0
Uncategorized

Over moeders met onzindelijke kinderen

Ik was vorig jaar één van die moeders met een onzindelijke kleuter. Weken, wat zeg ik, maanden hebben we geprobeerd om onze peuter ‘droog’ te krijgen wanneer hij naar school moest. Tot het moment aangebroken was…april 2013, ik herinner het mij nog heel goed. Daar stond ik dan aan de schoolpoort, met een peuter van 2,5 jaar met zo’n luierbroekje aan. 

Hoe ik mij daarbij voelde? Enerzijds met schaamrood op mijn wangen want al die andere moeders hun kind was misschien wel al droog en voor de kleuterjuf moet dit toch echt niet plezant zijn. Anderzijds kon ik het mij echt niet aantrekken en moest ik maar stoppen met vergelijken want ieder kind is toch anders? En wij hadden echt wel ons best gedaan, misschien zelfs te veel, om onze peuter droog te krijgen. 
Niemand heeft hier de schuld. Wij niet, want wij hebben heel onze trukendoos bovengehaald: stickers plakken om te belonen, hem laten rondlopen in zo’n sponsen broekske, zindelijkheidstraining boekjes gekocht, hulp ingeschakeld van buitenstaanders, iPad op het potje, speelgoed bij het potje…noem maar op. De school niet, want zij hebben wel wat anders te doen dan de hele dag pampers te verversen. Ons kind niet, want hij was er lichamelijk niet klaar voor, dat hij soms gewoon te koppig was, maakte het extra moeilijk.
Dat ik een buitenshuis werkende moeder ben en mijn lief een hardwerkende zelfstandige is, zal het probleem misschien vergroot hebben? Want ik kon niet altijd bij mijn kind zijn wanneer hij aangaf dat hij pipi moest doen of wanneer hij eens een droge pamper had. Dat wij net in de week dat hij voor het eerst naar school ging, moesten verhuizen, maakte het er ook niet makkelijker op. Maar hoe hard we ook ons best gedaan hebben, sommige kinderen zijn lichamelijk of geestelijk gewoon niet klaar om op 2,5 jaar droog te zijn maar wel rijp om naar school te gaan. Het zou fijn zijn mocht de druk die er op ouders en vooral op de peuters ligt, zou wegvallen. Een kinderverzorgster in elke kleuterklas klinkt misschien erg utopisch, maar er moeten toch oplossingen bestaan?
Uiteindelijk is het bij ons allemaal goed gekomen, de dag waarop we het hebben losgelaten, ging ons meneertje vanzelf naar de grote WC, hij heeft de potjesfase zelfs overgeslagen.

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Nys Elke
  januari 11, 2014 at 7:25 am

  echt leuk om dit te lezen… ons zoontje gaat in maart naar school en wij hebben ook al uren-dagen-weken geprobeerd om hem droog te krijgen, zonder resultaat. We blijven proberen, maar ik denk – net zoals bij jouw zoontje – dat hij er lichamelijk en geestelijk gewoon nog niet klaar voor is. Hij zal dus ook naar school gaan met pamper…

  • Reply
   Nys Elke
   januari 11, 2014 at 7:26 am

   ‘leuk’ hierboven is niet het juiste woord… eerder ‘herkenbaar’

 • Reply
  Mamadammeke
  januari 11, 2014 at 7:52 am

  Nou, dat heb je even goed verwoord zeg! Er wordt al genoeg druk op (veel te kleine) kindjes gezet. Laat ze toch gewoon eens luisteren naar hun lichaam? Het komt wel als ze eraan toe zijn hoor!
  Wij zijn ook begonnen met zindelijkheidstraining, ze gaat gelukkig pas in september naar school tegen dat ze bijna 3 is, dus we hebben nog wel wat tijd ;).
  Maar ik zet er geen druk op. Nu, deze ochtend, wil ze bv haar luier niet uit. Nou, dat is dan maar zo.

 • Reply
  Liesellove
  januari 11, 2014 at 8:25 am

  Elk kind is verschillend en het is inderdaad belangrijk dat ze dat op hun eigen tempo kunnen doen… Ik begrijp school wel maar de druk is nu te hoog… En school zou als de besten moeten weten dat wanneer de druk op zindelijkheidstraining te hoog is… daar later problemen van kunnen komen! Goed dat je dus hebt losgelaten 🙂 en goed dat je dit verhaal gedeeld hebt 🙂

 • Reply
  Juffertje in het Groen
  januari 11, 2014 at 8:34 am

  Goed verwoord! Niet elk kind is op hetzelfde moment klaar om zindelijk te worden. Ik heb met opzet mijn zoontje zo lang mogelijk naar het kinderdagverblijf laten gaan. Daar had hij in zijn (heterogene) groep van 13 kindjes twee kinderverzorgsters én een kleuterleidster ter beschikking. In de instapklas kwam hij in het derde trimester uiteindelijk terecht bij een klasgroep van 42 kinderen en twee kleuterleidsters die dan ook nog eens half time werkten. Welke logica hierachter schuilt mag de minister van onderwijs mij eens proberen duidelijk maken. Mijn zoontje was toen niet zindelijk. In de daaropvolgende zomervakantie hebben we eraan ‘gewerkt’. Eind augustus had hij slechts twee ongelukjes op een week tijd. Heel flink in mijn ogen. Tijdens de kennismakingsdag net voor het nieuwe schooljaar vroeg zijn nieuwe juf ons of hij al zindelijk was. Ik antwoordde fier: “Zo goed als!” En ja, dat had ik beter niet kunnen zeggen. De blik van de juf veranderde in onweer en ze deelde doodleuk mee dat mijn zoontje dan wel een pamper moest dragen. Wat?!? Dat onding hadden we net geband! Mijn kapoen was net zo trots dat hij nu eindelijk van die mooie katoenen broekjes mocht dragen. Terug naar af dus! In de kerstvakantie hebben we dan opnieuw kunnen ‘trainen’. Na die vakantie ging hij zonder pamper naar school. Hij was ook op een week of drie ook ‘s nachts zindelijk. Op school volgden maar een handvol ongelukjes in de rest van het schooljaar.

 • Reply
  Fenna Achternaam
  januari 11, 2014 at 8:46 am

  Jeetje wat een stress bij de Zuiderburen. De Hollandse kindjes gaan pas met 4 jaar naar school en, troost u, zelfs daar staan nog luierbroekjes aan de poort.

 • Reply
  Camomille
  januari 11, 2014 at 9:16 am

  Mijn zoon is er nog niet aan toe, hij mag na Pasen starten dus ik zou er “nu toch aan moeten beginnen” volgens “anderen”. Maar hij start pas in september, ik ben bewust thuis voor de kinderen dus ze krijgen de tijd die ze zelf nodig hebben. Wat een stress als het kind zindelijk ‘moet’ zijn terwijl het er nog niet aan toe is!!

 • Reply
  Anonymous
  januari 11, 2014 at 9:34 am

  Ook hier is het twee maal stressen geweest om ze op tijd zindelijk te krijgen. Wat was ik jaloers op de Noorderburen!

  Ik versta de juffen, maar het probleem is groter dan dat. Als je plekje bij de onthaalmoeder al is ingenomen en het financieel niet mogelijk is ouderschapsverlof te nemen, heb je helaas geen keuze.

  Gelukkig waren ze hier twee maal zo goed als droog, maar ongelukjes zijn er wel gebeurd…

 • Reply
  Saartje
  januari 11, 2014 at 9:57 am

  Mijn dochtertje is sinds haar 2 jaar zindelijk, en dat is gewoon omdat ze er aan toe was… Toen wij naar de wc gingen, ging ze mee…altijd heel geïnteresseerd… 🙂
  Ik ben zelf kleuterjuf, en weet wat het is om 25kleuters te hebben waarvan er 10 niet zindelijk zijn…Je ververst een hele dag pampers. Ik denk dat een fulltime kinderverzorgster inderdaad een utopie is, maar ik denk dat we niet moeten wijzen naar ‘alle’ ouders. Er zijn inderdaad ouders die alles doen om hun kind zindelijk te krijgen, maar andere ouders denken ‘de school’ maakt ze wel zindelijk…en aan dat porbleem moet iets gedaan worden!
  Saartje

  http://saartjeathome.blogspot.com

 • Reply
  MaamkeBuiten
  januari 11, 2014 at 1:08 pm

  2,5 jaar, wat vroeg om dan al zindelijk te zijn. Hier spreekt een Noorderbuurvrouw. Het is belangrijk hoor, om naar je kindje te kijken ipv te luisteren naar de wensen van de juf. Deze juf heeft er als het goed is voor geleerd om te kijken naar de ontwikkeling van ieder kind individueel in haar klas en deze te volgen. Ik werk al 10 jaar met kinderen en de gemiddelde leeftijd is bij meisje 2,5 jaar voordat ze zindelijk zijn, maar jongens vind ik daar altijd wat langzamer in, daar kun je zo een jaar bij optellen!

 • Reply
  Noëmi
  januari 11, 2014 at 2:33 pm

  Mijn zoon is 4 en komt nog dagelijks met natte broeken naar huis. Na een dik jaar heeft er eindelijk een dokter naar ons geluisterd. We werden doorverwezen naar de plaskliniek waar maar liefst een wachttijd van 4 maanden is. Dus we zijn niet alleen. 🙂

 • Reply
  Liesbeth
  januari 11, 2014 at 9:03 pm

  Een moeilijke, hoor. Begrijpelijk dat dat te veel is voor de juf, maar het lijkt me inderdaad iets dat je echt niet kan of mag forceren bij je kind. Misschien moeten ze te vroeg naar school?

 • Reply
  Cowboys en dindianen
  januari 11, 2014 at 9:52 pm

  Ik ben moeder van drie kinderen en ben al 15 jaar kleuterjuf…ik denk dat ik dus al heeeeeel wat potjes-perikelen heb gezien. Momenteel heb ik 19kleuters in mijn klas waarvan er 5 niet zindelijk zijn ( lees : minstens 3x pipi of/en kaka in de broek )…ik verschoon dus 15 broeken voor de middag. Ik heb 3u per week een kinderverzorgster in de klas. Maar ik doe mijn job echt met super veel liefde. Het moet echter haalbaar blijven voor zowel peuters, ouders en juf!
  Ik denk dat de noodkreet vooral naar het ministerie gericht is…geef ons hulp!
  Aan ouders geef ik steeds de volgende tips:
  -hanteer een open wc-cultuur : neem je kind mee naar het toilet en toon/ benoem wat je doet! Voila, dit is kaka en dat is pipi! Sommige kindjes zijn gewoon bang over wat hun overkomt terwijl het natuurlijk is!
  – Gebruik vanaf de leeftijd van 18 maanden een onderbroek die de peuter IN de pamper draagt.De huidige pampers zijn van een te goede kwaliteit en kinderen voelen niet dat ze nat zijn! Maar dankzij dat onderbroekje voelen ze letterlijk nattigheid!
  – Zogauw een kindje beseft dat het pipi doet, laat je de pampers uit! Leg plastic en handdoeken in je auto en zetels.
  – Zet je kindje meteen na elke maaltijd gedurende 5 minuten op het potje en beloon het! Bij mij krijgen al kindjes bij een plasje op het potje een letterkoekje en een drolletje zijn drie koekjes!

  Veel succes allemaal!

  En als laatste tip: werk samen

  • Reply
   Leuke Wereld
   januari 12, 2014 at 8:02 am

   Bedankt voor je tips! Dat van dat onderbroekje in de pamper doen op 18 maanden, dat zie ik hier precies toch nog niet zo zitten met mijn dochtertje van 18 maanden :-). Maar de andere tips vind ik zeker goed 🙂

 • Reply
  Lorelyn
  januari 12, 2014 at 7:34 am

  Bedankt voor de goede tips cowboys en dindianen. Ook hier stress voor mijn dochter droog te krijgen. Zelftwijfelen want anderen hun kind was al wel droog. Twijfel over mijn meisje want soms kon ze het wel, waarom dan op andere momenten niet?? We kwamen heel ver zonder al te veel problemen. Dan gingen we naar school en vroegen ze of we geen pamperbroekje konden aandoen. Een enorme stap terug, want dochter werd niet vertrouwd in haar kunnen en ik wist dat als ze een pamper aankreeg “broekje” of niet ze er gewoon haar ding in deed. Ik heb het opgeschreven, in februari vorig jaar ging ze de eerste x op de pot met succes, en nu zijn er nog steeds ongelukken. Ik lees het graag hoor, de moeders die in 2 weken hun kind droog kregen, die een kind van 1 hebben dat al droog is ‘s nachts en doorsliep van de eerste dag en flick flacks kan doen, indiaase oerwoudstammen waar het kind op fluittonen leren zich te ontlasten… Mijn meisje is perfect normaal en dat heb ik dienen te aanvaarden, het is een proces. Zeker als ze in die periode een zusje krijgen, in verbouwingen zitten etc. Met alle respect voor de juffen want ze zitten met rond de 30 in de klas en het moet haalbaar blijven. En er zullen zeker ouders zijn die de opvoeding aan elke instantie overlaten behalve aan zichzelf. Maar evengoed zijn er ouders die koortsachtig (hopelijk samen)werken met hun kindje om ze zindelijk te maken.

 • Reply
  moois van me
  januari 12, 2014 at 11:32 am

  ja ! al de tweede in blogland die ziet waar het probleem echt ligt ! In de kranten kom ik dat vooralsnog niet tegen : gewoon extra personeel in de school en het probleem is opgelost …

 • Reply
  Ik maak het zelf nu
  juni 3, 2014 at 6:45 pm

  Hier gingen beiden kinderen het weekend voor ze naar het 1ste klasje gingen op het potje.Ervoor wouden ze dat totaal niet doen,zo zie je maar dat ze het van zelf doen als ze er klaar voor zijn.

 • Reply
  tygertje
  april 6, 2016 at 1:41 pm

  in duitsland is het gelukkig allemaal wel goed geregeld,ik heb een strong-willed kind en hij doet alleen wat hij zelf wil. Je moet van goede huize komen om hem van gedachtien te laten veranderen,zo ook met zindelijk worden.hij is 4 jaar en nog steeds niet zindelijk,de andere kinderen waren uiterlijk met 3 zindelijk,maar dit meneertje niet…In ieder geval is dat hier op school geen probleem,ze mogen op eigen houtje zindelijk worden,wel is de uiterste grens 5 jaar,dat moet toch wel te halen zijn,dacht ik zo.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.