0
LIFESTYLE Organisatietips Speeltips

“Mama, mijn pillen zijn plat!” en 101 andere leuke weetjes over platte batterijen

“Mamaaaaaaaaaaaaa, mijn pillen zijn plat!” (ja schatteke mijn batterijen moeten ook dringend opgeladen worden, denk ik dan, haha!). Maar je herkent het vast en zeker, platte batterijen in speelgoed zijn de max (want dan valt dat irritante geluid van het blaffende puppy’tje of de luide sirenes van de Playmobilbrandweerwagen voor eventjes uit. Maar wat doet je met al die platte batterijen, hoe ruim je ze op, hoe hou je het veilig en waar breng je ze naartoe? Ik zocht het één en ander voor jou uit, geen dank :-).

Oedoedegelleda?
Je herkent het vast en zeker wel : Een rommelschuif in de keuken vol lege, halfvolle of zelfs volle batterijen. Of een potteke boven vol lege batterijen en misschien liggen er in een ander potteke ook nog wel wat lege of halfvolle batterijen. Batteripedia leert ons dat je knoopcellen, AA-batterijen en 9 Volt-batterijen in huis kan hebben, ja in alle soorten komen ze voor.

Misschien wel 131, want dat is het aantal batterijen dat een gemiddeld gezin in huis heeft. (in gebruik, nieuw en gebruikte). 26 daarvan zijn er leeg. Oh jee! Je staat er misschien niet bij stil, maar ik weet hoe het komt.

Hoe hard we ook ons best doen hier om zoveel mogelijk duurzaam (lees: vintage en houten speelgoed) in huis te hebben en niet te veel plastic brol (met dan ook nog eens batterijen erin!) toch sluipen die spullen stil in je huis zonder dat je het zelf beseft. Voor verjaardagen en feestdagen probeer ik zoveel mogelijk cadeautips te geven zonder batterijen, want eerlijk? Ik word gek van al dat irritant geluid (en ik ben vast niet te enige). Ik durf soms zelfs de batterijen eruit halen en doen alsof ze plat zijn, haha!

Ik deed een kleine test en deze ochtend vond ik deze spullen op batterijen in huis die binnen handbereik lagen:


Platte batterijen? Doe de test
Als de schuif met lege batterijen bij ons te vol geraakt (en dat gebeurt wel eens!), testen we ze met deze hier aanvragen) en nemen we mee naar het inzamelpunt op school. We zetten dat zakje dan klaar in de gang en ‘s morgens vraag ik: “Wie neemt het zakje mee naar school?” “Ikkeeeee!” Met drie schoolgaande kindjes is het meestal niet zo moeilijk om iemand te vinden die het zakje wilt binnenbrengen in het inzamelpunt op school.

Wist je trouwens dat scholen punten krijgen voor elke ingezamelde kilo gebruikte batterijen? Die gespaarde punten kunnen ze dan op MyBebat.be inruilen. Dus…binnenbrengen die handel want je helpt er niet alleen de natuur mee maar ook je school! Zo kunnen ze bijvoorbeeld sparen voor toegangstickets, audiovisueel materiaal of sparen voor busvervoer. Soms zijn er grotere inzamelacties of één keer per jaar tellen de punten zelfs dubbel.

Geen kinderen in huis? Je vindt ook nog op andere plaatsen inzamelpunten dus laat dat geen excuus zijn.

Doe het veilig
Tijdens mijn zoektocht naar weetjes over platte batterijen op de Bebat-website, leerde ik zelf nog heel wat nieuws. Zo wist ik bijvoorbeeld nog niet dat je de polen van 9 volt batterijen moet afplakken. Op die manier kan er geen kortsluiting worden veroorzaakt met kleinere batterijen zoals de knoopcel.

De belangrijkste tip die ik je kan geven is heel eenvoudig: bewaar batterijen uit het zicht en buiten het bereik van je kroost! Want batterijen kunnen soms lekken of kleine kindjes kunnen kleine batterijen in hun mondje stoppen en inslikken, wanneer je ze hoog en veilig bewaart, kunnen kleine kindjes er niet bij en kan er dus ook niets gebeuren. Speelgoed met batterijen? Controleer of het batterijcompartiment van deze spullen goed gesloten is en verstevig het eventueel met extra tape of bewaar de toestellen buiten het bereik van grijpgrage handjes. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Villa Pila
Wil je nog veel meer weten over batterijen en kinderen? Misschien kan je je school tippen om Villa Pila eens te bezoeken of het Huis van de Batterij. Dit lijkt me een supertof uitstapje speciaal ontwikkeld voor leerlingen van het 3de tot en met het 6de leerjaar van de lagere school. Villa Pila heeft een interactief bezoekersparcours waarbij je de wondere wereld van de batterij ontdekt en op een speelse manier alles te weten over de recyclage ervan.

Voila, ik hoop dat je met deze blogpost het één en ander geleerd hebt over platte batterijen. Pin ze, bewaar ze en doe er iets mee. Meer tips vind je op Bebat.be

Heel benieuwd wat jullie doen met platte batterijen?

Dit artikel kwam er in samenwerking met Bebat, de vzw verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en recyclage van onze lege batterijen. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.