0
EROPUIT Op reis met kinderen

Drie weken kamperen met drie kleine kinderen in Zweden: hoe doet ge da?

Het moet zowat de meeste gestelde vraag zijn die ik afgelopen maand heb gekregen. Want ja, ik heb drie volle weken (!) gekampeerd op een camping in Zweden zonder elektriciteit, zonder warm water. Het was ook de eerste keer vakantie zonder deadlines, zonder moetjes, zonder WiFi maar met elkaar. En laat dat nu de gezonde basis geweest zijn van heel deze vakantie. Wat je dan een hele dag doet? Slapen, koken, eten, afwassen, zorgen voor elkaar, een beetje zwemmen, bootje varen, eens gaan joggen en eindeloos mijmeren bij het vuur. Het leven hoeft niet altijd zo efficiënt te zijn, toch?

Op de camping had niemand problemen met deze regeling. Integendeel. Traag opstaan en wachten tot je koffie klaar deed nog nooit zo’n deugd. Samen afwassen was nog nooit zo gezellig. En naar de lokale supermarkt gaan om samen te beslissen wat je gaat eten de komende dagen was een topactiviteit voor jong en oud. Je kinderen bezighouden in de volle natuur was ook niet zo moeilijk.
Dus – hoe doet ge dat? – gewoon. Inpakken en wegwijzen. Simpel toch?

Op naar de mooiste camping ter wereld
Na twee vakanties in Zweden en eentje in Noorwegen, waren we smoorverliefd op Scandinavië. Dit jaar hadden we niet zoveel zin in een rondreis en heel het gedoe, maar wilden we eens echt onthaasten en genieten van het pure Zweden. Waar kon dat beter dan op natuurcamping Hatteboda Vildmarkscamping, een ultieme tip waar ik de enige echte @kaatlaminaat nog altijd superdankbaar voor ben. (Heb zelfs even getwijfeld of ik wel een blogpost zou schrijven over deze meer dan geweldige camping want straks zit het daar helemaal volgeboekt, maar het is te schoooooon om niet te delen.) Dus…van mij voor jou: deze fantastische Zweedse kampeertip.

Heb je net als wij een hekel aan gewone drukke campings? Dan is deze camping in Urshult (Smäland) een echte aanrader voor natuurliefhebbers op zoek naar rust, want Hatteboda ligt midden in een bos. En dat mag je letterlijk nemen, je slaapt en leeft echt in een bos. Zonder elektriciteit, zonder warm water, zonder WIFI, maar je krijgt er heel wat voor terug. Twee grote meren met steigers, kano’s en bootjes en een heel groot bos waar je echt in kan verdwijnen. De Zweedse droom. Eens je hier bent geweest, wil je nergens anders meer naartoe, geloof ons.

Er zijn plekjes vlakbij het water maar dat zagen we met peuter Mil (nog) niet zitten. Toch is er vanaf de meeste kampeerplaatsen ook een prachtig uitzicht over het water. Om er helemaal in te komen is er brandhout, een zaag, bijl en kruiwagen. Zo kan je elke avond je eigen vuurtje maken of je kan ook één van de vele grillplaatsen gebruiken op de camping. Of wat dacht je van het opstoken van je eigen sauna die je gratis (!) mag gebruiken.
Warm water is er niet, maar je kan een douchezak opwarmen in de zon om toch te genieten van een warme douche (of je kan je zoals wij deden wassen in het meer met ecologische zeep). Ook de toiletten zijn de schoonste van de wereld, het geurtje moet je er wel bij nemen. Drinkwater neem je aan de handpomp en afwassen doe je in de outdoor keuken waar je eerst op een gasvuurtje water moet opwarmen. Slow living is hier echt niet moeilijk.

Na het lezen van enkele reviews en een kijkje op hun site waren we zeker: hier gaan we naartoe. In maart reserveerden we ons plekje en onze voorbereiding kon beginnen. We hadden al heel wat kampeermateriaal verzameld doorheen de jaren, maar om drie volle weken met drie kleine kinderen te kamperen moet je wel echt goed voorzien zijn.

Wat namen we zoal mee: niet te veel en niet te weinig
Voor we vertrokken, hebben we goed nagedacht of we wel alles in onze auto zouden krijgen. Een dakkoffer was een goede investering, zonder zouden we het niet gered hebben. Volgend jaar laten we een trekhaak plaatsen zodat we misschien zelfs een klein remorqueske en/of onze fietsen kunnen meenemen, hoe leuk zou dat zijn?


Kampeergerief:

Een grote tent, een kleinere tent, een pomp, luchtmatrassen, slaapzakken, dekens, kussens, een tafeltje en stoeltjes, kampeerstoelen, een buitenmat, een groot zeil (om te kunnen schuilen als het regent), een keukenkastje (ja, bij Decathlon hebben ze een hele keukenuitrusting), basics voor je campingkeuken (waarover later meer), tentdecoratie zoals vlagjes en lampjes, kleding voor heel het gezin (ook hier niet overdrijven, want alles wat je meeneemt moet je ook in je auto krijgen) denk vooral aan zomerkleding, zwemgerief maar ook regenkleding en warme kleding want tijdens Zweedse zomers kan het al eens regenen of ‘s avonds kouder worden. Denk zeker ook aan wandelschoenen en eventueel je loopschoenen. Met een peuter in huis namen we ook onze draagzak, een potje en zwembandjes mee. Denk zeker ook aan zonnecrème en zonnebescherming, toiletgerief.

Verder namen we ook een zakmes, een magnesiumstick, een aansteker en lucifers en powerbatterijen met een zonnepaneeltje mee om onze gsm op te laden. Een bbq, een gasvuurtje met gasflessen, een espressomaker en een gietijzeren wafelijzer (!). Gezelschapsspelletjes, boeken, papier en kleurpotloden. En om de eerste dagen te overleven hadden we ook al wat eten bij. Niet te veel want we hadden enkel een grot om ons eten koel te houden en geen koelkast.

Wat moet dat kosten?

Niet veel. Wij bleven drie volle weken (!), ja we zaten er helemaal in en we betaalden hiervoor slechts €420 aan de camping voor onze kampeerplaats. We gingen om de drie à vier dagen naar de plaatselijke supermarkt zo’n 14km verderop waar we telkens voor een aantal dagen verse kampeerkost gingen kopen (waarover later meer mét lekkere receptjes erbij!). Ik schat dat we ongeveer €400 aan de supermarkt hebben uitgegeven deze drie weken, de Zweedse kronen stonden ook uitzonderlijk laag dit jaar waardoor eten echt niet de grote kost was. We gingen 2 keer uit eten waar we telkens €50 voor betaalden en we deden ook eens een Zweedse fika in een leuk cafeetje in Urshult zelf wat ons €20 kostte.

We deden eens een daguitstapje naar Algriket, een elandenpark wat ons €30 kostte. Alle andere uitstapjes zoals wandelingen, een bezoek aan het autokerkhof en gaan snuisteren in de plaatselijke dorpjes kostten ons niets.
Naar Zweden kan je zowel met de ferryboat gaan vanuit Kiel naar Trelleborg of je kan de lange brug naar Mälmo nemen. Wij reserveerde een plekje op de dagboot van Travemunde naar Trelleborg en betaalden hier €189 heen en terug voor. Verder gingen we drie keer tanken en dit kostte ons in totaal €210.

Drie weken drie kinderen bezighouden, is dat niet moeilijk?

Euhm nee…want de activiteit is kamperen dus iedereen heeft wel altijd zijn bezigheid. Is het niet eten maken, afwassen, dan is het zwemmen, spelen in het bos, kampen bouwen, wandelen, stokken pellen, macramé maken, stoelen sjorren, opruimen, spelen met de vriendjes en vriendinnetjes van de buren, bootje varen, saunake nemen, breien, yoga… noem maar op. Eerlijk? We hebben ons hier geen seconde verveeld.


14 leuke dingen die je kan doen als je op Hatteboda Vildmarkscamping verblijft:
1. Kampvuur maken : verhalen vertellen, zingen, ukelele spelen, marshmellows maken, vuurwafels maken, worstjes bakken
2. Takken pellen, speren maken en zelfs lepels maken met kleine houtbeiteltjes, topactiviteit!
3. Macramé
4. ‘s Avonds naar de sterren kijken
5. Een sauna nemen
6. Kano, bootje of vlotje varen
7. Zwemmen (voor de echte durvers rond het meer zwemmen met een wetsuit!)


8. Wandelen (op de camping is er de wittelintjeswandeling of de blauwelintjeswandeling) of besjes gaan plukken in het bos
9. Joggen
10. Gezelschapsspelletjes spelen


11. Een uitstapje naar het autokerkhof Billkyrgogarden in Ryd
12. De plaatselijke loppis (tweedehandswinkeltjes of rommelmarkten) in Zweden bezoeken
13. Een bezoekje aan Algriket brengen en een eland voederen
14. Wandelen in Siggeboda natuurreservaat

Besluit?
Ben je na ons verhaal ook overtuigd om ook eens back to basics te gaan? Ik kan het alleen maar aanraden, want drie weken zo traag leven en zo dicht bij elkaar zijn doet wat met een mens. En je kan dat bijna op geen enkele andere plaats dan op zo’n camping. Rustgevend tot en met. Het is pas als je terug in België bent dat je beseft hoe snel wij hier eigenlijk leven en hoe weinig wij daar bij stil staan. Dat trage leventje mag van ons nog wat doorgaan, niet te veel moetjes en geen rat race meer, dat hebben we aan het kampvuur in Hatteboda aan elkaar beloofd. En we gaan het echt proberen. Beloofd.

Alles over Hatteboda Vildmarkscamping kom je hier te weten.

Benieuwd wat wij zoal klaarmaakten op de camping? Houd dan zeker onze blog in het oog voor een artikel vol verse kampeerkost. Stay in touch!

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Marsha Wesemann
  augustus 31, 2019 at 7:22 pm

  Wat leuk om te lezen. Wij waren ook vorige week op deze camping, echt een belevenis voor het gezin. Net de tent helemaal schoon gemaakt en opgevouwen. Ik mis het wel in de tent slapen. Kijk al weer uit naar de volgende kampeer vakantie.

 • Reply
  Lee
  september 1, 2019 at 7:20 pm

  Leuk om te lezen. Wij zijn ook op deze kamping geweest gedurende 3 nachten. Inderdaad super tof!! Wanneer waren jullie er? We verbleven ook 3 weken in Zweden met 2 kindjes maar we trokken steeds verder. Zalige vakantie gehad!

 • Reply
  In
  september 4, 2019 at 1:17 pm

  Een vraagje, uit nieuwsgierigheid: hoe was de sterrenhemel? Een pak meer sterren dan in Belgie? Is er kans op noorderlicht daar?

  • Reply
   Lobke
   september 6, 2019 at 10:57 am

   het noorderlicht hebben we niet gezien, daar moet je verder voor gaan. Maar er stonden wel altijd heel veel sterren aan de hemel, dat was zeker datte 🙂

 • Reply
  Liesje
  november 6, 2019 at 11:19 am

  Hallo, bedankt om dit plekje te delen! Ik ben eens op de site gaan kijken. Liggen de kampeerplekken dicht op elkaar? Ik vind het moeilijk om op basis van de kaart een ‘goed’ plekje te kiezen. Of kan je niet verkeerd kiezen? ?

  • Reply
   Lobke
   november 12, 2019 at 8:46 pm

   Nee je kan echt niet verkeerd kiezen, het ene plekje biedt andere voordelen dan het andere maar uiteindelijk zijn ze allemaal de max!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.