0
EROPUIT Op reis met kinderen

Zweden in een notendop: dag 8 tot 11

IMG_7239Zondagochtend waren we vroeg uit de veren om onze roadtrip richting Idre Fjäll verder te zetten, onze allerlaatste bestemming in Zweden (snif snif).

Het gezellige centrum van Mora werd onze eerste stop, een leuk stadje waar je gezellig Zweeds kan winkelen of gewoon een beetje kan rondkijken. Wat ik zo leuk vind aan Zweden zijn de gezellige koffiehuisjes waar ze de allerbeste lattés klaarmaken, zoals bijvoorbeeld ‘Konditori Mora Kaffestuga’ in de winkelstraat van Mora. Langs de buitenkant zou je het niet zeggen, maar eens je er binnenkomt waan je jezelf in een typisch Scandinavisch huis. En in de tuin kan je heerlijk genieten van je koffie terwijl je kids Pippi Langkous spelen in het leuke gele huisje.
IMG_4833IMG_4835IMG_4836IMG_4839
We rijden verder en genieten ondertussen ontzettend hard van het landschap. De Zweedse natuur heeft echt ons hart gestolen. Bossen, 101 meren, rivieren, prachtige veldbloemen…nergens anders heb ik ooit zo’n schone natuur mogen aanschouwen. We besluiten om op weg naar Idre nog even te stoppen aan een rivier om er nog eens te bbq-en.
IMG_4855IMG_4848IMG_4865
Aangekomen in Idre Fjäll genieten we van de rust. Idre Fjäll ligt in het noorden van de Zweedse provincie Dalarna waar de omgeving dichtbebost en bergachtig is. Het vakantiepark Idrefjäll ligt in het natuurgebied Städjan-Nipfjällets met twee hoge bergtoppen de Städjan en de Nipfjäll. We zullen er 3 nachten verblijven in een skivakantiepark in alweer een typisch Zweeds huisje waar ik ondertussen smoorverliefd op geworden. Ook het interieur is telkens opnieuw in typisch Scandinavische stijl, wat wil een vrouw nog meer J.
IMG_5008KXKL1422IMG_4877IMG_4874
Nog een leuk detail. “Mamaaaaa er zit een rendier aan mijn slaapkamer!” Echt waar, hier lopen overal rendieren rond in het park en de omgeving en dat spreekt echt tot de verbeelding van onze kindjes.

Maandag gingen we op daguitstap naar het Fulufjället Nationaal park waar we de hoogste waterval van Zweden (125 meter!) Njupeskär gaan bekijken. Een stevige wandeling van zo’n 2km dat deels uit vlonders bestaat, brengt ons naar de waterval met een vrije val van 70 meter. Jaja, Kobe en Frauke hebben hier al heel wat kilometertjes in de benen, maar wat ze ervoor in de plaats krijgen is onbetaalbaar! Op de rotsen onderweg zie je prachtige plantjes en mossen. Tijdens de terugweg gingen we picknicken tussen de rotsen, dat was ook weer eens iets anders.IMG_4892IMG_4890IMG_4913IMG_4925IMG_4976IMG_7274Vandaag gingen we in de voormiddag zwemmen in het park, dat was echt genieten voor onze kids. In de namiddag gingen we in de omgeving van het park wandelen, maar je kan hier ook perfect bergsporten beoefenen, mountainbiken, paardrijden…er is hier meer dan genoeg te doen om je hier een week lang bezig te houden en te genieten van de Zweedse natuur. Wat ook nog een toppertje was vandaag, was een ritje met de stoeltjesskilift naar boven waar we genoten van een prachtig uitzicht! En dat voor 50 kronen (ongeveer 5 euro).
IMG_7289IMG_5012IMG_7305
Ook nog leuk hier in de buurt is een bezoekje aan de ondergrondse kopermijn Olavsgruva. Nog een leuk uitstapje is om naar het nationale park Sänfjället te gaan, zo’n 60km ten oosten van Funäsdalen. Je kan hier wandelen of de hoogte top Högfjällette beklimmen.

Morgenvroeg vertrekken we richting Oslo in Noorwegen waar we hopelijk nog een namiddagje tijd hebben om de winkelstraat te bezoeken of de Basarhallene met kleinere winkeltjes en antiekzaakjes. Ook het Vikingmuseum in Oslo schijnt te moeite te zijn om de sfeer van het echte Oslo te proeven. ’s Avonds nemen we weer de nachtveerboot richting Denemarken. Daar zullen we donderdag nog een bezoekje aan LEGOland brengen om onze zalige reis af te sluiten.
IMG_4887

Eerlijk? Onze reis ‘Zweden in een notendop’ heeft mij afgelopen week ongelooflijk geïnspireerd en echt geraakt. De prachtige natuur tijdens onze autorit en onze lange wandelingen, de mooie veldbloemen die je hier bijna overal ziet, de rode Zweedse huisjes met hun zalige interieurs, de vriendelijke mensen, de Zweedse mentaliteit, de eindeloze meren, de gezellige koffiehuisjes en kan ik nog wel even doorgaan….Zweden, you have a place in my heart! Ons zie je hier zeker nog terug!

Benieuwd naar het allerlaatste stukje van onze reis? Blijf ons zeker volgen en via Instagram en eind deze week breng ik nog een verslagje uit van ons bezoekje aan LEGOland, kwestie van jullie nog een beetje jaloerser te maken ;-).

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Lies
  juli 13, 2016 at 4:45 am

  ik wil ook naar Zweden… 😉

 • Reply
  Anoniem
  juli 18, 2016 at 1:58 pm

  Wij willen ook. Is het “leven” ginder te betalen qua eten en drinken? Hoor steeds dat het zo duur is 🙂

 • Reply
  Bjorn
  juli 28, 2016 at 9:36 pm

  Dag Lobke, fantastische reis en mooie foto’s hebben jullie gemaakt, ik ga ook met mijn gezin min of meer dezelfde reis maken startend op 6 augustus,nl ook de vakantieparken Orsa en Idre zitten ook in ons reispakket. Wat ik mij afvraag is; je spreekt zoveel over bbqn in het bos of op het strand. Maar moet je daar iets voor bijhebben? ik veronderstel dat er een bbq aanwezig maar wat moet je dan nog zelf bijhebben? houtskool, of gewoon hout?

 • Reply
  An Laenen
  januari 26, 2019 at 11:17 am

  Al twee jaar op m’n lijst … net geboekt! Zo blij!

  • Reply
   Lobke
   januari 26, 2019 at 4:26 pm

   Oh wowie! Geniet ervan!

 • Reply
  Sandra Schuurman
  februari 17, 2019 at 1:52 pm

  Hallo Lobke,

  Wij gaan deze reis komende zomer beleven maar dan de route andersom. We beginnen in Olso en reizen dan naar Idre Fjall. Weet je nog hoe lang jullie er over gedaan hebben van Idre Fjall naar Olso?
  Groetjes Sandra

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.