Onze dochter heeft superveel energie waardoor het echt nodig was om iets te doen! Jammer genoeg is er bijna geen aanbod voor kindjes van 2,5. Dus nu ze 3 jaar is, mag ze sinds vandaag naar de multimove en vindt ze het fantastisch! Wij wonen in de stad dus buiten spelen is bij ons de speeltuin! wij kennen dan ook alle speeltuinen in de buurt! zeker een goede bewegingstip ?.

  • Reply
   Lilly
   november 16, 2016 at 8:05 am

   The fires will rage across the Irish sea … Ireland is yet again a powder keg waiting for a spark … The historical context in which dioessspsoisn of the people and the erosion of property rights and the social welfare system will inevitably lead to another rising and civil war in the emerald isle .. watch this space …

 • Reply
  Glenda Wouters
  september 7, 2016 at 4:37 pm

  Onze ultieme tip: zeg niet dat je gaat wandelen maar wel dat je schatten gaat zoeken (geocachen) of stappen wil tellen of gaat dauwtrappen… klinkt allemaal veel leuker! Een abonnement hebben we al dus een decathlon doet ons veel plezier! X

 • Reply
  Isabelle
  september 7, 2016 at 4:43 pm

  Hey hey!

  Er zijn veel unieke samen-beweegmomenten die ik met mijn dochter beleef, maar deze twee wil ik graag delen:
  ‘S morgens iets vroeger naar school vertrekken met de fiets, dan genieten we hier ook nog van de rust in ons dorp. We nemen momenteel ook een omweg vanwege wegwerkzaamheden en aangezien deze weg rustiger is, zullen we die wrs meer nemen.
  Een tweede tip is er eentje die we jammer genoeg enkel ‘s winters beleven, maar samen met mijn man en dochter al skiënd het landschap verkennen is ook zalig!

 • Reply
  valerie
  september 7, 2016 at 4:51 pm

  Bij ons ging de buggy heel snel de deur uit. Voetjes zijn er om te stappen. We fietsen elke dag naar school, gaan regelmatig geocachen met de kindjes (vinden ze leuker dan wandelen :)) en als ik ga joggen gaan ze al eens mee op de step of de loopfiets. Stikkapot zijn ze erna. In de winter dansen we vaak op de Wii.

  • Reply
   valerie
   september 7, 2016 at 4:52 pm

   Ook wij hebben al een abonnement dat loopt tot april volgend jaar. Shoppen bij decathlon zou dus mooier meegenomen zijn …

 • Reply
  Laura
  september 7, 2016 at 5:16 pm

  Bij ons werkt een activity tracker (fitbit) heel goed om ons als gezinnetje in beweging te krijgen! 10.000 stappen per dag is heel moeilijk haalbaar met een zittend beroep, dus wij hebben er 50.000 stappen per week van gemaakt. Elk weekend trekken we er dan ook opuit met ons gezinnetje, we organiseren zelfs wedstrijdjes in de online community met andere familieleden.
  En ja, wij proberen ook het goede voorbeeld te geven in de hoop dat onze dochter het zal overnemen. Als ik haar zo soms zie rondcrossen in het bos of de speeltuin denk ik dat we aardig op weg zijn. 🙂
  Ons zou je heel blij kunnen maken met de bon van Decathlon!
  Vele groetjes en proficiat met je zwangerschap!

 • Reply
  Katia
  september 7, 2016 at 6:18 pm

  Er zijn al superveel tips gegeven, en erg leuke, maar wat mijn zoontje ook super leuk vindt zijn zelfgemaakte spelletjes met lege flesjes om te bowlingen, blikken omver gooien zoals op de kermis, een balletje gooien in een emmertje met nummers op, …. En zo kan je nog veel leuke dingen samen knutselen om nadien actief mee te spelen ( ook als het regent binnen te gebruiken) en zo blijven we in beweging. Een decathlonbon zou wel van pas komen.

 • Reply
  Marlies
  september 7, 2016 at 6:41 pm

  Bewegen, daar staan ze hier voor te springen! De oudste vind het super om te gaan wandelen, loopfietsen, … Wanneer ik zelf ga lopen, dan kijkt hij steeds vol verwondering. Zijn laatste vraag was:mama mag ik ook een loopoutfit? En schoenen zoals jij met veters, voor snel te kunnen lopen.
  Dus ja, ik doe graag mee. Liefst voor de bon van decatlon. Want wij wandelen al regelmatig met ons abonnement in Planckendael.

 • Reply
  Ellen Van Tongerloo
  september 7, 2016 at 7:09 pm

  Wij hebben hier een puppy in huis van 9 maanden. De hond moet uitgelaten worden, dus dan trekken we samen met het gezin ,en de hond, het bos in om te wandelen. Of loopspelletjes, de kids tegen de hond om ter snelst.
  Ook gaan we elke dag met de fiets naar school, hebben onze 3 kinderen elk hun sporthobby en gaan ze naar de Chiro. Ook wij hebben onze vaste sportavond.

 • Reply
  Annelies Gunst
  september 7, 2016 at 8:26 pm

  wij gaan iedere zondag met het gezin op stap. in de zomer nemen we altijd de fiets. We wonen op 10 km van zee en dus ideale fietsafstand vanaf het 1ste leerjaar. in de winter trekken we naar het bos of het strand. als ze eens buiten zijn geweest, zijn ze zo veel leuker en dan hebben ze die film of die I pad wel verdiend 😉
  Wii hebben 6 kids en bewegen en fietsen en wandelen vinden ze gewoon ook allemaal leuk. van 1 jaar tot 10 jaar:-) ( vooral zee en strand zijn toppers voor alle kids van alle leeftijden)
  ik doe graag mee voor de bon van decathlon

 • Reply
  Biebie
  september 7, 2016 at 8:27 pm

  Elke dag (desnoods door weer en wind) met de fiets naar school, en sinds kort niet meer met de fietskar maar met de tandemfiets, zodat mijn 5-jarig ook zelf mee fietst (en ondertussen ook het verkeer leert kennen).

 • Reply
  Ann Coemans
  september 7, 2016 at 9:09 pm

  Wat schrok ik van de start van je blogbericht. Zo kennen we je niet. 🙂
  Onze ultieme bewegingstip? Zelf het goede voorbeeld geven. Wij hebben één gezinswagen, maar die staat meestal op stal. We doen alles, echt (bijna) alles met de fiets:
  – papa gaat met de fiets naar het station en neemt daar de trein naar het werk
  – mama gaat met de fiets werken
  – we brengen de kindjes altijd met de fiets of te voet naar de buitenschoolse kinderopvang en naar school
  – uitstappen kiezen we meestal dichtbij, zodat we de fiets kunnen nemen
  – de wekelijkse boodschappen in de Colruyt (lang leve de fietskar, die ziet af…)
  – …

  Onze fiets is uitgerust met 2 fietsstoeltjes én een fietskar achteraan. Heerlijk vinden we het om overal naartoe te fietsen. Onze fiets is onze vrijheid: altijd parkeerplaats, heerlijk ontspannen, nooit file, …
  Omdat de meisjes niet anders weten, bewegen ze vrolijk mee: ze lopen ‘s morgens naar de opvang, ze stappen flink mee naar school, ze springen op hun fiets, ze maken de fietskar vrij en kruipen op een fietsstoeltje zodat alle boodschappen én alle kindjes mee naar huis geraken, …

  Als we de auto nemen voor een verre rit (een weekje naar zee bijvoorbeeld), dan zeggen de meisjes soms: ‘Waarom gaan we niet met de fiets?’. Missie geslaagd! Onze bewegingstip is dus een andere mentaliteit. Koning auto? Niks daarvan! Koning fiets!

  • Reply
   Ann Coemans
   september 7, 2016 at 9:10 pm

   Nog vergeten te zeggen… Een abonnement voor de dierentuin zou echt SUPER zijn! En we beloven: we gaan met de fiets!

  • Reply
   Rosalinda
   november 16, 2016 at 8:24 am

   Hi and Thank You for your WP Blog. I have been ananlziyg a few of blogs to see what is actually working in the Network Marketing Arena. Your WordPress Blog is looking great.

 • Reply
  Griet
  september 7, 2016 at 9:14 pm

  Ik probeer alles met de (bak)fiets te doen, dan geeft mama toch al t goede voorbeeld! We stappen samen naar de bakker, om groenten, soms naar de klas/dagmoeder,… Thuis gaan ze meestal buiten spelen; binnen zijn er de (nogal fysieke) ‘dans’momentjes. En dan is er toch ook af en toe tijd om rustig te worden met puzzelen/kleuren,… Mama v 3 superzonen (5,5j / bijna 4j / 2,5j)

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  september 8, 2016 at 4:43 am

  Bij ons ook veel wandelen en fietsen. Maar ook regelmatig de fitometer in het park, kampen bouwen met de zetel kussens, om ter snelst boven (in een huis van 2 verdiepingen telt dat al ), dansen, ravotten, voetballen in de tuin, …

 • Reply
  Gwen Decock
  september 8, 2016 at 4:54 am

  Vermits ons dochtertje nog niet kan lopen maar een vlot kruipertje is doen we vlijtig met haar mee. Zelf rond de tafel kruipen en zij die ons achtervolgt is momenteel bewegingsactiviteit nummer 1! Als jonge mama probeer ik terug te gaan lopen. Gratis en altijd in de buurt. De ultieme plek blijft bij mij toch het strand ook al is dat loopje een op en afje!

 • Reply
  Ann
  september 8, 2016 at 4:58 am

  Dag Lobke,
  In ons geval: met de fiets naar school=dagelijks 40 minuten fietsen voor mijn kroost. Ikzelf fiets ook terug en win zo 80 minuten beweging voor mezelf per dag.
  Daarnaast moeten Jasper en Kate een buitenschoolse sportactiviteit doen die ze zelf mogen kiezen. In ons geval is dat judo.
  En bijkomend op zaterdag naar de jeugdbeweging: zeker in de winter de manier om ze toch naar buiten te krijgen.

  Een hondje in huis halen om mee te gaan wandelen, helpt ook enorm! (Zelf hebben we er geen meer en ik merk het verschil)

  Mijn zoon heeft een fietscomputertje gekregen: stimuleert ook enorm. Hij heeft het nog maar net en gisteren zaten we aan 100 km, waren hij en zijn zus reuzetrots op!

  En zelf ook sporten inderdaad, werkt ook. Ik ga 2x per week naar de fitness, mij man gaat wekelijks squashen. Sporten is hier dus heel normaal!

  Spelletjes op pc enkel op vrijdag, rest van de week vragen ze er niet eens meer naar.

  En we proberen ook gezond vegetarisch te eten. Mijn pogingen kan je volgen op mijn prille blog: http://deluievegetarier.com
  Al zijn we nergens extreem in: alles mag, maar niet elke dag.

  Groetjes!

 • Reply
  Marijke
  september 8, 2016 at 5:26 am

  Wij gaan geocachen met de kinderen. Een moderne versie van schattenjacht. Vooral levert dat mooie wandelingen in het bos op. Er zijn ook veel mooie kindercaches gemaakt.

 • Reply
  Veronique
  september 8, 2016 at 6:06 am

  Wij zij echte dieren liefhebbers en wonen en een mooi natuur gebied waar we mooie wandelingen kunnen doen met de hond wat we ook dagelijks doen, Alle dagen een mooie wandeling.
  Onze keuze gaan naar een gezinsabonnement voor De Zoo/Planckendael.

 • Reply
  Saar
  september 8, 2016 at 7:12 am

  Leuke blog! Ik doe zelf workouts gewoon thuis ‘sweat with Kayla’ en dat gaat mij goed af. De kinderen vinden die oefeningen leuk om mee te doen en ik vind het heel handig om thuis te doen. Daarnaast ga ik ook joggen. Samen doen we fietstochtjes (met een follow-me) en leuke wandelingen samen. Ik heb echte buitenkinderen die bij elk weer in de tuin crossen. Wij zijn ook wel fan van het openluchtmuseum Bokrijk als uitstapje.

 • Reply
  Anja Van Hoof
  september 8, 2016 at 7:22 am

  Samen naar grootouders fietsen, ‘s avonds een wandelingetje maken, met de fiets naar school… Zo’n gezinsabonnement voor dierentuin lijkt ons wel leuk!

 • Reply
  Kimmeke
  september 8, 2016 at 8:55 am

  Na een dagje uit naar de dierentuin of een dagje eropuit in de stad, verschiet ik altijd hoe ver we eigenlijk wel gestapt hebben. Op die dagen wordt er veel gewandeld en bewogen zonder dat we het zelf merken. 🙂

  Voor mij dus graag het familieabonnement voor de zoo!

 • Reply
  bé vermeiren
  september 8, 2016 at 9:16 am

  Inderdaad: als ouder geef je best het goede voorbeeld: eet gezond en zit niet de hele dag te snacken in de zetel 😉
  Megatip: samen actief spelen met de kinderen (en dan nog het liefst buiten): wij hebben het geluk dat er aan de overkant van de straat een speeltuintje met groot grasveld ligt. Geen probleem om te gaan vliegeren, frisbeeën, voetballen, tikkertje, … te spelen. Ook met de strandbal, springtouw of hoelahoep ben je bewegend bezig.
  Mega-regentip: … leve de tv: op studio 100 tonen ze ‘s avonds nonstop muziekclipjes: als je die opneemt heb je altijd muziek bij de hand voor een al te gekke danssessie in de living samen met de kids <3

  • Reply
   bé vermeiren
   september 8, 2016 at 9:22 am

   Decathlon: altijd goed besteed; Zoo/Planckendael: altijd weer een feest! Superweggeefactie, maar kan niet kiezen…

 • Reply
  Mamavanbriekenteo
  september 8, 2016 at 9:21 am

  Hier doen wij ook ons best om onze boys zoveel mogelijk te laten bewegen. We doen hier ‘s morgens het grote aankleedspel! Mijn zoontje rent in zijn blootje (wat hij heerlijk vindt) door de living, komt onderbroek aandoen en rent terug rond de tafel, komt dan weer bij mij om 2e kledingstuk aan te doen en loopt weer een toertje… En zo gaan we door tot hij volledig is aangekleed! Het is een win win want ook het aankleden loopt zo heel vlot ‘s morgens! Zowel mama als Briek beleven er dolle pret aan! Als je zelf ook nog wil bewegen kan je ook mee lopen rond de tafel, dubbele pret verzekerd!

  • Reply
   Mamavanbriekenteo
   september 14, 2016 at 11:03 am

   Ah ja en graag abonnement Planckendael ?

 • Reply
  Mammalien
  september 8, 2016 at 9:58 am

  Fijne tips ja. We doen ons best wel, maar het zit er gewoon bij zowel ouders als kinderen niet in. We bewegen omdat het moet, of omdat het wel gezellig is met anderen, maar houden niet echt van het bewegen op zich…

 • Reply
  Lobke S
  september 8, 2016 at 10:02 am

  Met de fiets / te voet naar school, naar centrum, koffietje gaan drinken… en dansen! Muziekje op en dansen maar. Een abonnement voor de zoo/planckendael heeft mijn voorkeur.

 • Reply
  Kelly
  september 8, 2016 at 12:52 pm

  Heel leuke tips, interessant om eens te lezen om het voor jezelf terug wat op te frissen en hier weer opnieuw extra attent op te zijn!
  De schermpjes in huis bannen is hier ook heel moeilijk. Maar wanneer mijn dochter dan toch TV kijkt, geef ik dan vaak de voorkeur aan muziekprogramma’s (die ze zelf ook helemaal fantastisch vind), en dan staan we samen gek te dansen op K3 liedjes, de plopdans te doen, en zo voort…. Op die manier bewegen we toch veel meer dan dat we gewoon in de zetel zitten ! Probeer het zeker ook eens (kan ook heeeeel intensief zijn hoor 😉 Chapeau voor die K3’tes 😉 !!
  Ik doe mee voor het zoo-abo !

 • Reply
  Greet
  september 8, 2016 at 6:55 pm

  Wij gaan elke zaterdag samen zwemmen. Kindjes superblij, in beweging, een hele voormiddag geen ruzie, en ‘s namiddags vaak nog een middagdutje omdat ze moe zijn van hun zwempartij… Winnen op alle vlak!

  • Reply
   Greet
   september 8, 2016 at 6:58 pm

   We hebben wel dringend een nieuwe zwemoutfit nodig 😉

 • Reply
  goormans lilly
  september 9, 2016 at 12:42 pm

  Liked & Share al spelendewijze sporten is een goed beging zelf houden we op fietsen en wandelen maar m’n kleinzoon is een hevige sporter die graag gaat winkelen in decatlon .

 • Reply
  Delaplace isa
  september 9, 2016 at 2:59 pm

  mijn kids zijn geen fan van een sportclub , schrikt hen een beetje af, dus bouwden we beweging in in de dagelijkse routine, eten, huiswerk, bewegen, fruit eten, een beetje tv kijken en bedtijd! bewegen is hier vaak een toertje fietsen, we wonen niet ver van een mountainbike parcours en dat vinden ze super, soms fietsen we nog naar de winkel om iets kleins of gaan we een brief posten, zo zijn die taakjes ook gebeurd ! 🙂 én tis leuke quality-time! win-win !

 • Reply
  Katia
  september 10, 2016 at 6:00 am

  Wij hebben onze beide kindjes ingeschreven in een zwemclub. De oudste leert zwemmen(5) en de jongste krijgt watergewenning(2), terwijl mama en/of papa baantjes zwemt. Daarna genieten we met ons gezin van ravotten in het water. Het is altijd ruzie als we terug uit het water gaan 🙂
  Wij hebben een kleine tuin, maar wij hebben met quadro een klim en speelrek met glijbaan gemaakt. Daar kunnen ze zich echt op uitleven!

 • Reply
  Katia
  september 10, 2016 at 6:05 am

  Aja, aangezien wij een abonnement hebben op planckendael willen we graag de decathlonbon om nog meer sportmateriaal te kopen 🙂

 • Reply
  De Ryck David
  september 11, 2016 at 1:23 pm

  We gaan geregeld wandelen en nemen dan doen dan op het einde van onze wandeling een leuke picknick bij goed en droog weer 🙂
  Graag de decathlonbon voor enkele goede en sportieve schoenen te kopen voor de kids 🙂

 • Reply
  Liesbet
  september 13, 2016 at 7:19 pm

  Hier een zoon die vandaag en met deze temperatuur vroeg wanneer we voor hem ski’s gaan kopen! Ze willen zo graag terug de latten op.
  Dus die bon zou niet slecht zijn!
  Ook Anse haar nieuwe hobby paardrijden geeft haar extra veel beweging en ontspanning. Zwemmen doen we hier ook allemaal graag. Dus alle seizoenen weten we hoe we in beweging kunnen blijven.
  Planckendael mag ook natuurlijk. Na haar val daar aan het einde van de vakantie en met enkele draadjes tot gevolg wil ze hier echt nog opnieuw heen. Meerdere keren zouden ze dan ook super vinden!

 • Reply
  Kimberley DK
  september 14, 2016 at 7:38 am

  Hier beginnen we al vroeg met de dag met sportief zijn.. We gaan te voet of met de fiets naar school (soms loop ik terwijl hij fietst). En komen logischerwijs ook dan te voet/met de fiets terug.
  Na school proberen we bij goed weer zo veel mogelijk buiten te spelen. Dan spelen we voetbal of basket of gewoon leuke balspelletjes. Als het heel warm is spelen we veel waterspelletjes en moet hij om de 15 min zeker iets drinken zodat hij voldoende gehydrateerd blijft.
  We hebben ook een 10-beurtenkaart van het zwembad in de aanliggende gemeente, waar we ook regelmatig gebruik van maken.
  Op woensdag, vrijdag en zaterdag is het voetbaltraining/match
  Verder probeer ik korte afstanden te voet of met de fiets te doen omdat we niet enkel aan onze gezondheid denken maar ook aan het milieu.

  Wij zouden supergelukkig zijn met een bon van Decathlon omdat al ons sportmateriaal van deze winkel komt en omdat we dan nog meer leuke dingen kunnen kopen om samen te sporten!

 • Reply
  Griet De Schepper
  september 15, 2016 at 7:10 am

  Beste manier om hier veel te bewegen is geen auto hebben overdag. Naar en van school, naar de winkel, uitstapjes,… het moet allemaal te voet of met de fiets. De kindjes zijn niet anders gewend en zijn nu heel flinke stappers!

 • Reply
  hilde de winne
  september 15, 2016 at 7:53 am

  hier zitten de kinderen op een zitbal aan de tafel zodat ze gezellig kunnen wiebelen. (kinderen zijn 8-6-3 jaar) en als ze eens tv kijken (meestal op vrijdag) liggen ze op hun WOBBEL zodat ze ook gezellig kunnen schommelen. ze vinden het hier de max. we hebben een sportveld achter het huis dus na schooltijd weer of geen weer even lekker uitwaaien. Is heerlijk zowel voor de ouders als de kids. Als we naar een vakantiepark gaan en kunnen een voorkeursligging hebben vragen we altijd zo ver mogelijk van alles zodat we altijd de beentjes kunnen strekken. Voor ons geen zwembadvakanties. Deze zomer heeft de zoon van toen 7 jaar 21 km gestapt van de grand ballon naar westhalten. Ik was en ben superfier op hem!! doe dat maar op de 7 jaar!
  Moesten we winnen maakt het niet uit wat we winnen kids zijn blij met alles.

 • Reply
  Kim
  september 15, 2016 at 8:30 am

  Wij gaan te voet naar school en probeer in het weekend er boswandeling te maken…

  Planckendael zou ook prachtig zijn om vaak te wandelen met m’n twee kids!

 • Reply
  an laenen
  september 15, 2016 at 8:30 am

  wij gaan hier de plaatselijke judo-club ook nog checken! en verder … de scouts :-)))
  wij doen héééééééééééél erg graag mee voor het zoo-abonnement! Altijd een leuk uitstapje … zelfs als het regent, dan ben je bijna alleen! 🙂

 • Reply
  Wendy
  september 15, 2016 at 8:54 am

  Bij ons is ‘samen’ ook een codewoord! Samen s’ avonds een blokje gaan wandelen/loopfietsen/steppen, samen naar de bakker fietsen, … Het werkt om meer te bewegen.

  Maar een nog groter codewoord is: ‘DIEREN’.
  Telkens als ik een vlinder, bij, vogel, … zie, vraag ik onze dochters om deze te volgen en te vangen. Waar we ook zijn (in de tuin, in de stad, op school), altijd vraag ik of we deze gaan vangen. Dat lukt natuurlijk nooit, maar toch lopen ze iedere keer heel de tuin rond, klimmen ze overal op en springen ze als nodig. Eén ding is zeker, bewegen doen ze!

  Nog een dierenvoorbeeldje? Als huisdieren hebben we vier toffe ‘kippen’. En ja, wekelijks ‘vergeet’ ik wel eens met opzet het poortje van het kippenhok te sluiten. Die vier kippen zijn natuurlijk dadelijk op pad in de wijde wereld: onze tuin. Onze dochters, Flo en Sien hebben dit steed onmiddellijk gespot, en ik vraag hen dan om ze terug naar het kippenhok te sturen. Geloof me, ze zijn er eventjes zoet mee! Maar dolle pret is verzekerd! Ze lopen de kippen achterna, kruipen onder de struiken om te kijken waar ze zich verstoppen, werken als team (hoewel ze nog maar 2 en 5 jaar zijn) samen om ze naar hun hok te leiden… en er wordt heel veel gelachen.

  Het is heel eenvoudig want diertjes zijn overal. En geloof me, plezier en beweging zijn sowieso gegarandeerd!

  Aangezien ‘dieren’ bij ons het codewoord is, graag een abonnement voor de ZOO/Planckendael. Zou heerlijk zijn!

  • Reply
   Nicole
   september 15, 2016 at 10:45 am

   Leuke tip, die dieren!

  • Reply
   Koen
   september 16, 2016 at 8:56 am

   Grappig! Dat doe jij echt, dieren “vangen” met de kids 🙂 Ik vind het een goede tip!

 • Reply
  Nicole
  september 15, 2016 at 10:47 am

  Mijn tip is eenvoudig: auto zoveel mogelijk laten staan en met de fiets of voeten op pad! Ik speel graag mee voor bon decathlon!

 • Reply
  Leentje
  september 15, 2016 at 12:17 pm

  Minstens een keer per week een stevige wandeling en dagelijks zoveel mogelijk te voet of met de fiets om boodschappen te doen.
  Als ik zou winnen dan graag een bon van decathlon

 • Reply
  Bij oogappelSien
  september 15, 2016 at 2:18 pm

  Bij iedere wandeling met de hond gaat Sien mee! Ofwel te voet ofwel met haar fiets!

  • Reply
   Bij oogappelSien
   september 15, 2016 at 2:31 pm

   Oh ja en ik zou dolgelukkig zijn met dat gezinsabonnement!

 • Reply
  sarah
  september 15, 2016 at 3:26 pm

  DAnsen dansen dansen!!! Als je heel enthousiast meedanst op voorbeeld de mayadans, plopdans, enz dan ma je dit echt beweging en van mij zelfs sport noemen.
  Kinderen hebben helemaal niet door dat ze aan het bewegen zijn want doen gewoon lekker mee met hun favoriete muziek.
  Zo leerde ik ooit in mijn 1e kleuterklas de hokey pokey aan, best vermoeiend hoor als je actief mee doet op het dansje.

  In de opvang durf ik ook op een wachtmoment uit het niets te roepen Handjes Omhoog!! Handjes omlaag !! Trommelen op tafel! Enz enz.
  DE 2j snappen de opdracht vaak al en de kleineren die doen gewoon de grote na en zo doen we weer wat aan beweging 😉

  Groetjes sarah

  • Reply
   sarah
   september 15, 2016 at 3:28 pm

   Ohja ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar het abonnement op de dierentuin aangezien mijn 1.5j lieve schat nog niet zoveel heeft aan de decathlonprijs 😉

   Maar langs de andere kant een nieuwe outfit stimuleert mezelf mss weer om te starten met lopen hmmm….

 • Reply
  Kirsten
  september 15, 2016 at 6:11 pm

  We proberen zoveel mogelijk met de fiets onze korte verplaatsingen te doen, dansen en stoeien in de living of de tuin, samen plantjes planten in de tuin…
  De decathlonprijs zien we wel zitten om ons sportarsenaal uit te breiden, planckendael zou de zoon wel heel tof vinden 🙂

 • Reply
  Lies
  september 16, 2016 at 10:28 am

  Bewegen samen met mijn 2 jarige meid zit in kleine dingen. Samen dansen op liedjes van Kapitein Winokio tot K3. Tikkertje spelen in de tuin, wat eigenlijk gewoon achtervolgen is 🙂 . Samen voetballen in de tuin. Ze kan al goeie pasjes geven met de bal en doelpunten maken. De auto verder parkeren als ik haar ga halen in de opvang. Na mijn toertje lopen, gebeurt het zelf dat ze mee de strechtoefeningen na- en meedoet. Werkt wel motiverend voor de mama 😉 De dierentuin is jammergenoeg een beetje ver voor ons… dus de decathlonbon. Veel sport- en bewegingsplezier Lobke & jouw gezin!

 • Reply
  FAm Geuns
  september 16, 2016 at 6:35 pm

  Ik heb 2 zonen. Heerlijk om af en toe er is 1 tje mee te nemen op zondag naar de veldloop. En quality time te geven. In de namiddag dan met de jongste de bos in, zodat ook hij is mag genieten van de volle anadacht van de mama. En net zoals in het fragment zijn ze beide al gestart met de judo. Respect, discipline en karakter en er ook nog fitter van worden. Gr en beide cadeaus zouden goed uitkomen.

 • Reply
  Hilde
  september 18, 2016 at 7:16 am

  Wij hebben heel lang ouder-kind-circus gedaan.
  Zij werken met de methode Sherbourne, je leert als kind jezelf kennen, en legt ook meer contact als ouder met je kind. En ik als mama van een auti-kindje vond dat helemaal niet erg! De jongste haar motoriek ging met enorme sprongen vooruit, en ik had zelf ook beweging. Ze is daar later blijven hangen in de circusschool, en gaat sinds dit schooljaar zelfs acrobatie bijdoen.
  En omdat er geen parkeerplaats is doen we alles met de fiets 🙂

  Wij hadden vroeger een abonnement bij Planckendael en dus deden we ook dààr onze kilometertjes 🙂
  Dat hebben we nu niet meer, dat zou wel fijn zijn natuurlijk 😉

 • Reply
  Sofie Waem
  september 18, 2016 at 7:31 am

  Bewegen is gezond! Jade haar school maakte een lipdub op dit liedje om aan te tonen dat ze aandacht gaven aan sport en spel. We gaan te voet of met de fiets naar school en zo heeft de oudste van 4 dagelijks een portie beweging zonder er veel inspanning voor te doen. We kozen 1 extra activiteit voor haar voor in het weekend, niet meer. Al dansend zet ze het weekend in. Zondag rustdag maar af en toe wordt er een liedje opgezet zodat babyzus van 15mnd kan meebewegen. Je ziet, veel moeite moeten we niet doen, een goede levensgewoonte zorgt dat onze kindjes voldoende bewegen. En daar zijn we trots op! Iedereen kan het!

 • Reply
  Katrien Crispeyn
  september 18, 2016 at 7:52 am

  Na elke maaltijd proberen we nog een kleine wandeling te doen. Kleine verplaatsingen gebeuren steevast te voet of met de fiets. En lopen is eens zo leuk als je zelf je loopschoenen aan trekt en de oudste op zijn fiets, zo is 5km bewegen voor allebei haalbaar.

 • Reply
  100% Elke
  september 18, 2016 at 8:25 am

  Ik ga zelf 3 keer in de week lopen, en vaak gaat zoon 1 mee met de fiets. Met zoon 2 doe ik watergewenning.
  Omdat alle kleine beetjes helpen, nemen we overal de trap, en doen we dan vaak een wedstrijdje wie eerst boven is. We proberen ook regelmatig een boswandeling te doen, en gaan te voet of met de step naar de speeltuin. We moeten allemaal al zo veel stil zitten, dus genieten we extra van deze momentjes met het gezin!
  De bon van de Decathlon zou super zijn! Toen we recent voor beide zonen nieuwe loopschoentjes gingen kopen, waren ze in de wolken, dus met een volledig nieuwe sportoutfit zouden ze helemaal gelukkig zijn!

 • Reply
  sofie
  september 18, 2016 at 8:28 am

  Hi Lobke, we wonen in de stad en ik heb geen auto. Daardoor doen we alles met de fiets, te voet of met openbaar vervoer (dus ook veel wandelen ernaartoe en eens afgestapt verder stappen tot aan de bestemming). Daarnaast volgt de oudste ballet en de middelste multimove. We wonen op de tweede verdieping zonder lift: kindjes konden eerder trappen lopen dan gewoon stappen ?. Eigenlijk is het bij ons zoals met jouw tips: heel natuurlijk en organisch allemaal. En als je niet beweegt, geraak je gewoon nergens.

  Mocht het mij nu lukken om na de like, de share en de comment een prijs in de wacht te slepen, dan ga ik voor het Planckendael abonnement.

  Veel groeten, enneuh, ik ben benieuwd naar de results van je brainstormsessie van dit weekend! X

 • Reply
  Eline Schouteden
  september 20, 2016 at 1:30 pm

  Wat een leuke blog, Lobke!
  Ik haal hier al enkele bewegingstips uit, en merk dat we zelf ook al vrij sportief bezig zijn met onze 3 kids.
  Wij proberen iedere dag een 60 minuten actief bezig te zijn, hieronder vallen alle beweegactiviteiten. Wij nemen bijvoorbeeld de fiets naar school, lopen trappen in plaats van de lift in oma’s appartementsgebouw, spelen een spelletje met Wii Fit,… Maar onze beweging gebeurd vooral buitenshuis, zo krijgen we ook een flinke dosis buitenlucht binnen! We werken vaak met onze 3 kids buiten: bloemetjes verpotten, in de moestuin werken,… Of andere klusjes. Ook laat ik de dieren die we buiten hebben staan over in de handen van de kids: verzorging kippen, konijnen, hond, enkele vissen in de visvijver,… Zo zijn ze, misschien onbewust, voortdurend in beweging.
  Ontspannend voor ons, ontspannend voor hen!

  Als wij zouden winnen, zouden we opteren voor het abonnement van Planckendael omdat onze kids zo graag met dieren bezig zijn én graag dieren zien. En dat is weeral een beetje beweging extra, de wandeling doorheen Planckendael ;-).

  Vele groetjes

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.