0
MAMA ZIJN Uncategorized

6 manieren om meer tijd te winnen voor een jong gezin

Waar haal jij je tijd? Is een vraag die ik meermaals krijg! Nergens, want ik heb evenveel tijd als jullie allemaal en de tijd gaat voor mij even snel als voor jou. Maar sinds ik kinders op de wereld heb gezet, ben ik wel bewuster met mijn tijd leren omgaan: er is werktijd, soms is er me-time, er is mama-tijd, er is liefdestijd, vriendinnentijd en er is ook nog kwaliteit-tijd! Wanneer ik al de rest doe? Met enkele simpele trucs heb ik meer tijd, en zeker bij het begin van een nieuw schooljaar, doe ik weer extra moeite om meer tijd te creëeren door:

1. Online boodschappen te doen
collectandgo
IMG_0656
Dit is waarschijnlijk één van mijn beste beslissingen ooit sinds ik mama ben: ik ga bijna nooit met mijn kinderen live grote boodschappen doen sinds ik Collect & Go ontdekt heb. Het bespaart ons niet alleen een hoop tijd, maar ook geld. “Huh?” hoor ik je zeggen! Doordat je thuis zelf bepaalt op voorhand wat je wel en niet koopt, kom je niet in de verleiding om tijdens het winkelen nog een pak chocolade of een nieuw paar sokken in je winkelkar te leggen. De servicekost van 5,90 euro haal je er gemakkelijk uit! Meestal doe ik op vrijdagavond online mijn boodschappen op mijn gemakske aan de hand van een weekmenu en een boodschappenlijstje, zaterdagvoormiddag haal ik het samen met de kindjes op of soms gaat mijn Lief het afhalen en is het dus nog gemakkelijker! Dit is misschien wel één van mijn grootste tijdwinners ooit die ik aan elk jong gezin aanraad, zeker als je niet met twee jengelende kleuters wil aanschuiven aan de kassa op drukke zaterdagen.

2. Neem een poetsvrouw aan
Je wilt niet weten hoe gelukkig ik ben sinds Joy ons komt helpen met het schoonmaken van ons huis en hoeveel tijd ik hiermee bespaar! Ok, je koopt eigenlijk tijd voor jezelf want het is niet zo goedkoop, maar dankzij de dienstencheques valt dit al bij al nog mee en je kan het zelfs inbrengen in je belastingen, alleen maar voordelen dus! Joy, you are the best en dat mag ook eens gezegd worden! 

3. Slaap meer
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer of hoe beter ik slaap hoe minder ik uitstel en hoe meer wilskracht ik heb! Alleen maar voordelen dus!

4. Maak weekmenu’s
Weekmenu’s maken doe ik al langer en ik blijf het iedereen aanraden om hetzelfde te doen. Door af en toe een kookzondag in te lassen, koken wij onze diepvriezer vol en kunnen we ertegen op drukke weekdagen wanneer we allebei later thuis zijn van ons werk bijvoorbeeld. De tijd die je bespaart door op voorhand te weten wat je gaat maken (dus niet over na hoeft te denken), door niet 3 keer per week naar de supermarkt te hollen, is ongelooflijk! Deze week doen we aan Hello Fresh waarover ik jullie later meer zal vertellen.

5. Minder verleidingen door het internet, mail, Facebook of Instagram
Het is Kobe die mij hier attent op maakte: “Mama, leg je GSM eens aan de kant!” Dat was duidelijk ;-). Sindsdien gebruik ik bewust geen iPhone meer aan tafel. Word je net als ik te veel afgeleid door internet? Gebruik dan een programma als ‘SelfControl’ of ‘Freedom’!

6. Moetjes en magjes
Dit heb ik geleerd uit de derde kleuterklas van Kobe. Eén ding heb ik mij voorgenomen aan dit begin van het schooljaar: we gaan de lat niet meer zo hoog leggen voor onszelf: minder moetjes en meer magjes! Kobe gaat geen twee keer per week naar de voetbaltraining, één judoles per week zal volstaan. Ons huis zal er niet altijd kraaknet uitzien en ik ga me ook niet meer schuldig voelen als we eens geen warm eten op tafel toveren na een drukke werkdag of als de kindjes niet om 7u in bed liggen maar om 8u. Vanaf nu dus niet te veel moetjes maar meer magjes. Is dat afgesproken?

Nu ben ik eens benieuwd wat jullie tijdwinnners zijn? Deel ze gerust hieronder in de comments of maak een lijstje op jouw blog en dan plak ik de link onderaan dit blogbericht.

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Silke
  september 10, 2015 at 6:41 am

  Leuke tips, Lobke! Nog geen kids hier, maar ik onthoud jouw wijze raad voor als het ooit zo ver is 😉

  Ik time vaak dingen, bv. Eerst een kwartiertje mails lezen/blogs lezen/facebook, dan twee uurtjes werken, dan een halfuurtje de afwas, dan een kwartiertje lezen, … Zo verlies je niet onnodig tijd aan ‘minder belangrijke’ dingen.

  Kleine dingetjes die je binnen de 2 minuten kan doen, doe ik ook altijd meteen, want als je alles uitstelt, wordt het vaak opeens een grote hoop, en verlies je er veel meer tijd aan.

  Een soort pomodoro light dus 😉

  • Reply
   liese
   september 10, 2015 at 6:59 am

   ik heb deze tip meteen ter harte genomen. Ik ga nu een kwartier blogs lezen en becommentaren en daarna ga ik stof wegnemen….

 • Reply
  Griet De Schepper
  september 10, 2015 at 6:50 am

  Veel komt overeen met wat er in je lijstje staat. Poetsvrouw zijn we nu ook aan het overwegen, hoewel dat zo overdreven lijkt nu ik maar halftijds werk (maar wel een “zelfstandige man” en zelf een job in Brussel).

  Waar ik nu ook tijd mee win is kleertjes die te klein zijn niet langer proberen te verkopen maar meteen allemaal een doos in en hup naar een vriendin die ze wel wil. Ok, je verdient er dan ook geen extra centje meer mee maar hoeveel tijd voor al bij al niet zo veel geld dat hier in kroop. En het is erg leuk te zien dat iemand die je goed kent, de kleertjes met plezier nog een keer gebruikt.

  • Reply
   liese
   september 10, 2015 at 6:58 am

   wel, ik ben net hetzelfde aan het denken. Ik zet sommige dingen op kapaza die ik nu nog gebruik omdat ik weet dat ze er soms heel lang opstaan alvorens ze weggeraken. Maar in feite…wat brengt dat dan op en ik ken mensen genoeg die nu aan de kindjes beginnen en vanalles kunnen gebruiken van kleertjes….

   • Reply
    Resaarcle
    september 10, 2015 at 7:16 pm

    Je vrienden blij maken is natuurlijk top, maar je kan die kleertjes ook laten verkopen door bv De Garage in Borgerhout, Nijn & Ko in Schilde of Happily Ever After in Antwerpen. Je krijgt de helft van de opbrengst! Hoef je er zelf geen tijd meer in te steken.

 • Reply
  Jongens toch!
  september 10, 2015 at 6:58 am

  bij ons pakken we de kleren voor de dag nadien uit hun kast als we ze in bed leggen. We maken hun boekentassen al gereed de avond voordien behalve de boterhammen. Wat veel meer tijd geeft smorgens dan kan ik zelf rustig ontbijten ?Wij gebruiken ook jou leuk week menu wat inderdaad gemakkelijk is voor boodschappen en vooral gemoedsrust rust brengt bij mijn jongens.

 • Reply
  liese
  september 10, 2015 at 7:02 am

  collect en go doe ik ook. Echt, de servicekost betaal ik zelfs nooit omdat ik altijd wel ergens een bon vind (boekje dreambaby staat er elke maand één) of soms promoten ze op de site zelf “koop zoveel blikjes cola en servicekost is gratis”, tjah, dat dan voor een keer 60 blikken cola zero koop terwijl ik er anders maar 30 bestel, soit, die geraken toch uit hier. De poetsvrouw ben ik aan het overwegen maar ik wacht nog even af tot ik volledig in mijn werkritme zit. Ik werk 4/5e maar in een flexibel systeem waardoor ik (zoals vandaag) vaak een vrije dag heb tijdens de week omdat ik weekendwerk doe…
  Na het opzeggen van mijn facebookaccount kwam er een zee aan tijd vrij….die heb ik dan wel in mijn blog gestoken 😀 haha

 • Reply
  Annelore
  september 10, 2015 at 7:57 am

  De meeste tips passen we hier ook toe (behalve de poetsvrouw dan, dat is nogal boven budget als thuisblijfmama ;-)). Wat hier ook echt goed werkt is plannen. Op zondagavond overlopen de Wederhelft en ik de komende week. Zijn er vergaderingen op het werk, ouderavonden, sport, speciale schoolactiviteiten,…) Daar passen we dan ook ons weekmenu op aan en tot nu toe verloopt dat vlot. Geen verrassingen en stress meer om 6u ‘s morgens.

 • Reply
  Shirine Irani
  september 10, 2015 at 10:14 am

  Erg leuke blog, Lobke!
  Heel praktische tips en ook nog eens leuk en herkenbaar geschreven!

 • Reply
  Sofie
  september 10, 2015 at 11:25 am

  Ohja ik popel om ook weer aan de slag te gaan met weekmenu’s, nu door de verbouwingen ligt dat weer allemaal wat stil.
  Fijne tips!

 • Reply
  Judith (Dietemiet)
  september 10, 2015 at 11:52 am

  Ik zou zo graag Collect & Go doen, maar toen ik dat eens probeerde kreeg ik geblutste blikken en wegkwijnende groenten … Dus nu kies ik alles liever zelf uit.
  En mijn tijdsaver? I’ve said it before and I’ll say it again: de boodschappen- en menu-app Paprika. Dit heeft zoveel verschil gemaakt voor ons! http://dietemiet.blogspot.be/2014/11/je-weekmenu-en-boodschappenlijst-in-3.html

 • Reply
  Marlies
  september 10, 2015 at 1:06 pm

  leuke tips! Ben zelf niet zo’n fan van collect and go omdat ik nogal veel tijd verlies met het online maken van mijn boodschappenlijst. Maar ik neem aan dat dat steeds minder lang duurt naar mate je het vaker doet. Mijn kindjes gaan ook best graag naar de winkel op zaterdag, dus neem ik ze meestal alle drie mee 🙂 Wat wel een ongelofelijke besparing is in tijd én creativiteit, is hello fresh. Ik ga hier verder geen reclame voor maken want dat doen ze al genoeg voor zichzelf, maar bij ons is het echt de bedoeling om het geld dat we aan dat bedrijf spenderen, minder uit te geven bij de wekelijkse boodschappen. En daar slagen we goed in!
  Voor de rest: poesthulp én de lat minder hoog leggen: I’m in! En ik tracht mijn werklast te beperken: weekends zijn zoveel relaxter als je er niet alle huishoudelijke taakjes moet inhalen waar je tijdens de week geen tijd voor had omdat je na kinderbedtijd opnieuw aan het werk moest….

 • Reply
  Johanna
  september 10, 2015 at 1:07 pm

  goede tips! Even overlopen waar je tijd kan besparen, kan je soms ook al op iets wijzen.
  Collect & go doe ik niet, omdat ik dit voorlopig geen straf vind. het is eerder een uitstapje, met dochterlief in de draagzak of ringsling. Maar ik weet ook wel dat dat geen jaren meer zal werken.
  ik heb een aantal succesrecepten die heel snel klaar zijn (of lang in de oven moeten maar met weinig werk aan). ik kook ook als ik wel tijd heb, voor wanneer ik geen tijd heb. In de diepvriezer zit altijd wel een maaltijdje klaar.
  we maken ook ‘s avonds al zoveel mogelijk de tas voor school en werk klaar. kleertjes voor dochterlief leg ik ook klaar, en als ik veel fut heb, ook voor mezelf. dat laatst zou ik vaker moeten doen 🙂

 • Reply
  Resaarcle
  september 10, 2015 at 7:23 pm

  Ik win tijd door niet te strijken! En er komt hier ook poetshulp, beste cadeau ooit aan mezelf. Ik ga die Collect and Go en weekmenu’s toch ook eens moeten doen, denk ik.

 • Reply
  Ellen Naait
  september 10, 2015 at 8:36 pm

  Al jou tips passen wij ook toe! De weekmenu’s maken niet, maar wij doen elke week HelloFresh. Dat bespaart je ook tijd omdat je dan geen menu moet samenstellen.

 • Reply
  Sofie
  september 10, 2015 at 10:27 pm

  Collect & go, ik zie er altijd tegenop op donderdag maar ben altijd blij op zaterdag. Nu ik twee kinderen heb, zal er aan die weekmenu’s toch geen ook ontkomen meer aan zijn. Goede tips.

 • Reply
  Kim (Groene Pumps)
  september 11, 2015 at 8:17 am

  Collect&Go hebben wij ook een tijdje regelmatig gedaan. Maar Lotte vindt winkelen superleuk, dus de laatste maanden is het vaak Het Lief die met haar naar de winkel gaat en ik die ondertussen het huis wat aan kant brengt, strijkt, of wat dan ook dat makkelijker gaat zonder een “hulpvaardige” peuter in huis.

  Die weekmenu’s dat lukt hier maar beperkt (lees: voor een dag of 2-3 per keer), maar die HelloFresh is wel lekker makkelijk. Ik heb hier op mijn to-do lijst nog een inventaris van de diepvriezer staan + het zetten van een groot rek in de berging, zodat ik pantry-gewijs eindelijk eens deftig kan zien wat er in huis is (geen idee wat er achteraan in mijn voorraadkast steekt nu, als ik dat er wil uithalen moet ik heel de kast leeg maken).

  En die poestvrouw is inderdaad goud waard! Voor die 6€ per uur (en ze doet het ganse huis in 3u, mijn Pools wonder!) kom ik wekelijks thuis in een fris geurend huis met opgemaakte bedden én is er geen discussie in het weekend over wanneer er gekuisd moet worden (wat vroeger een ramp was. Nu gelukkig alleen nog als ze met vakantie is 🙂

 • Reply
  Jolien
  september 11, 2015 at 10:06 am

  Helemaal mee met al je tips! Me love collect&go en onze kuisman! Mijn bijkomende tijdswintips: samen douchen/baden. Ik kruip samen met mijn man/zoon of gewoon met 3 onder de douche. Speeltijd en wastijd in 1. Daarnaast ook thuiswerken. Dat is pure tijdswinst. Of dichtbij huis werken. En wat ik ook doe: outfits samenstellen. Zo van ‘die broek doe ik aan met die trui en dat topje’ en eenmaal de outfit vastligt, hou ik me daaraan en moet ik daar geen tijd aan verspillen. Doe ik ook voor zoon en man. Haha. Superorganizer!

 • Reply
  Marloes
  september 13, 2015 at 6:34 pm

  Wat een leuk idee Lobke, die moetjes en magjes! Dat is het feest van een eigen gezin hebben: niks moet en alles mag! Alleen vergeten we dat soms ;). Zelf doe ik inderdaad ook alleen nog maar online boodschappen en wat je zegt hierover herken ik zeker. Gek maar waar, je bespaart er echt mee!
  – X Marloes

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.