Zweden in een notendop: dag 3 tot 5

IMG_5920IMG_5929‘Moeten we hier nu al weg mama?’ De laatste dag in Säfsen was er zo eentje met een gouden randje rond. We begonnen onze derde dag met een stevige wandeling van zo’n 7km (!) richting het typische Zweedse dorpje Säfsen waar we genoten van de leuke rode huisjes, bijna overal waar je komt in Dalarna zie je ze. Wisten jullie trouwens dat dit een traditie is die al bestaat sinds de 16de eeuw waar rode huisjes een status van rijkdom en weelde uitdrukten, pas later werd de rode kleur populair onder de hele bevolking.
IMG_4478IMG_4481IMG_4505
Daarna doken we de bossen in en zo ontdekten we weer een meer, namelijk het Säfstjärn meer. Wat een uitzicht alweer! Moe maar voldaan keerden we terug naar ons huisje waar we even genoten van een siësta.

Het was goed weer, dus daar moesten we van profiteren. We gingen het water op met ons bootje en namen allemaal een frisse duik in het meer! Brrrrrr! Het leek alsof we alleen op de wereld waren, dat is hier blijkbaar een doodnormale zaak. Heerlijk toch? IMG_5907IMG_4511
Om onze laatste avond hier te vieren gingen we ‘s avonds uit eten in het restaurant van het Säfsen Resort waar we genoten van een overheerlijk Mexicaans buffet. Nog even inpakken, opruimen en onze volgende dag voorbereiden richting Orsa…
IMG_5963
Onderweg passeerden we het prachtige Siljanmeer. De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen was 140 jaar geleden al zo onder de indruk van de schoonheid van dit meer dat hij dit beschreef in zijn boek ‘In Zweden’ wat zorgde voor een grote toeloop van kunstenaars en gewone toeristen, tot op de dag van vandaag.

Aan de westoever van het Siljanmeer vind je Gesunda en daar maakten we een stop bij Tomteland of het Land van de Kerstman. Een groot fantasiepark waar je in het midden van de zomer de Kerstman tegenkomt. Kobe en Frauke genoten van een show met trollen en elfjes maar verstonden er natuurlijk niets van. Een foto met de Kerstman mocht niet ontbreken. Dit park is leuk voor kleine kindjes, maar naar onze mening veel te duur voor wat het is. We betaalden zomaar eventjes 790 Zweedse Kronen wat neerkomt op ongeveer 80 euro en op 3 uurtjes waren we al rond.
IMG_4524IMG_5944
We gingen nog wat boodschappen doen voor de volgende dagen en een beetje later kwamen we aan in Orsa Grönklitt waar we vier nachten in een prachtig vakantiehuisje zullen verblijven met alles erop en eraan.

We ontdekten al snel het nabijgelegen meer en konden het natuurlijk niet laten om hier onze allereerste barbecue aan te steken, iets wat je hier praktisch overal zomaar kan doen. Daar kunnen wij Belgen nog eens iets van leren ;-). Moe maar voldaan sliepen we de eerste nacht in Orsa en droomden al van wat we de komende dagen allemaal zouden kunnen doen hier. Een bezoekje aan het grootste berenpark van Europa dat hier vlak naast ligt? Een beetje gaan rondstruinen in het gezellige centrum van Mora? Ook Tällberg met het Holen Museum en Leksland zijn leuke plaatsjes. Het park Sommarland in Leksland is ook leuk om te bezoeken met kinderen, ze kunnen zich er heerlijk uitleven met waterglijbanen en klimattributen, maar ook ponyrijden of andere leuke dingen.
IMG_5969IMG_4579IMG_4572IMG_4575IMG_5996IMG_4583
Gisteren stonden we vroeg op want we wilden een lange wandeling maken met Kobe en Frauke rondom het meer van Orsa. Een perfecte wandeling van 5km om te doen met kleinere kindjes met veel afwisseling tussen bos en paadjes langs het meer. Onderweg kwamen we natuurlijk weer heerlijke picknickplekjes tegen en een leuk speeleiland waar onze kids zich even als een echte ridder en prinses waanden in een boomhut die dienst deed als fort, kan het nog leuker worden hier in Zweden?
IMG_6010IMG_6029IMG_4589IMG_4631IMG_4623IMG_4649IMG_4645IMG_4657IMG_4653IMG_4656IMG_6051
Eén ding is zeker, we zijn alle 4 smoorverliefd op dit land en hebben ons hier nog geen moment verveeld.

Weet je wat zo leuk is aan deze reis ‘Zweden in een notendop’? Je leert het land kennen op een manier die je anders nooit zou doen. Door de rondreis die je meeneemt langs de mooiste plekjes van Zweden, wordt het nooit saai. Wij vinden dat Pharos Reizen dat fantastisch goed georganiseerd heeft, een dikke pluim voor jullie! Het smaakt alvast naar meer voor volgend jaar ;-). Maar eerst nog even genieten van deze vakantie.

Benieuwd naar de rest van onze reis? Blijf ons zeker volgen en via Instagram probeer ik geregeld wat kiekjes van onze rondreis te delen, kwestie van jullie een beetje jaloers te maken ;-).
IMG_6001IMG_5973IMG_5914IMG_5921IMG_5953IMG_4594IMG_4646

7 thoughts on “Zweden in een notendop: dag 3 tot 5

  1. Wow Lobke, volgens mij zijn jullie bezig aan een onvergetelijke reis 🙂
    Het ziet er daar echt geweldig uit!!

  2. Ik geniet zo van jouw foto’s en blogs. Toen onze kinderen kleiner waren zijn we 3x richting Noorwegen, Zweden en Finland geweest en het was elke keer fantastisch . Door jouw verhalen komt het allemaal terug en ik zou zo weer terug willen. Geniet ervan, het is heerlijk daar! Groetjes Ineke

  3. Wat een leuke reis! Ik ben de grootste fan van scandinavie en ik was op zoek naar een manier om er met de kinderen heen te gaan. Bedankt voor de tip. Ik kan niet wachten om te boeken voor volgend jaar! Mijn dochter gaat dan 2 jaar zijn. Is de reis haalbaar met zo’n kleintje? Geniet er nog van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.