0
Uncategorized

Wat een week zonder Facebook met mij deed

“Wat ben je aan het doen?” Als nieuwfreak zat ik in 2007 als één van de eerste van mijn ‘echte’ vrienden op Facebook. Sinds die dag post ik bijna dagelijks Facebookstatussen, deel ik likes uit bij de vleet, post ik foto’s van leuke dingen die ik meemaak, oh ja Facebook is toch oh zo leuk!
Schermafbeelding 2015-04-15 om 23.47.18

8 jaar en 750 vrienden later, denk ik dat iedereen denkt dat het supergoed met mij gaat (ha ja, want ze hebben het op Facebook gezien!) of dat ze alles over mij weten (dat is dan pech, want ik maak echt wel veel meer mee op een dag dan dat wat jullie kunnen lezen op Facebook). Ik betrapte mijzelf erop dat ik ‘s avonds in de zetel naast mijn Lief zit te Facebooken terwijl we eigenlijk een leuk gesprek zouden kunnen hebben of erger nog, ik stond ‘s ochtends soms slecht gezind op omdat ik een Facebookstatus heb gelezen die mij niet gelukkig maakt en zit nog verder te scrollen terwijl ik met de kindjes zou kunnen genieten van een lekker ontbijt. Daar kunnen de kindjes toch niets aan doen? Hoog tijd om er iets aan te veranderen!

Vorige week gingen wij een weekje onze batterijtjes opladen in de Oostenrijkse bergen. Via de Pagina-app op mijn smartphone, kon ik wel nog admin blijven van de Facebookpagina van mijn blog, waar ik twee keer een foto postte om mijn lieve volgers op de hoogte te houden van onze kinders hun skiprestaties. Maar ik smeet mijn Facebook-app van mijn smartphone (die staat er ondertussen trouwens nog altijd niet op!) en stopte met een week constant naar mijn profielpagina te kijken en anderen te volgen. De nieuwsfeed waar zogezegd alles op gebeurt, bekeek ik een hele week niet!  En weten jullie wat? Er zijn geen wereldschokkende dingen gebeurd die ik gemist heb, het werkte zelfs enorm bevrijdend! Zo bevrijdend dat het leek alsof ik plots veel meer tijd had om andere leuke dingen te doen en dat ik sinds mijn thuiskomst de Facebookapp nog altijd niet heb geïnstalleerd op mijn smartphone! Ok, ik was op vakantie en ik had daar in de bergen inderdaad wel veeeeeel leukere dingen te doen dan Facebookstatussen te posten of te lezen wat vrienden aan het doen waren, maar so what? Ik had de tijd van mijn leven en wel zonder Facebook! Dit is wat ik deed in plaats van te Facebooken:
– Ik las op één vakantie drie (!) boeken uit, iets waar ik de laatste jaren en sinds ik kinderen heb, nooit in geslaagd ben.
– Ik zat ‘s avonds in de zetel met mijn Lief met een glas cava in de hand zonder mijn smartphone in de andere hand.
– Ik stuurde een smsje naar één van mijn beste vriendinnen om te vragen hoe het met haar gaat in plaats van te denken dat het goed met haar gaat aan de hand van haar statusupdates en haar foto’s.
– Ik kwam terug met leuke verhalen en kon dit ‘echt’ vertellen aan mensen, zonder het gevoel te hebben dat ze het al wisten, want ze zagen het nog niet op Facebook.
– Ik had meer slaap, want ik ging niet slapen met mijn smartphone op mijn nachtkastje en liet hem gewoon liggen op de tafel van de woonkamer, ver weg van mijn bed!
– Ik poste wel af en toe een foto op Instagram, omdat ik dat een zoveel leuker medium vind! Ieder diertje zijn pleziertje nietwaar?

Schermafbeelding 2015-04-15 om 23.46.39
Helemaal stoppen met mijn persoonlijke Facebookprofiel ga ik dus niet doen voorlopig, want dit oh zo sociale medium biedt ook voor voordelen. Ik gebruik het vaak voor mijn werk om mensen te zoeken om te interviewen of om te communiceren met mijn ‘verre’ vrienden. En het heeft mij ook al in contact gebracht met heel veel leuke mensen! Maar ik ga wel serieus minderen en mij vooral minder ergeren in statusupdates van anderen en meer te kijken naar mijn eigen leven. Een vrouw mag al eens aan zichzelf denken, nietwaar?

Schermafbeelding 2015-04-15 om 23.52.00Hoe?
– Door geen Facebook-app meer te installeren op mijn smartphone voor een tijdje, eens kijken hoe dat zal verlopen en of ik het zal missen? De tijd die ik daarmee bespaar, is ongelooflijk! Leve de quality time met de kindjes!
– Door af en toe een weekendje digitale detox toe te passen en geen Internet te gebruiken als het niet nodig is.
– Door Antisocial in te schakelen. Deze site laat je kiezen welke websites je wilt blokkeren voor een tijdje (bijvoorbeeld enkel Facebook).
– Met rescuetime.com kan je kijken hoeveel tijd je spendeert op het wereldwijde web en geeft je aan het einde van de dag een beeld van de manier waarop je je tijd doorbrengt op het internet. Dankjewel Kelly voor deze geweldige tips, ik heb jouw artikel ‘Ik doe niet meer mee’ in DS Magazine met veel plezier gelezen!

Hoe zit het met jullie? Hebben jullie ooit al overwogen om te stoppen met Facebook? Of hebben jullie al eens een digitale detox gedaan? Lijden jullie kinders onder jullie Facebookgebruik? Ik hoor het graag in de comments hieronder, ben heel erg benieuwd! Misschien kunnen we wel van elkaar leren?

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  Lies
  april 16, 2015 at 6:13 am

  Nope, ik stop niet met Facebook maar ik vind het beperken wel een goed idee. De tijd dat ik alles check en mij aan alles erger ligt al een tijdje achter mij maar ik vind het een handig medium om met mensen af te spreken en met allerlei leuke onnozelheden mee te zijn 🙂

 • Reply
  valerie boone
  april 16, 2015 at 6:27 am

  Dezelfde week als jou Lobke, ging ik op vakantie in de Marokkaanse Atlas. Zonder sneeuw, dacht ik, maar de hoogste toppen leken toch bedekt met een laagje. Met toch een heel klein beetje internet, dacht ik, maar dat bleek niet zo. Niet, noppes, nul. Vertoonde ik in het begin misschien afkickverschijnselen, dan was daar na een paar dagen niets meer van te merken. Heerlijk, die digital detox. Van Fomo (Fear of missing out) naar Jomo (Joy of missing out). Maar nu heb ik toch het gevoel dat ik weer moet bijblijven hoor!

 • Reply
  Heidi
  april 16, 2015 at 6:31 am

  Zo herkenbaar! Ik ben ook een social media addict, en dat wil zeggen dat ik eigenlijk echt te veel tijd steek in Facebook en consoorten, ik ben me daar wel van bewust. Dat is deels ook omdat ik er voor het werk ook mee bezig ben. Maar af en toe, als we eens een weekendje weggaan met ons tweetjes, dan gaan de smartphones uit, en dan hebben we enkel nog tijd voor elkaar. Dat kan eens zo veel deugd doen! Echt minderen ga ik niet doen, maar misschien moeten we wat vaker zo’n detoxmomentje inplannen 🙂

 • Reply
  katrien
  april 16, 2015 at 6:58 am

  Na een heel moeilijke periode ben ik voor een paar maand gestopt met fb. Ik had zelfs mijn profiel verwijderd. Maar een sociaal beestje kan zich niet van de wereld blijven afzonderen, he. Alles met mate, cliche maar waar.

 • Reply
  Caroline
  april 16, 2015 at 8:50 am

  Stoppen met facebook is wel ‘in’ tegenwoordig..maar dat zou ik persoonlijk niet kunnen. Veel te leuk!
  Hier is het wel traditie om niet te ‘facebooken’ en zelfs te surfen tijdens onze gezinsvakanties. Af en toe een afkickperiode kan deugd doen 🙂

 • Reply
  Judith
  april 16, 2015 at 10:50 am

  Inderdaad heel herkenbaar. Ik heb mijn account al eens helemaal gedeactiveerd en een jaar later weer opnieuw begonnen, want het heeft toch ook z’n voordelen. Maar minderen is sowieso een goed idee. Ik ga de app ook van mijn gsm halen!

 • Reply
  miss pixie
  april 16, 2015 at 12:09 pm

  Ik heb aan mezelf gemerkt dat ik het laatste jaar FB anders ben gaan gebruiken. Ik heb alle mensen die ik in het “echte” leven niet meer zag (zoals studiegenoten die ik ooit had toegevoegd voor een groepswerk) verwijderd.

  Ik lees en post veel minder persoonlijke statussen en deel in de plaats daarvan mijn IG foto’s op mijn profiel. De reden dat ik wel nog FB heb is 1) voor mijn blog en 2) voor de diverse groepen waar ik lid van ben, want die vind ik superhandig 🙂

  En eens mijn vriend thuiskomt van zijn werk zet ik vaak de wifi op mijn gsm uit. En dat geeft echt rust.

  Veel succes nog met het FB-minderen.

 • Reply
  Saartje
  april 16, 2015 at 2:37 pm

  Al wel overwogen die digitale detox….maar voorlopig nog tijd genoeg om dat allemaal te checken elke dag (binnenkort terug gaan werken, dan zal het héél wat minder zijn…)
  Liefs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.be

 • Reply
  Heidi
  april 17, 2015 at 8:24 am

  Die Facebook-app is ook al een hele tijd verwijderd van mijn smartphone. En alle meldingen staan op stil. Ik check FB dus hooguit één of twee keer per dag via mijn laptop.
  Helemaal zonder FB zou ook wel lukken, denk ik, maar de fanpagina van mijn blog en de groep voor de duikschool weerhouden me ervan om mijn FB-account echt volledig te verwijderen 🙂
  Want ja, het is soms ook wel handig en makkelijk.
  Rescuetime had ik bij Kelly ook al gezien. En ga ik zeker nog gebruiken!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  april 17, 2015 at 9:03 am

  Ik ben geen fan van Facebook moet ik zeggen. Ik vind het veel gebakken lucht. Dit probleem heb ik dus niet gelukkig.

 • Reply
  Nathalie Teirlinck
  april 17, 2015 at 10:14 am

  Hier van t zelfde, mijn ochtenden en weekends zijn voor de kindjes, want van die facebook checken terwijl de kids wakker zijn, wordt je alleen maar korter en bruter, niet mijn ding. Ik doe dat dan ook niet meer.
  Checken van facebook vraagt inderdaad veel tijd, ik verschiet er ook elke keer van!

 • Reply
  L
  april 17, 2015 at 2:08 pm

  ik heb t wel gedaan, zo’n 4 maanden geleden. Van ene moment op andere gestopt met fb. HET IS ZO FIJN.
  Ik leef weer met de mensen die bij me horen.
  Wat een rust.

 • Reply
  Maai
  april 22, 2015 at 7:56 pm

  Ik heb het ook van mijn mobiel gehaald een tijd geleden dat scheelt al zoooo veel. En een hoop ‘vrienden’ verwijderd. Scheelt ook. Overweeg nog steeds om te stoppen maar weet het dus nog niet. Liefs

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.