0
MAMA ZIJN Uncategorized

5 x waarom je je niet zo schuldig moet voelen als mama

IMG_0695
Dat je de beste mama van de wereld bent, dat wist je al! En als je het nog niet wist, dan zeg ik het nu tegen jullie. We moeten maar eens wat liever zijn voor elkaar. Dat besefte ik gisteren na het lezen van haar blog en haar blog en na een fantastisch weekend met allemaal toffe madammen waarvan er veel ook de liefste mama’s van de wereld zijn! We voelen ons wel eens schuldig, omdat we zoveel ‘moeten’ doen en omdat onze tijd het kostbaarste is dat we bezitten. En zoals mama van vijf het afgelopen weekend prachtig verwoordde: “Het kostbaarste dat ik heb is tijd. Ik kies zelf wie of wat mijn tijd waard is!” We moeten dus maar eens stoppen met ons schuldig te voelen als mama en onze lat niet zo hoog leggen:

1. Je hoeft niet elke dag aan de schoolpoort te staan, ik zou dat wel willen maar ik wil ook gaan werken! Ik ben al dankbaar dat ik er dankzij mijn 4/5-contract en Het Nieuwe Werken twee keer per week kan staan en daar zijn onze kindjes ook blij mee!

2. Je huis mag soms een puinhoop zijn, na een weekendje werken waarbij onze liefste papa heel hard zijn best deed om een fantastisch weekend door te brengen met de kindjes. Dat de was, kuis en strijk niet gedaan is, moeten we er maar even bijnemen.

3. Je mag moe zijn en dat ook zeggen tegen je kindjes. “Mama is moe” en gaat mee slapen met jullie, iets dat hier af en toe gebeurt en waar ik mij niet schuldig over voel!

4. Je mag je kindjes in de opvang laten op woensdagnamiddag omdat je te veel werk hebt of je eens voor jezelf wilt zorgen.

5. Je mag eens huilend in je bed kruipen omdat je moe bent en het even niet meer ziet zitten. Morgen is een nieuwe dag!

Wat ik dus wil verkondigen is dat je jezelf niet zo schuldig moet voelen. Niet als je een weekendje hebt moeten werken en je je kinderen bijna niet gezien hebt, niet als je je kinderen ‘s morgens en ‘s avonds in de nabewaking laat, niet als je moe bent! Zorg voor jezelf, drink een glaasje wijn, eet je favoriete dessert, lees je favoriete boek of neem een lekker lang bad! Mama’s die goed voor zichzelf zorgen en zich minder schuldig voelen, hebben gelukkigere kindjes, neem dat maar van mij aan ;-).

 

Zijn er nog dingen waar jullie je schuldig over voelen? STOP ERMEE! Ik hoor ze graag in de comments! 

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Leen
  oktober 5, 2015 at 11:13 am

  Inderdaad, je weet het wel dat je je als mama niet schuldig hoeft te voelen en ook eens tijd voor jezelf mag nemen, maar toch steekt het schuldgevoel zo vaak de kop op en loop ik mezelf voorbij. Goed om er weer eens aan herinnerd te worden.

 • Reply
  A_nnick.
  oktober 5, 2015 at 11:25 am

  Fijne post, dankje.
  Mijn huis een puinhoop: check. Moeder moe: check. Af en toe eens blèten in mijn bed: check.
  Het is wel makkelijk gezegd dat je je niet schuldig moet voelen. Ik probeer er ook aan te werken, maar moet toegeven dat het niet altijd lukt. Het betert wel met ouder worden, oef: ik kies nu al eens sneller voor mezelf in de plaats van Arthur altijd op de eerste plaats te laten komen.

 • Reply
  Sofie
  oktober 5, 2015 at 11:25 am

  100 % waar, Lobke! Als we het elke dag proberen, zal het misschien elke dag wat beter lukken.

  • Reply
   Lobke Gielkens
   oktober 5, 2015 at 4:58 pm

   Dat denk ik ook, zeker als we liefs zijn voor elkaar 🙂

 • Reply
  goofball
  oktober 5, 2015 at 11:33 am

  inderdaad!

  Ik werk voltijds en moet vaak zowel voor het brengen als oppikken van crèche (binnenkort school) zorgen. Met mijn rijtijden naar werk , kan ik daar maar net strikt mijn uren kloppen (geen overuren meer, dat is positief) maar zit mijn zoontje wel het max aantal uren in creche of opvang. Enigste manier dat ik kan werken. Tot nu toe vind ik dat prima, maar het idee dat eens school begint hij ook in woensdagmiddagopvang zal moeten enz…dat voelt wel lastig.

 • Reply
  Sofinesse
  oktober 5, 2015 at 2:10 pm

  Zolang ik weet dat mijn kindjes blij zijn, heb ik niet zoveel last van dat schuldgevoel. Maar zo hard het gevoel dat ik het zelf echt niet meer trek. Dat het structureel zo fout zit. Ik heb wel schuldgevoel omdat ik het precies nergens nog echt goed kan doen. Niet thuis, niet op mijn werk, niet in mijn sociaal leven. Mijn huis is een puinhoop (geen schuldgevoel, maar wel last van, want geen rust in mijn hoofd), mijn kindjes zitten veel in de opvang (geen schuldgevoel want ze amuseren zich daar maar ik mis ze) en tijd voor mezelf dat komt er gewoon niet van. Het is even overleven, maar ik heb hoop…Dat het betert. Dat ik 12 dagen op rij werk, helpt het algemene gevoel niet natuurlijk. Maar het is bijna vrijdag, toch?

  • Reply
   Lobke Gielkens
   oktober 5, 2015 at 5:04 pm

   Je kindjes hebben meestal geen last van jouw schuldgevoel, dus dat maakt dat het ook allemaal wat dragelijker wordt! En dat het zal beteren ,daar ben ik van overtuigd, alles komt altijd goed. (of dat probeer ik toch te geloven!) Veel moed! x

 • Reply
  Saar
  oktober 5, 2015 at 4:44 pm

  Ik zeg dit ook zo vaak en vond het echt leuk dit bij andere mama’s ook zo vaak te horen.

 • Reply
  Saar
  oktober 5, 2015 at 4:44 pm

  Ik zeg dit ook zo vaak en vond het echt leuk dit bij andere mama’s ook zo vaak te horen. Leuke blogpost ?.

 • Reply
  Paulien
  oktober 5, 2015 at 6:12 pm

  Lieve Lobke,

  Je kiest er echt het perfecte moment uit om dit te schrijven 🙂
  Na een enorm hectische ochtendspits met vele traantjes in de auto, kreeg ik terug de tranen in de ogen als ik dit las.
  Soms heb je dat echt eens nodig om zoiets te lezen.

  Bedankt 🙂

 • Reply
  Silke
  oktober 5, 2015 at 6:21 pm

  Mijn echtgenoot zorgt zowel voor het brengen als het halen id creche. Hij kan namelijk lekker op de fiets werken; ik moet pendelen en geraak er anders niet. En dat steekt. Elke dag opnieuw. Dat mijn job ook echt stom is, maakt het allemaal des te erger 🙁

 • Reply
  liese
  oktober 5, 2015 at 6:25 pm

  ik voel me heel weinig schuldig. Daar voel ik me soms wel eens schuldig over …:-)

 • Reply
  Resaarcle
  oktober 6, 2015 at 8:05 am

  Toen ik 6 weken voor mijn bevallingsdatum thuis bleef, ging mijn dochtertje toch nog naar de opvang. Soms ‘s morgens met traantjes en dan voelde ik me schuldig.,maar rust was ook belangrijk voor mij (zeker nu ik ervaar hoe 2 kindjes extra drukte opleveren) en ‘s avonds als ik haar ging halen was ze altijd fijn met de anderen aan het spelen, dus dat schuldig voelen had eigenlijk geen zin.

 • Reply
  Stephanie
  oktober 6, 2015 at 8:08 pm

  Positive thoughts, inderdaad. Ik heb nog een 6de tip: voel je niet schuldig als je even geen mama wil zijn, maar gewoon het lief van, de vriendin van, de werknemer van of nog beter: gewoon jezelf, van je eigenste ik. Moeder blijf je natuurlijk altijd, maar niet alles moet gekoppeld worden aan het moederschap. Tijd voor jezelf en voor je lief/vrienden zijn ook belangrijke zaken.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.