0
Opvoeding

Met je kind over schoonheidsidealen praten

Eén van de meest inspirerende podcasts van dit moment is Werk & Leven, mannekes en vrouwkes, gaat dat horen gaat dat horen want ge wilt niet weten hoeveel tips & tricks ge eruit haalt. Ni gelogen! De podcast is niet alleen grappig, maar ook enorm leerrijk.

Zo vond ik het stukje om over schoonheidsidealen met je kind te praten enorm inspirerend.
Zo inspirerend dat ik het graag met jullie deel wat ik er uit onthouden heb en wat ik ga uitproberen met mijn eigen kinders. Want…ik deelde er afgelopen week al eens iets schoons over met dit beeld:

Ouder zijn, dat is loslaten

Lieve Kobe, Frauke en Mil. Als er één ding is dat ik enorm besef, dat is dat ik jullie al van kleins af aan elke dag een beetje meer moet leren loslaten in de grote wereld. Wetend dat jullie in aanraking komen met reclame, de boekskes, televisie, sociale media én het grote internet dat vol schoonheid zit maar waar ook beelden tevoorschijn komen waar ik niet zo blij van word, denk aan dé schoonheidsidealen, seksualiteit, geweld, racisme…enzovoort. Thema’s waar we bij moeten stilstaan maar waar ik als mama toch ook wel aan mee kan werken om jullie daarover te informeren en ik dus alle hulplijnen en tips kan gebruiken. Zoals deze tips om met je kinderen te praten over schoonheidsidealen waar we zeer zeker thuis mee aan de slag gaan (en eigenlijk best goe bezig waren):

Met je kind praten over schoonheidsidealen doe je dus zo:

1. Het goede voorbeeld geven
Kinderen kopiëren, dus ook jouw zelfbeeld. Als ik als mama kan laten zien dat ik content ben met mijn lijf, ook al is dat van bijlange niet perfect, dan kunnen mijn kinderen dat ook. We praten daar ook veel over: dat zij hun unieke zelve mogen zijn en dat ze gewoon uniek zijn. Dat ze daar trots op mogen zijn en dat ze vooral niet te streng voor zichzelf moeten zijn.

2. Bye bye stereotypes
Een beetje mijn stokpaardje, maar babbelen met onze kindjes over ‘anders mogen zijn’ vinden wij hier enorm belangrijk. Jongens mogen wenen en kwetsbaar zijn, meisjes mogen stoer zijn en ook gaan breakdancen en met auto’s spelen. Hoe meer je daar thuis ‘normaal’ over doet, hoe normaler je kinderen dat zelf gaan vinden en meenemen in hun eigen leven later als ze groot zijn. Het gaat hun zelfbeeld alleen maar doen verbeteren.

3. ‘Mama ik heb een vetrolletje’
Het was ons Frauke die dat vorige week aan tafel zei en ik viel bijna van mijn stoel. Want hoe kan een kind van 6 jaar nu zoiets zeggen? Leg hen uit dat ze altijd met jou kunnen babbelen over die vetrolletjes of over andere dingen waar ze mee zitten. Ik maak er ondertussen bijna een vast ritueel van om elke dag voor ze gaan slapen een ‘babbelmomentje’ in te lassen. Vaak komen er dan dingen uit die je anders niet te weten komt. Die vertrouwensband is zo goed en ik ben ervan overtuigd dat dit bevorderlijk is voor hun zelfbeeld. Praten werkt echt, hoe klein ze ook zijn.

Nog een gouden tip is om een beetje in het oog te houden waar ze zoal mee bezig zijn. Naar welke filmpjes kijken ze op YouTube? Naar wat kijken ze op televisie? En waarover babbelen ze zoal met hun vriendjes en vriendinnetjes? Leer hen ook dat ze best kritisch mogen zijn en zelf mogen nadenken over bepaalde dingen en dat ze niet alles zomaar moeten aanvaarden wat ze te zien of te horen krijgen.

Hoe ga jij om met het schoonheidsideaal thuis? Is dat een onderwerp dat wel eens ter sprake komt bij jullie?

.


You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    hanne
    maart 23, 2019 at 8:39 am

    Inderdaad zeer interessant topic, bij kleine kinderen, maar zeker ook bij beginnende pubers. Hier werd de laatste maanden meer dan ooit over idealen gebabbeld. Want eens de 12 jaar voorbij, lijkt het alsof er niets anders meer bestaat. Het komt er dan op neer om dit juist te kaderen en hier juist mee om te gaan, om je puber niet met foute idealen op pad te sturen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.