0
EROPUIT Speeltips Zelfgemaakt

10 leuke dingen om je kinderen onderweg bezig te houden

IMG_0691“Mamaaaaaa is het nog ver?” Als roadtrippers van het eerste uur, brengen wij zoals afgelopen week heel veel tijd in de auto door op weg naar onze volgende bestemming. Wanneer de verveling toeslaat, halen wij onze rescue kits boven! Autovakanties met kinderen zijn voor sommige ouders een hel, maar niet als je je goed voorbereidt. Daarmee bedoel ik niet alleen tablets en dvd-spelers, maar er zijn tal van andere mogelijkheden die wij afgelopen week hebben getest en goedgekeurd:

1. Maak voor je vertrekt voor elk kind een rugzakje klaar met leuke kleine verrassingen: leesboekjes, kleine speelgoedjes waar ze hun fantasie de vrije loop mee kunnen laten, werkboekjes, kleurboek met kleurpotloodjes, auto’s in verschillende kleuren, een mini-krijtbord…noem maar op.

2. Maak zelf een leuk vakantiedoosje voor onderweg
Een tijdje geleden maakte ik van een oud houten doosje een echte rescue kit voor onderweg. Ideaal als je op vakantie vertrekt met de auto:

Wat heb je nodig?
Houten doosje
Legoplaat
Krijtbordverf
Afplaktape
Verborstel
Alleslijm
Washitape
Papier met leuk patroontje
Legoblokjes en -mannetjes
Krijtjes

Zo ga je te werk

 • Plak de bovenste rand van het doosje af met afplaktape. Verf de bovenkant van het doosje met krijtbordverf. Laat goed drogen en verwijder de afplaktape.
 • Meet de binnenkant van het deksel van het doosje en zaag de legoplaat op maat. Met alleslijm kleef je de legoplaat op de binnenkant van het deksel. Laat opnieuw goed drogen.
 • De binnenkant van het doosje versier je door er een papiertje met een leuk patroontje in te plakken.
 • Met Legoblokjes maak je een mooie verdeling zodat je later de krijtjes en legoblokjes mooi kan scheiden. Bouw een muurtje met Legoblokjes en plak het mooi vast in het midden met alleslijm. Laat goed drogen.
 • Vul de ene kant met LEGOblokjes en de andere kant met krijtjes. Klaar is je vakantiedoosje!

3. Speel rijmspelletjes. Nu Kobe bijna naar het eerste leerjaar gaat, zijn rijmspelletjes spelen een dankbare bezigheid. Terwijl je onderweg rondkijkt, noem je een woordje en de kids vullen aan. Paard. Staart. Koe. Moe. Straat. Praat. En zo kan je uuuuuuuren doorgaan, wedden we?

IMG_06874. Neem een luisterspel mee. Net voor we vertrokken naar Zweden kocht ik in de boekhandel een heerlijk hoorspel van Het Geluidshuis: Storm. In dezelfde reeks verschenen ook al De Nachtegaal, De Wilde Zwanen, De Mestkever, De Reisgenoot enzovoort. Het verhaal wordt verteld en gespeeld door een trosje getalenteerde acteurs met liedjes, geluidseffecten, toeters en bellen. Zeg tegen je kids dat ze zich gezellig achterover laten leunen in de auto, zet de volumeknop op 10 en geniet! Kobe en Frauke zijn alvast fan!

5. Speel verstoppertje in je fantasie
Iemand bedenkt een plekje waar hij/zij verstopt zit. Dat kan in de wasmachine zijn of in de keukenkast. De anderen raden waar hij/zij verstopt zit door vragen te stellen.

6. Kapitein Winokio is altijd een goed idee! De laatste nieuwe cd ‘Wat wil je later worden?’ kennen we ondertussen bijna vanbuiten, want hij heeft al minstens 50 keer opgestaan. Nooit gaan de liedjes van de Kapitein vervelen, onze kampioenen zijn reuzefan!

7. Speel het spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’
Begin met deze zin en noem één voorwerp, bijvoorbeeld een valies. Iemand anders voegt een voorwerp toe en herhaalt: ‘Ik ga op reis en ik neem mee: een valies en een tandenborstel. Zo ga je door tot iemand een voorwerp vergeet.

8. Woorden verzinnen met de laatste letter
Kies een categorie, bijvoorbeeld ‘dieren’. Zeg een dier en de volgende person moet met de laatste letter van dat woord een nieuw dier zeggen. Bijvoorbeeld: Varken. De laatste letter is een n dus de volgende persoon vult aan met: Neushoorn.

9. Verhalen vertellen
Laat je kinderen om de beurten iets vertellen dat ze hebben meegemaakt. Tijdens lange reizen kom je zo heel wat te weten wat ze het afgelopen schooljaar allemaal beleefd hebben, want er is tijd. Tijd om te babbelen met elkaar en vooral te genieten!

10. Zorg voor lekkers onderweg
Dit is misschien niet altijd mogelijk, maar gezonde snacks en genoeg drinken zijn een must om je kids goed gezind te houden. Vul snackdoosjes met gesneden groentjes zoals komkommers, tomaatjes en paprika of met fruitjes zoals druifjes, blauwe besjes of appeltjes. Zorg ook dat je altijd water bij hebt! Voor kleinere kindjes neem je ook best een potje mee om goed te kunnen plassen als je ergens stopt. Nooit geen wc-stress op die manier.

Jullie nog leuke dingen om je kinderen onderweg bezig te houden? Alle tips zijn welkom!
Nog meer leuke spelletjes voor onderweg,ontdekken jullie in Happy Kids, hét boek dat ik schreef en dat je deze zomer zeker in huis moet halen :-).

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  juli 11, 2016 at 7:22 pm

  Leuke tips. Zo een lego survival kit maken staat op mijn to do lijstje. Wat wij ook doen is van elke pauze een actieve pauze maken. En ik zie, ik zie wat jij niet ziet is bij ons een hit. En poppenkast spelen!

 • Reply
  B-Naais
  juli 12, 2016 at 9:27 am

  Haha verstoppertje in gedachten vind ik ook een hele leuke!

 • Reply
  Maai
  juli 14, 2016 at 9:51 am

  Jaa, goede tips. Ik ben echt geen fan van lange autoritten, met name niet voor Siem. Die is ook nog best jong. Die legosurvival kit ga ik zeker maken, te leuk!

 • Reply
  leen
  augustus 1, 2016 at 7:49 pm

  stickertjes plakken op de autoruiten en zo maken ze hun eigen verhaal.
  Leuke tips die je gaf ga ik zeker ook toepassen.

 • Reply
  Norberto Heffernan
  augustus 4, 2016 at 1:12 am

  Je kunt afspreken dat de vragen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord, maar als het lastig blijkt om het woord te raden, mogen er ook tips worden gegeven.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.