0
Fit en gezond FIT MAMA

Mijn ochtendritueel: 5 manieren om goed voor mijzelf te zorgen van ‘s morgens vroeg

Wij mama’s hebben het soms zwaar te verduren. Reden te meer om goed voor onszelf te zorgen van ‘s morgens vroeg. Benieuwd naar mijn ochtendritueel? Ik deel hier 5 manieren om goed voor jezelf te zorgen ‘s morgens: van intermittent fasting en intermittent living tot vetloopjes en een goede gezichtsverzorging. Daarom hoef je ze niet elke ochtend allemaal te doen. Kies er een of meerdere uit en take care!  

#ochtendritueel 1 Doe aan intermittent fasting 

Intermittent vasten. 16:8. 16 uur niet eten, 8 uur wel. Vasten zou niet alleen helpen om af te vallen, maar je zou er ook gezonder van worden én het zou zelfs je brein beschermen en helpen je focus te houden. Wij experimenteren er ondertussen allebei al een tijdlang mee op onze manier en we zijn alvast overtuigd: intermittent fasting toepassen in je leven is een goed idee! Tijdens mijn consultaties bij dr. Servaas Bingé kwam ik nog veel meer te weten over de gezondheidsvoordelen van vasten: deze lifestyle bevordert je spieropbouw, versterkt je immuunsysteem, vertraagt het verouderingsproces en bevordert gewichtsverlies, yay! Bovendien leert je lichaam het onderscheid tussen een waar hongergevoel en een craving, zodat je gemakkelijker aanvoelt dat die zak chips om 22 uur ’s avonds niet écht nodig is. 

#ochtendritueel 2 Doe eens een nuchter vetloopje 

Een vetloopje, wasda? Wel, nuchtere ochtendvetloopjes zijn zeer rustige duurloopjes van 45 à 60 minuten waarbij je in hartslagzone 70-75 procent loopt. Niet voluit dus, maar heel rustig op je nuchtere maag zo vroeg mogelijk gaan lopen zonder te ontbijten. Drinken mag je wel doen, maar alleen water, want zodra je koolhydraten binnenkrijgt, schakelt je lichaam een tandje lager voor de vetverbranding. Zo’n vetloopjes zijn ideale trainingen om je lichaam in vetverbranding te leren lopen. 

#ochtendritueel 3 Neem eens een koude douche ‘s morgens 

Een koude douche ‘s ochtends nemen is een goed idee! En is een vorm van intermittent living. Het haalt je uit die comfortzone. Hoe? Door acute en kortstondige prikkels toe te dienen die te maken hebben met honger,

dorst, kou, hitte, bewegen en ademen. Wij experimenteerden al weleens met een ijskoude douche ’s morgens. Maar je kan en mag zelfs een ijsbad nemen af en toe. Als je durft, tenminste. Of wat dacht je van een hete sauna, extreme sportoefeningen zoals HIIT (High Intensive Interval Training), ademhalingsoefeningen zoals hypoxie, intermittent fasting of intermittent drinking? De afwisseling en prikkels die horen bij intermittent living zijn allemaal vormen van stress. Daarom zou je verwachten dat ze helemaal niet zo gezond zijn. Stress wil je namelijk vermijden. Het gaat hier echter om acute positieve stress en geen negatieve chronische stress. De acute stressfactoren die horen bij intermittent living zijn de oude, bekende zogenaamde hormetische prikkels, die ons sterker en slimmer gemaakt hebben en onze gezondheid altijd beschermd hebben. What doesn’t kill you makes you stronger en dat is bij intermittent living echt waar! Probeer het maar eens en ervaar er de voordelen van. 

#ochtendritueel 4 Een goeie gezichtsverzorging van ‘s morgens vroeg 

Breng ‘s ochtends na je (koude)douche en het reinigen van je gezicht dagcrème aan. Je dagcrème hydrateert de huid en daarom vind ik het zo belangrijk om elke ochtend dagcreme te gebruiken. Een ritueel dat ik mijzelf al lange tijd eigen heb gemaakt. Op de adviespagina’s van nivea.be vind je trouwens heel wat tips en adviezen om je huid goed te verzorgen. Zo leerde ik er o.a; dat mee-eters verwijderen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat gezonde eetgewoonten en je levensstijl aanpassen al heel wat kan doen. Regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmaskertje of peelingske verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen.  

#ochtendritueel 5 Regelmatig mediteren kan je leren 

Ik doe het zeker niet elke dag maar probeer het wel regelmatig te doen. Mediteren kan je leren! Samen met handige apps zoals Headspace of Calm lukt het jou zeker en vast ook om regelmatig te mediteren. Probeer het maar eens. 

Hopelijk had je wat aan deze tips en ochtendrituelen.  

Welke ga jij zeker eens uitproberen?  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.