0
KINDERKOST Uncategorized

Kinderkost: 5 x inspiratie voor een gezonde brooddoos

IMG_3798Kobe en Frauke gezond en lekker leren eten. Het is iets waar ik de laatste tijd als een freak mee bezig ben, maar ik boek wel resultaat! Ook ‘s middags op school is het belangrijk dat ze gezonde kost mee krijgen! En dankzij onze gloednieuwe RVS lunchboxen met vakjes die ik via Moodkids ontdekt heb, was gezond eten nog nooit zo gemakkelijk! Een Bento lunchbox is een Japanse manier van het maken en inrichten van broodtrommels, bijna verheven tot een kunstvorm maar het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. De kern van Bento is dat het erg voedzaam is en dat het er vrolijk en kleurrijk uitziet. Daarnaast leer je kinderen op vroege leeftijd via een speelse manier al heel gevarieerd te eten. Wie wilt nou niet dat zijn of haar kind trots op school verschijnt met zo’n prachtig ingerichte en gezonde brooddoos? “Mijn vrienden vonden mijn brooddoos supercool,” zei onze Kobe afgelopen week. En dat maakt je als mama supertrots natuurlijk!

Wat kan je allemaal in hun brooddoosje stoppen? Ik ben er niet speciaal voor naar de winkel gehold, meestal vul ik ze de dag zelf met wat er in de koelkast te vinden is. Af en toe mag het wel eens een specialleke zijn en dat maak ik meestal de dag ervoor. Op zoek naar inspiratie?

 1. Het moet niet altijd brood zijn
  Quinoa over van de vorige dag? Doe er wat gehakte komkommer bij en verse tomaatjes en je kinderen kunnen smullen van een lekker quinoaslaatje ‘s middags! Altijd een hit hier in huis! 
 2. Varieer met groentjes
  Kobe en Frauke lusten eigenlijk vrij veel groentjes. Kook eens broccoli af (=hun lievelingsgroente!), kersttomaatjes, komkommerschijfjes, maïskorrels, worteltjes…snij ze zodanig dat ze ze gemakkelijk kunnen opeten of maak er grappige spirelli’s van met zo’n handige spirellisnijder!
 3. Voeg extra fruitjes toe
  Als kers op de taart, geef je ook stukjes fruit mee: aardbeien, bosbessen, framboosjes, druifjes. Ik experimenteerde afgelopen week met stukjes banaan, wat volgens sommigen niet aan te raden is omdat ze bruin worden, maar Frauke heeft ze toch allemaal opgegeten. Misschien wat citroensap over gieten?
 4. Denk goed na over je brood & broodbeleg
  Geef je graag boterhammetjes mee? Kies dan voor een donkere broodsoort, veel gezonder als wit brood! En denk goed na over wat je op je boterham legt. Het moet niet altijd kaas of hesp te zijn. Kobe en Frauke zijn dol op kippenwit, maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld geitenkaas met komkommertjes, hummus of guacomole.
 5. Groentekoekjes
  In het boek ‘Op de groei’ van Sofie Dumont vond ik nog meer inspiratie om onze brooddoosjes te vullen, maar wat ik echt leuk vond was het recept voor de maïs-courgettekoekjes.
  Voor 5 koekjes heb je nodig:
  Maïs, 1/3 courgette, olijfolie, 1 wortel, 1 theelepel bloem, 1 handvol peterselie, 1 ei
  Zo maak je ze:
  Rasp de courgette en de worteltjes fijn, doe ze samen met de maïs in een pan met olijfolie en zet ze op een zacht vuur. Doe daarna alle groenten in een kom, strooi de bloem erover en meng alles goed. Voeg de peterselie toe. Meng het ei eronder, het ei mag niet meer uit het mengsel lopen. Doe een scheutje olijfolie in de pan, schep hoopjes in een ronde pan en duw ze wat plat. Ik gebruikte zo’n inox ring om er mooie ronde koekjes van te maken. Leg de koekjes voorzichtig in de pan en bak ze goudbruin, draai ze om en bak verder. Leg ze daarna even op keukenrol en laat afkoelen. De dag erna heb je een superleuke verrassing voor je kids! Mmmmmmm!

Benieuwd waar wij onze leuke brooddozen vonden? Bij de groene webshop Greenjump hebben ze deze leuke RVS lunchboxen van Lunchbots. Ik werd er al over aangesproken aan de schoolpoort door andere mama’s die ook zo’n coole brooddoos voor hun kindjes wilden bestellen, dus ik zou jullie haasten als jullie er ook nog eentje willen ;-). De broodtrommel van RVS is volgens Greenjump de ideale vervanging van de plastic lunchbox. Duurzaam eenvoudig schoon te maken, hij houdt geen geurtjes en smaakjes vast en hij is bpa-vrij! Hoezee hoezee! Wij zijn fan, maar dat moest ik niet meer vertellen zeker?

Wat geven jullie ‘s middags mee aan jullie kids? Ben benieuwd!

Kijken jullie nog even mee in de brooddozen van Kobe en Frauke van afgelopen week?
IMG_0251IMG_3805 IMG_3804 IMG_0254
IMG_3814

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  SnottebELLIE
  mei 13, 2016 at 7:23 am

  Altijd een bo’ke met vleesje en een bo’ke speculoospasta.
  Marcel, de man van gewoontes…
  Ik ben echt jaloers op uw flinke eters zenne :-). Rauwe groentjes, echt geen idee hoe ik dat er ooit ga inkrijgen

 • Reply
  Sofie van OHEA
  mei 13, 2016 at 7:23 am

  Ik heb ook al pogingen gedaan maar helaas… Voor mijn oudste zoon blijven het de eeuwige boter met choco…. Zijn autisme heeft er vast wel mee te maken.

 • Reply
  Katrien
  mei 13, 2016 at 7:52 am

  Knap. Ook hier de eeuwige boterhammen met vlees en speculoospasta. Toch maar eens proberen om iets gezonder te maken ☺

 • Reply
  Jozefien
  mei 13, 2016 at 8:24 am

  ik steek ook al eens wat fruit, nootjes of groentjes bij in de doos, maar rijst of quinoa is een echte no-go. Op school hebben ze dat niet graag, dat boterhameters opeens toch ‘voor echt’ eten. ‘t Is vuiler, en waar haal/laat je het lepeltje of de vork? We zitten ook in een best wel sociaal gemixte school, waardoor er gevraagd wordt sowieso niets extravagants te doen, kwestie van niemands ogen te hard uit te steken.
  Koeken mag ook niet, dus hoe tof dat receptje er ook uitziet, dat laat ik met spijt aan ons voorbijgaan.

  Dat staat natuurlijk niet in de weg dat ik die brooddozen van jouw kindjes geweldig vind. Vul jij ook op bestelling? ^^

  • Reply
   Anoniem
   mei 24, 2016 at 9:32 am

   Vork/lepeltje van greenjump, de spork heet het, is ideaal. Sorry maar ik zou toch echt geen genoegen nemen met dat je voor de kinderen geen ander soort eten mag meegeven, als het gezond is tenminste…

 • Reply
  jessie
  mei 13, 2016 at 12:21 pm

  Wij doen ook van gezonde snacks. Zoveel mensen geven zo veel rommel mee in die boekentas. Spijtig dat al die ongezonde dingen zo gemakkelijk gemaakt worden hé? ik vind het ook super spijtig dat er op school bij ons maar één (verplichte) fruitjesdag is. Ik maak vaak zelfgemaakte gezonde snacks en geef die dan mee, zoals koekjes zonder suiker, stokjes met humus, passievrucht, zelfgemaakte crackers, kerstomaatjes. De broccoli is een goeie tip! Zijn ze zot van hier, maar nog nooit gedacht om dat mee te geven. Ik heb het al meteen op mijn boodschappenlijstje gezet 🙂

 • Reply
  Evi
  mei 13, 2016 at 2:22 pm

  Mijn zoon gaat in september naar de eerste kleuterklas en ik zou hem ook wel zo’n lunchbox willen meegeven. Alleen zit mijnheer peuter nog in zijn ultrakieskeurige fase. Er zijn broodmaaltijden dat hij enkel het beleg opeet en het brood laat liggen. En oh wee als ik hem dan teveel afleid met een andere keuze, want dan wil hij helemaal niets meer. Nu krijgt hij op de crèche nog groentjes te eten en daar eet hij flink (onder groepsdruk of zo?). Thuis eet hij nauwelijks iets. Dus ik vind het best een akelige gedachte dat ik vanaf september helemaal alleen verantwoordelijk ben voor wat hij eet! 🙂 Ik maak er mij anderzijds ook niet te druk in, want ik heb er vertrouwen in dat het ooit wel goed komt. Blijven proberen toch?

 • Reply
  jessie
  mei 13, 2016 at 3:06 pm

  Deze post en de reacties hier hebben mij trouwens geïnspireerd voor een eigen post: Ban de choco pot in 4 gemakkelijke stappen. En wel hier: http://www.mijnkwintessens.be/ban-de-chocopot-in-4-gemakkelijke-stappen/

  • Reply
   Nika
   mei 24, 2016 at 11:07 am

   Stap 3a. : maak zelf gezonde alternative choco pasta : mat echte bio cacao, hazelnoten, agavesiroop of biologischa honing, beetje plantarige melk ( kokosmelk of amandel ) Mijn kinderen zijn er dol op , op brood of spelt pannenkoeken 🙂

 • Reply
  Lottes Anekdotes
  mei 13, 2016 at 8:11 pm

  Die eerste foto van Frauke, hahahaha 😀

 • Reply
  Ester
  mei 14, 2016 at 8:57 pm

  Mmmm ik wil ook zo’n lunchbox mee naar m’n werk 😉

 • Reply
  Venus coupons
  mei 8, 2017 at 4:46 am

  Some genuinely great articles on this internet site, appreciate it for contribution. “Be absolutely determined to enjoy what you do.” by Sarah Knowles Bolton.

 • Reply
  Rachella
  juli 23, 2017 at 9:37 am

  Welk formaat lunchbox is dit? Ik weet niet zo goed welk formaat geschikt is voor een kleuter.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.