0
EROPUIT Op reis met kinderen

6 x waarom Zweden zo leuk is met kinderen

 

IMG_4354

“Wanneer gaan we terug naar Zweden?” Kobe en Frauke vroegen dit al meermaals sinds we terug zijn van onze topvakantie ‘Zweden in een notendop’! Ik kan hen geen ongelijk geven, want Zweden met kinderen is echt meer dan fantastisch, waarom? Dat zet ik graag even op een rijtje voor jullie:

 1. Je leeft in de natuur ver weg van alle drukte
  We leefden bijna twee volle weken in de natuur. De uitgestrekte bossen, leuke wandelingen in de natuur, spelen in de bossen…je krijgt er niet genoeg van. We maakten de mooiste wandelingen, vaak met aangelegde vlonderplanken wat het wandelen met kinderen eens zo leuk maakt! Kinderen (en hun mama’s en papa’s) komen hier echt tot rust en zijn ver weg van tablets en televisies, heerlijk, toch? Meer hebben kinderen echt niet nodig!
 2. Je vindt er eindeloos veel meren
  Bijna overal waar je rijdt in Zweden kom je een meer tegen! Daarom heb je ook echt het gevoel dat je aan elk meer alleen bent op de wereld. Vaak zijn er aangelegde zandstrandjes met leuke speeltuinen en bbq’s, steigers waar kinderen visjes kunnen vangen of gewoon lekker een duik in het water kunnen nemen. Enig minpuntje aan de meren zijn de muggen, maar ook daar waren we goed op voorzien. In België kochten we verschillende anti-muggensprays en bijna overal waar we kwamen, haalden we ze boven. Op een paar dikke muggenbeten na, viel het goed mee :-).
 3. Kindvriendelijk land
  Zweden is zowat het meest kindvriendelijke land waar ik ooit geweest ben. De Zweden zijn zoooooooo lief en vriendelijk voor kleine kindjes. We hebben dat vaak ondervonden wanneer we uit eten gingen, niemand in Zweden kijkt raar op als je ergens met kindjes toekomt. Het land is ook volledig afgestemd op kinderen en je vindt op verschillende plekken toffe kindvriendelijke themaparken, niet zo druk als de pretparken bij ons en vaak veel gezelliger!
 4. Je mag (bijna) alles
  Wat je bij ons soms mist, mag in Zweden bijna altijd en overal. Overal waar je komt vind je BBQ’s waar je zomaar je worstjes mag bakken. Ook wildkamperen is op de meeste plaatsen in Zweden toegestaan. Wil je dus echt eens een tijdje gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent met je gezin? Ga dan naar Zweden want daar ervaar je het aan den lijve. Wat ik ook zalig vond aan Zweden, was de properheid. Overal waar je gaat bbq-en is het proper achtergelaten, niemand laat zijn vuil achter en iedereen kuist zijn boeltje flink op! Daar kunnen ze in België nog wat van leren!
 5. Je overnacht op de mooiste plekjes
  Wij waren grote gelukzakken, want we sliepen in 3 verschillende Zweedse stuga’s en wat voor huisjes waren dat! Vaak huizen met superveel ruimte in een natuurrijke omgeving vlakbij een meer (hoe kan het ook anders?) Of met een rendier in je tuin! Het is eens wat anders 🙂
 6. Je kan slapen op een grote boot
  Niet dat je hiervoor speciaal naar Zweden moet reizen want je kan bijvoorbeeld ook de boot naar Engeland nemen, maar wij vertrokken vanuit Duitsland (Kiel) met de grote veerboot naar Göteborg om van daaruit onze reis door Zweden aan te vatten. Wat vonden Kobe en Frauke het heerlijk om te slapen in een echte kajuit, te wandelen op het grote dek en te kijken naar de grote diepe zee en ‘s morgens wakker te worden met het geluid van water en de geur van een lekker Zweeds ontbijtje! In het terugkomen kan je een stop maken bij Legoland in Billund.

Ik kreeg al verschillende mailtjes met welke reisorganisatie wij naar Zweden zijn geweest. Wel, Pharos Reizen organiseert autorondreizen in verschillende landen en Zweden is daar eentje van. Wij vonden deze reis in De Standaard Magazine, een geweldige rondreis die je voert langs een aantal hoogtepunten van Zweden en de meest typerende regio’s. Een aanrader van jewelste! In de reis zitten alle overnachtingen inbegrepen, de boottochten van Kiel naar Göteborg en van Oslo naar Frederikshaven. Het autovervoer en je eten moet je natuurlijk zelf voorzien, maar ook dat kan ‘goedkoper’ als je er een beetje op let. Wij kochten zelf eten in de plaatselijke Zweedse supermarkten (heel erg leuk om daar eens te gaan winkelen!) en kookten zelf in ons huisje of gingen bbq-en/picknicken aan een meer.

Eén ding is zeker: wij zijn smoorverliefd op dit land en komen met ons gezinnetje zeker nog terug!
Staat een reis naar Zweden ook op jullie bucketlist? Geniet dan zeker nog even mee van onze foto’s (waar ik zelf ook uuuuuuuuren naar kan blijven kijken). Of zijn jullie al in Zweden geweest? Dan ben ik benieuwd naar jullie ervaringen.
IMG_4713IMG_4452IMG_4385IMG_4364IMG_4505IMG_4734IMG_4646IMG_4582IMG_4856KXKL1422IMG_4689IMG_4512IMG_5054IMG_5041

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Heidi
  juli 20, 2016 at 1:10 pm

  Super! Groetjes uit Zweden 😉

 • Reply
  Anita van Leeuwen
  juli 20, 2016 at 1:16 pm

  Wij zijn ook verliefd op Zweden, ideaal vakantieland. 5 jaar geleden voor het eerst geweest toen we met zijn tweeën rondreis Scandinavië hadden. Vorig jaar met peuter van 2,5jaar en baby in mijn buik teruggeweest. Wij hebben een vergelijkbare reis gedaan, geboekt bij Scanbrit.
  Hoogtepunten bij ons:
  – de waterval Njupeskar in natuurpark Fulufjället, zelfs met peuter en dikke buik prima te doen.
  – berenpark Orsa
  – bosbessen zoeken
  Wij gaan ook zeker weer terug, nu met ons meisje erbij.

 • Reply
  Joke
  juli 20, 2016 at 7:14 pm

  Zalige foto’s en helemaal juist hoe je Zweden beschrijft! Wij gaan dit jaar voor de tweede maal, nog 10 dagan wachten…. Aftellen ?

 • Reply
  Lisa
  juli 20, 2016 at 8:56 pm

  Wij vertrekken volgende week, ik zie er nu nogmeer naar uit!

 • Reply
  Lies
  juli 21, 2016 at 6:10 am

  Echt, ik weet waar ik volgend jaar naar toe ga… mijn hart gestolen, alleen al door de foto’s…

 • Reply
  Bart Mels
  juli 30, 2016 at 11:09 am

  Wij hadden een rondreis gepland van 20 dagen met vier tussenstops (2 gezinnen met 2 en 3 kinderen). Eerst in Skaralid (regio Malmö), dan Marstrand (boven Goteborg), vervolgens richting Karlstad en afsluiten in buurt van Stockholm. Met tent steeds enkele dagen op camping en van daaruit de regio verkennen. Gevarieerde reis tussen cultuur, avontuur, natuur …

  Jammer genoeg enkel de eerste tussenstop gehaald. Voet omgeslagen en beslist om deze reis enkel op volle 100% te willen verderzetten. Dus nu twee dagen al terug thuis de teleurstelling nog aan het verbijten. Want echt bijna alle punten die je aanhaalt hebben we op die enkele dagen al kunnen ontdekken … Volgend jaar komen we terug en ondernemen we een nieuwe poging voor onze trip.

 • Reply
  An
  augustus 2, 2016 at 2:16 pm

  Noorwegen en Zweden zijn al vele jaren onze favoriete vakantiebestemmingen. En we regelen het allemaal zelf want we trekken graag rond. We deden er al meerdaagse kanotochten, berghuttentochten, fietsvakanties, …. En allemaal perfect doenbaar. Ons zoontje is nu ook helemaal dol Noorwegen en Zweden en alle avonturen daar. Dit jaar deed hij in Noorwegen zijn eerste berghuttocht, een tocht van 9 km (!) die hij bijna helemaal zelf stapte. Stockholm blijft super gezellig. Helemaal fan van de wildernis in Scandinavië en het feit dat je bijna overal water uit de rivieren en meren kan drinken.

 • Reply
  Elke
  juni 22, 2017 at 3:38 pm

  Wij vertrekken binnen een aantal weken naar Zweden, ook met Pharos reizen. We kijken er erg naar uit, als je nog tips hebt mag je ze zeker nog meegeven. Waarvoor ik wel wat bang ben is hoe we ons dochtertje van 4 zonder veel geduld gaan kunnen bezighouden tijdens de rit.

 • Reply
  Marijke Olyslaegers
  mei 11, 2018 at 9:11 pm

  Kan je er als alleenstaande naar toe? Grtjes

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.