0
Uncategorized Zelfgemaakt

DIY: pimp een oude lampenkap

Omdat ik altijd ‘in’ ben voor leuke nieuwe projecten, had ik samen met de man achter Steps Magazine waar ik freelance voor schrijf, het geweldige idee om een DIY-rubriek te beginnen.

DIY + me = BIG LOVE!

Resultaat? Van een oude (bijna) versleten lampenkap een hip hebbeding maken! Vorige week zondag verscheen ons eerste DIY-artikel.

Voor dit projectje klopte ik aan bij mijn achterbuurvrouw Hilde@Home, waar ik eerder al eens een keitoffe workshop ‘jongenshemdje’ volgde. Hilde is ook altijd ‘in’ voor leuke ideeën, dus we maakten er een gezellige zaterdagnamiddag van met als eindresultaat een zo goed als nieuwe lampenkap.

Wat nodig?

– Oude cilindervormige lampenkap (kijk eens op zolder of breng een bezoek aan de kringwinkel)

– Stofkrijt

– Stof
– Textiellijm (bij voorkeur van Gütermann)
– Stofschaar
– Mes of tandenstokers

Zo ga je te werk:

1. Voor je begint, moet je je stof heel goed strijken zodat alle plooien er uit zijn. Als je met een cilindervormige lampenkap werkt, dan teken je een rechthoek op je stof. Meet de omtrek van je lampenkap en de hoogte en doe er aan elke kant 1,5cm bij.
2. Teken de gemeten rechthoek op je stof en knip het daarna uit. Indien je er nog iets op wilt flocken, is het nu het moment.
3. Plooi één van de zijden 1,5cm om en strijk dit 
4. Leg nu je stof op de lampenkap mooi recht zodat je aan de boven-en onderkant 1,5cm over hebt en kleef de niet gestreken zoom vast met textiellijm op de naad van de oorspronkelijke lampenkap. De lijm moet je zo dicht mogelijk tegen de naad leggen.
5. Nu is het de kunst om de stof zo strak gespannen mogelijk rond je lampenkap te leggen. Aan het einde kleef je de gestreken zoom vast met textiellijm. Let erop dat de lijm zo dicht mogelijk tegen de gestreken plooi komt.
6. Nu komt het prutswerk! Je moet de stof aan de binnenkant tussen je bestaande lampenkapfolie en het frame duwen, dat gaat redelijke gemakkelijk met een mes of met tandenstokers. De lijm leg je op het frame en niet op de lampenkapfolie! Doe dit aan beide kanten. Let op, aan de kant van de ringen, geef je kleine knipjes zodat je de stof ook hier mooi kan tussen duwen.
7. Je nieuwe lampenkap is klaar! Geniet van het resultaat!

Meer leuke DIY-projectjes voor je huis vind je op de blog van Hilde.

TIP! Ze geeft ook leuke DIY-workshops bij haar thuis of op aanvraag op verplaatsing.
Ondertussen ben ik ook al bezig aan het volgende DIY-projectje voor Steps in het thema MODE voor volgende maand. Benieuwd wat het wordt? Stay in touch!
x
Lobke

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  hilde@home
  februari 7, 2014 at 9:11 pm

  oh super! Hier nog eens een volledige versie van het artikel met grote foto’s! Ik link gauw naar jouw blog ook in mijn blogartikeltje! Merci voor de leuke samenwerking voor het artikel. Dubbel goed gevoel: een gezellige zaterdagmiddag én op de DIY-pagina van Steps 😉 Me happy 🙂 Groetjes!

 • Reply
  Cathy
  februari 8, 2014 at 7:30 am

  Wat een duidelijke uitleg,super bedankt …
  Kunnen we dit pinnen?
  Groetjes!

 • Reply
  Maddy
  februari 8, 2014 at 8:10 am

  Wow zo super…en zo simpel eigenlijk!! Bedankt voor de heldere uitleg!! Grtzz..Maddy

 • Reply
  Saartje
  februari 8, 2014 at 12:54 pm

  Leuk! Ga ik ook eens proberen!
  grtjs Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.