0
MAMA ZIJN

Dag van onze onthaalouder uit de duizend

Vandaag is dag van de onthaalouder. Wij hebben er één. En wat voor één. Een uit de duizend. 


Ik herinner mij nog als gisteren de allereerste keer dat ik Kobe moest achterlaten bij zijn onthaalmoeder. Niet zo lang geleden kon ik het nog levendig vertellen tegen een sympathieke journaliste van de Libelle:


Een goed gevoel. Dat was voor mij het allerbelangrijkste toen ik op zoek ging naar geschikte kinderopvang voor mijn eerste kind. Het moest vooral een veilige en vertrouwde opvang zijn waar mijn monstertjes zich thuis en opperbest zouden voelen! Zoeken naar de perfecte onthaalmoeder of de beste crèche is zeer persoonlijk. Wat voor de ene mama perfect is, komt niet altijd overeen met de verwachtingen van een andere mama. Zelf kwam ik via Landelijke Kinderopvang vzwterecht bij moeke Anja. 

Bijna vier jaar later (!) besef ik dat ik de beste onthaalmoeder van de wereld heb gevonden! Ze is als een tweede mama voor onze kindjes en doet eigenlijk meer dan een gewone onthaalmama moet doen. Naast keilekker eten maken (ja, dat kan ze keigoed!), is ze gewoon de max met onze kinders. Eerst Kobe, dan een tijdje Kobe en Frauke tegelijk, en nu Frauke alleen. Mijn kinders leerden er zichzelf ontplooien en krijgen er alle liefde en vriendschap die nodig is. Bovendien leerden ze er veel vriendjes maken, zodat ze klaargestoomd zijn voor school!

Ik mag er nog niet aan denken dat Frauke binnen 2,5 maand naar school gaat. Want wat zo geweldig is aan mijn onthaalmoeder is dat je er uuuuuuuuuuuren kan blijven tetteren. En oh wat ga ik dat missen…

Een fijne dag van de onthaalmoeder, wij hebben gewoon de beste van de wereld!

xxx
Lobke

PS: Ben je zwanger? Met deze tips vind je misschien ook wel de beste opvang ooit:

Ben je zwanger? Dan is het belangrijk om niet te lang te wachten. Vroeg inschrijven is de boodschap want in sommige regio’s zijn er lange wachtlijsten voor kinderopvang. Je denkt best ook na waar je kinderopvang wilt. Dicht bij je werk? Of liever dicht bij huis? Of vlakbij het huis van de grootouders? Allemaal factoren waar je goed over moet nadenken, want tenslotte moet je dit bijna 2,5 jaar doen.

Wanneer je aan je zoektocht begint, is het ook aan te raden om  een bezoekje te brengen aan verschillende opvangadresjes. Tenslotte staat je onthaalmoeder of crèche de komende jaren mee in voor de opvoeding van je kind, dus dan is het belangrijk dat jullie goed overeen komen nietwaar?


Misschien wil één van je ouders, familie(lid) of vriendin wel één of meerdere dagen voor je kleintje zorgen terwijl jij gaat werken? Tof en bovendien een gemakkelijke en goedkope oplossing. Toch maak je hier best van bij het begin goede afspraken over, want het zou erg zijn mocht één van jullie zich ergens slecht over beginnen voelen. Good agreements make good friends!

Een andere optie is om een onthaalouder of een crèche te zoeken. Zoek dan zeker een crèche of onthaalouder met een erkenning van Kind & Gezin. Daardoor ben je zeker dat je kindje veilig zal zijn omdat er af en toe gecontroleerd wordt en omdat ze voldoen aan de voorwaarden voor kwaliteitsvolle kinderopvang. Je betaalt dan een bijdrage op basis van je gezinsinkomen waardoor kinderopvang niet duur hoeft te zijn. Daarnaast krijg je ook een fiscaal attest zodat je je opvang kan aftrekken van je belastingen. Voorwaarde hiervoor is dat je kindje jonger is dan 3 jaar en fiscaal ten laste staat van jou en dat je een beroepsinkomen hebt.
Daarnaast heb je ook opvangvoorzieningen die onder toezicht van Kind en Gezin staan: zelfstandige kinderdagverblijven, mini-crêches en zelfstandige onthaalouders met een ‘attest van toezicht’ van Kind en Gezin. Zelfstandige opvangvoorzieningen mogen hun dagprijs vrij bepalen. Voor je hier tekent, vraag je best op voorhand naar de kosten en wat je ervoor krijgt.Vraag zeker ook of je een vergoeding moet betalen wanneer je onverwachts geen opvang nodig hebt of wanneer je kindje ziek is? En informeer bijvoorbeeld ook of luiers en flesjes inbegrepen zijn en of er nog andere extra kosten zijn. Ook een verwittigde vrouw is er twee waard!  
 
Alles over het nieuw decreet van kinderopvang vind je hier: www.kindengezin.be/kinderopvang/nieuw-decreet/
 
Tip: 
Hier vind je opvangadressen:
En jullie? Herinneren jullie je nog de eerste keer dat je kindje naar de opvang moest? Wat waren jullie ervaringen? Ik hoor ze graag in de reacties :-).

You Might Also Like...

17 Comments

 • Reply
  Ik maak het zelf nu
  oktober 12, 2014 at 6:58 pm

  Onze 1ste onthaalmoeder was niet zo goed mee gevallen.Maar bij de zoon hadden we een andere en die was top!Zelfs nu de zoon ondertussen 12 jaar is en we elkaar tegen komen vraagt ze nog hoe het met hem en zijn grote zus gaat!Het was er voor ons ook eentje uit de 1000 ♥

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:15 pm

   Dan zijn jullie net zo’n gelukzakken als wij :-), ik hoop dat ik onze onthaalmoeder binnen 12 jaar ook nog altijd veel zie want ik zal haar toch missen anders. (en de kindjes ook)

 • Reply
  Mumendemiekes
  oktober 12, 2014 at 9:01 pm

  very cute!

 • Reply
  sofietjes handwerken
  oktober 13, 2014 at 5:22 am

  Heel mooi tekst maar ik heb geen onthaalmoeder gehad hier is het de oma.

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:14 pm

   Dat kan ook fijn zijn hé, oma’s passen altijd goed op. Frauke haar oma past ook één dag per week op haar, altijd fijn.

 • Reply
  Berbe
  oktober 13, 2014 at 8:41 am

  Wij hebben – ondanks héél vroeg inschrijven – behoorlijk wat opvangstress gehad. Maar uiteindelijk is onze dochter in een geweldige crèche terecht gekomen bij superleuke kinderverzorgsters en gaat ze elke dag met een smile tot achter haar oren. Zoooooo blij dat nummer 2 die op komst is daar alvast plaats heeft!

 • Reply
  an
  oktober 13, 2014 at 1:21 pm

  jammer genoeg hebben we hier niks te kiezen … toen vic geboren hebben we op de valreep een plaatsje gevonden, niet bij de deur, maar we waren daar al heel blij mee … Ook Jul kon daar terecht .. maar toen plots van de ene dag op de andere de opvang werd overgenomen in niet zo’n leuke omstandigheden … begon die vreselijke zoektocht opnieuw … Jul zit nu heel goed gelukkig, maar we hadden geen andere optie, … jammer genoeg nog verder weg én nog een pak duurder … 🙁 De allerliefste onthaalmoeder die ik ken had jammer genoeg geen plekje vrij … maar idd, ze verdienen het om eens in de bloemetjes gezet te worden!

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:14 pm

   Wat spijtig dat jullie zo’n vreselijke zoektocht achter de rug hebben, ik besef door jullie reacties te lezen dat ik echt wel geluk heb en dat ze het dus echt verdient om in de bloemetjes gezet te worden!

 • Reply
  Annelies Buelens
  oktober 13, 2014 at 7:32 pm

  Wij hadden voor onze zoon snel opvang in een mini-crèche. Hij zal vanaf januari naar school gaan, maar ook dan kan hij er nog 2 halve dagen terecht. Ze gaan hem zelfs ‘s middags op school halen.
  Nu is hij nog een flinke grote broer, die zijn zusjes (tweeling) kan vergezellen naar daar waar het goed vertoeven is… Elke ochtend zet ik drie blije gezichtjes af en die krijg ik ‘s avonds terug. Moe, maar voldaan. Dan kan ik alleen maar blij zijn en mooi meegenomen dat onze opvang werkt volgens het inkomensgerelateerd tarief. Want laat ons een kat een kat noemen…opvang is en blijft een serieuze hap uit het budget.

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:12 pm

   Amai, dat zal bij jullie een serieuze hap uit het budget zijn met 3! Frauke gaat in januari ook naar school en ik denk dat we dat financieel serieus zullen voelen, want opvang is inderdaad niet goedkoop maar oh zo nodig.

 • Reply
  Nicole orriëns
  oktober 14, 2014 at 9:09 am

  Ik wilde mijn kinderen niet naar de opvang brengen, en bleef zelf fulltime thuis. Maar superfijn dat je zo’n prettige onthaalmoeder hebt gevonden!

  http://www.huisvlijt.com

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:11 pm

   Hey Nicole, ook dat vind ik bewonderenswaardig! Fulltime thuis blijven voor je kinderen is toch een niet te onderschatten job. Soms heb ik het gevoel dat ik op mijn werk even tot rust kan komen, iets dat thuis bijna niet meer gebeurt sinds de kinderen er zijn :-).

 • Reply
  Eve(n) Genaaid
  oktober 14, 2014 at 5:28 pm

  Spijtige zaak is alleen dat door zoveel plaatstekorten, “kiezen” voor een crèche of een onthaalmoeder er meestal niet meer bij is. Het is eerder “nemen waar er plaats is” Wat een zeer spijtige zaak is. Hier in Leuven is er zelfs al een aanmeldprocedure via internet waarbij je 5 mogelijkheden kan doorgeven, wat zou moet tegengaan dat elke ouder zich bij 10 crèches op een wachtlijst zet.
  Nog een kleine opmerking: opvang onder toezicht van kind en gezin krijgen ook controles en fiscale attesten. Het grootste verschil zit hem in het prijs volgens inkomen vanwege de subsidies dat deze kinderdagverblijven krijgen. Sinds het nieuwe decreet heb je ook maar een maximaal aantal dagen dat je kind afwezig mag zijn door ziekte of verlof , wat daarbuiten valt moet je in deze verblijven ook gaan betalen.

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:10 pm

   Als ik jouw verhaal lees, dan stel ik mij toch echt vragen en besef ik hoeveel geluk wij hier hebben in ons kleine dorpje. Dat nieuwe decreet, daar gaan mijn haren toch ook een beetje van recht staan. Op de buitenschoolse opvang van Kobe werken ze sinds dit schooljaar ook met dit systeem, weet je dat wij een boete krijgen wanneer we ons kind sneller van school halen? We hadden opvang gevraagd, dus moeten we het maar betalen ook. Ongelooflijk maar waar.

 • Reply
  karlien
  oktober 16, 2014 at 4:29 pm

  Het is hier al een paar keer aan bod gekomen … als ik je tips lees, klinken die geweldig, maar in Leuven is het krijgen wat je kan krijgen en dat voelt ECHT niet leuk als ouder. Wij hebben al wat miserie meegemaakt (creche gesloten, nieuwe onthaalouder niet geschikt voor de job en moeten stoppen, finaal ZEER goede creche voor kind 1, bleek dat kind 2 daar geen voorrang kreeg en de miserie kon opnieuw beginnen). Dus wees gewoon dolgelukkig als je een opvang hebt waar je je goed voelt! Maar ik vind die opvang wel heel belangrijk voor mijn kindjes, ze gaan 3 dagen in de week, goed evenwicht en leren/leerden er ontzettend veel bij!

  • Reply
   Leuke Wereld
   oktober 16, 2014 at 7:08 pm

   Hey Karlien, daarom dat ik ook dit blogje schreef, omdat ik besef dat het zeldzaam is om een opvangadres te vinden waar zowel je kind als jezelf zich goed bij voelt. Ik leef echt met je mee als ik dit zo lees….hopelijk komt het allemaal goed!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.