0
EROPUIT Op reis met kinderen

Het verhaal van de vervallen KIDS-ID en de superspoedprocedure

Niet zo lang geleden was er eens een drukbezette mama van drie kinderen. In lang vervlogen tijden werkte deze mama op de luchthaven als security agent voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waar ze alles leerde over reispaspoorten, identiteitsbewijzen en visa’s. Op reis vertrekken en de nodige documenten hebben, ja daar wist ze alles over. Of dat dacht ze toch.

3 en 4 augustus 2018 was een weekend dat al enkele maanden met stip in hun agenda stond. Dat weekend zouden ze met het vliegtuig richting Frankrijk vliegen om er een persreisje te maken en het beste park ter wereld Puy du Fou te bezoeken. Hun drie kinders Kobe, Frauke en Mil zouden het fantastisch vinden en telden de dagen af. De dag voor hun vertrek besloot de drukbezette moeder om toch nog even alles te overlopen en de nodige documenten te checken. De KIDS-ID’s van haar kinderen zitten al maanden in haar portemonnee, dus ze was zich nog van geen kwaad bewust.


Help! Zijn KIDS-ID is vervallen!
Toch even checken, denkt ze. Enkele seconden later wordt ze bijna bleek bij het nakijken van de KIDS-ID van Kobe, want zijn Kids-ID is al vervallen sinds 4 februari 2018. Huh? Dat kan toch niet? Wanneer ze dat ontdekt minder dan 24 uur voor vertrek met het vliegtuig naar een ander land schiet ze even in een paniekske. ‘Schat zie, wat moeten wij nu doen?’

De nacht voor hun vertrek kon ze de slaap niet zo goed vatten. Stel je voor dat ze hun reisje moesten afblazen door deze nonchalantie? Zij die dacht dat alles in orde was en gewoon even op het vliegtuig konden stappen.

Vrijdagochtend 9u. Iedereen vroeg wakker en vader, moeder en zoon en dochter sprinten richting de plaatselijke fotograaf om pasfoto’s te laten nemen in de hoop dat ze bijvoorbeeld een voorlopig identiteitsbewijs kunnen bekomen. De vriendelijke dame van de dienst Bevolking stelt ons meteen teleur met het antwoord dat dit absoluut niet mogelijk is. De enige nipte oplossing is een superspoedprocedure reispaspoort, die kan op 4,5u klaar zijn maar moet je wel zelf gaan afhalen bij het Loket Paspoorten en identiteitskaarten in Brussel. Enig minpuntje. Deze proceure heeft een prijskaartje van 270€ maar garandeert ons wel dat we zeker gaan kunnen vertrekken. Moeder en vader kleuren deze keer groen van verslagenheid maar besluiten om dit toch te doen, want hoe erg zou het zijn om onszelf en onze kinderen dit weekend te ontzeggen?

Zo gezegd zo gedaan. 3 uur later ontvangt de moeder een sms van de dienst Paspoorten dat ze Kobe zijn reispaspoort mogen afhalen aan het loket in Brussel. Vader en zoon springen in de auto en rijden richting Brussel… in het terugkomen maakt de vader nog een grapje en vertelt hij moeder dat er problemen waren en dat het toch niet is gelukt. Grapje!!!!! 12u30, ze kunnen vertrekken mét paspoorten en KIDS-ID’s van alle kinders. Aangekomen op de luchthaven in Lille en het eerste dat ze vragen aan de check in: ‘ID’s and KIDS-ID’s please!’ Dit gezin heeft nog nooit zo graag hun identiteitsbewijzen bovengehaald…

Vertrek je nog op vakantie? Check dan zeker je KIDS-ID eens want je krijgt blijkbaar geen herinnering of het pasje vervallen is. So far so good.

Alle info over KIDS-ID’s vind je hier

 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Annelies Thuwis
  augustus 7, 2018 at 5:23 am

  Oh wat heb ik dit soort verhalen al vaak gehoord… (ik heb in een crèche gewerkt waar regelmatig rond de zomerperiode ouders plots in volle paniek hun kind kwamen ophalen omdat ze nog een pasfoto moesten en dan via spoedprocedure nog een Kids-ID moesten laten maken omdat ze niet wisten dat ze die nodig hadden… en nu werk ik in de MediaMarkt, waar we ook pasfoto’s maken dus ook daar vaak gestresseerde ouders in paniek met kindjes die ook gestresseerd zijn en dus 20 foto’s later eindelijk min of meer goed op de foto staan… :p Om maar te zeggen, voel je zeker niet schuldig, het gebeurt VAAK en bij IEDEREEN, dus je bent zeker niet alleen!) De Kids-ID is ondertussen zo ingeburgerd dat ik niet snap dat ze deze ook niet gewoon standaard verplicht maken net zoals de gewone eID en je dan inderdaad ook een herinnering sturen als deze gaat vervallen. Het is zo zonde van het geld, de stress en de kostbare tijd. Ook vind ik het belachelijk dat op een kids-ID van kinderen onder de 2 jaar een pasfoto moet. De eerste keer dat wij zo een kids-ID moesten, was Sterre amper 3 maanden oud. Laat daar maar eens een pasfoto van maken….
  Maar soit, het belangrijkste is dat het gelukt is en dat jullie, zij het een beetje armer, toch nog zijn kunnen vertrekken 🙂
  Oh en trouwens: Hoe cool, die job die je ooit had. Lijkt me leuk en boeiend.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.