0
KINDERKOST

Meal preppen om de drukke werkweek te overleven

“Mamaaaa wat eten we vandaag?” De tijd dat ik elke dag in de supermarkt stond om ‘s avonds nog eten op tafel te toveren is gelukkig al lang voorbij. Sinds ik aan het meal preppen ben geslagen, slaag ik er wonderwel in om wekelijks gezonde (kinder)kost op tafel te toveren. Ideaal om te combineren met mijn Ketoplan en ik hoor mijn huisgenoten toch ook niet klagen, integendeel, ze zijn ondertussen helemaal mee met ons foodprepverhaal en vinden het fantastisch als ik ‘s zondags of ‘s maandags in de keuken sta om voor de rest van de week gezonde kost in onze koelkast te toveren. Ja ze helpen zelfs mee, hoe leuk is dat?

Benieuwd naar onze tips : mealpreppen voor beginners

Start met het opstellen van een weekmenu en doe (online) boodschappen
Ha ja, want je moet natuurlijk eerst je gerief in huis hebben om je meals voor de rest van de week voor te bereiden. Groenten, fruit, beleg, hummus, soepgroenten, eieren, bonen en kikkererwten, linzen, bloemkoolrijst voor de diepvries, spekskes…en ik zorg ook altijd voor rescuefood zoals een pot bolognese-of groentesaus bijvoorbeeld om chili con carne te maken of

Investeer in glazen potten
Ondertussen heb ik een hele schuif vol glazen voorraadpotten van IKEA 365+. Je wilt niet weten hoe gemakkelijk dat is? Weg plastiek, hallo glas. Veel gezelliger om eten in te bewaren en je hebt een veel gemakkelijker overzicht zo.

Laat het preppen beginnen
Het liefste doe ik het op zondag, want dan is er meestal tijd. Je moet er toch minstens twee uur voor uittrekken om je optimaal voor te bereiden. Nadat ik mijn weekmenu heb opgesteld, begin ik er enthousiast aan. Ik maak altijd twee soorten soepen, ik snijd groenten om slaatjes te kunnen maken en de kinderen hun lunchboxen te kunnen vullen, ik kook eieren, rooster groenten in de oven zoals pompoen en aubergine bijvoorbeeld, ik was sla en kook soms al pasta of maak al courgetteslierten op voorhand. Hoe meer hoe beter! Je moet natuurlijk wel plaats genoeg hebben in je frigo om alles netjes te kunnen bewaren, maar echt…die eerste weekdage dat je je frigo opentrekt, is echt hemels.

Wees creatief
Voila, nu je sla, eitjes, pompoen, paprika, broccoli enzovoort gesneden, gekookt of bereid hebt kan je een paar dagen voort om ‘s middags een vers slaatje op tafel te toveren. Of ‘s avonds gewoon een stukje kip te bakken en aan te vullen met een lekker groentebuffetje. Wraps of pitabroodjes met kip doen het hier ook altijd goed. Ik zorg ook altijd voor bloemkoolrijst in mijn diepvries. Wanneer je dan kokosmelk, champignons en gember in huis hebt, heb je in geen tijd een verse curry op tafel getoverd. Ik heb echt geleerd om te combineren en zo soms tot verrassend lekkere gerechten te komen.

Extra receptjes of inspiratie nodig?

Toppers zijn hier spaghetti courgetti of gewone spaghetti voor de kindjes en dat mag gerust eens uit de pot zijn op vrijdagavond wanneer je de drukke werkweek overleefd hebt en echt geen zin meer hebt om uitgebreid te koken. Via Pinterest vind ik ook altijd inspiratie voor recepten die je op voorhand kan klaarmaken. Of wat dacht je van overheerlijke chili con of sin carne. Ook de max om op voorhand te maken en een avond eten te hebben tijdens een drukke werkweek.

Dit heb je nodig en zo maak je het:

 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 2 teentjes look
 • 1 pot Manna Bolognaisesaus (690 gr)
 • 1 kl oregano
 • 1/2 kl komijn
 • 1 kl chilipoeder
 • 200 gr zoete maïs, uit blik
 • 200 gr kidney bonen, uit blik
 • olijfolie
 • 1 el zure room
 • 1 el gemalen kaas
 • nacho’s

Snijd de ui en de paprika fijn. Pers de teentjes look. Stoof de ui, paprika en look aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de Manna Bolognaisesaus toe en kruid met oregano en komijn. Doe tenslotte de kidneybonen en de zoete maïs er bij. Laat nog enkele minuutjes pruttelen alvorens te serveren. Werk de chili con carne af met een lepeltje zure room en gemalen kaas. Serveer met nacho’s, tortilla’s, rijst of brood.

Het allergrootste voordeel aan dat food preppen? Je bespaart er ‘s morgens een heleboel tijd mee wanneer je bijvoorbeeld gezonde brooddozen voor de kinderen klaarmaakt, je keuken is ook maar één keer meer vuil in plaats van elke dag drie keer én je bespaart er ook nog eens geld mee, daar ben ik zeker van! Beter één keer grote boodschappen dan 10 keer kleintjes. Zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd.

Doe jij het al zo foodpreppen? Benieuwd wat je dan zoal klaarmaakt?

Ge weet wat u te doen staat dit weekend!

Fijn dat je deze blogpost kwam lezen! Hij kwam er in samenwerking met Manna, een merk dat fijnproevers overal ter wereld laten genieten van hemelse koude of warme sauzen. Hoe ik tegenover samenwerkingen sta, lees je hier

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Marijke
  maart 30, 2019 at 7:33 am

  De zakken diepvriesgroenten om soep mee te maken volgens kleur uit de Colruyt zijn hier ook een succes voor drukke dagen. En quiche maken met de restjes van de groenten is ook een aanrader. Wat is precies je ketodieet?

 • Reply
  Nele
  maart 30, 2019 at 8:07 pm

  Waar vind je die toffe brooddozen?

 • Reply
  fieke
  maart 31, 2019 at 12:21 pm

  Dit is iets wat me al een hele tijd intrigeert! Gisteren roosterde ik aubergines, die ik at bij een pastasalade, maar die ook meegaan in een tabbouleh als lunch morgenmiddag.
  Bedankt voor de tip van de Ikea-potjes, zien er handig én mooi uit.
  Welke brooddozen heb je voor je kindjes? Ze zien er handig uit, met al die verschillende vakjes voor groenten en fruit!

 • Reply
  Fran
  maart 31, 2019 at 1:19 pm

  Haha, tof. Ik had enkele weken geleden een boek over food preppen gezien in Standaard Boekhandel. En dat leek me ook wel iets.
  Die brooddozen zijn ook wel leuk. Maar ik ben bang dat onze kinderen ze zouden verliezen op school, ze zijn zo duur. Ik ga er toch zo eens aanschaffen denk ik.

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.be.
  maart 31, 2019 at 5:55 pm

  Hey Lobke, bedankt voor de tips! Waar komen die brooddozen vandaan? Zien er handig uit

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.