0
Opvoeding

5 tips om minder op je smartphone te tokkelen en meer aandacht aan je kinderen te geven

“Mamaaaaaa, zit je nu weer op je gsm te kijken?” Ik beken, ik gebruik mijn smartphone vaak in het bijzijn van mijn kinderen en ik wil daar vanaf! Hoe? Ik begin alvast met deze 5 handige tips waar jullie misschien ook wel iets aan hebben?

1.Zet je telefoon op stil en schakel je notificaties uit
Natuurlijk wil je meteen gaan kijken bij elk geluid dat je telefoon maakt. Maar wanneer je hem op stil zet of je notificaties uitschakelt ben je veel minder snel afgeleid en blijf je vanzelf aandachtiger bezig met je kind(eren). Nog een gouden tip: zet je smartphone op vliegtuigstand wanneer je gaat eten of wanneer je aan het spelen bent met je kind.

2. Maak de balans van je telefoongebruik op met een handige app
Soms heb je harde cijfers nodig om te beseffen dat je keiveel tijd op je smartphone doorbrengt. Een handige app hiervoor is ‘Moment’. Dankzij deze app krijg je te zien hoeveel uur je per dag op je telefoon zit te tokkelen. Wedden dat je omver valt van het verschieten? Handig om te weten, je kan in deze app ook dagelijks grenzen voor jezelf stellen, en de app je waarschuwt als je over deze grenzen heen gaat.

3.Geef je kinderen tien minuten pure positieve aandacht
Deze tip is afkomstig van Amy McCready van Positive Parenting Solutions en je kan die heel gemakkelijk toepassen! Geef je kinderen twee keer per dag tien minuten pure, onverdeelde aandacht. Dit betekent dat je over hun wereld praat of met hen speelt – zonder onderbrekingen. Dit ondersteunt namelijk positieve aandacht en emotionele verbinding. En laat die smartphone op dat moment maar aan de kant liggen.

4.Maak huisregels over telefoongebruik
Misschien hebben je kinderen zelf nog geen telefoon, maar het is wel handig om nu al een lijst te maken met de regels. Bijvoorbeeld:
° Zet je telefoon pas een uur nadat je thuiskomt aan
° Gebruik je telefoon nooit tijdens het eten
° Gebruik je telefoon nooit wanneer je je kinderen in bed stopt
° Wanneer je ’s avonds met je partner in de zetel zit, gebruik je nooit geen telefoon
° Wanneer jullie uit eten gaan, laat je je telefoon in je handtas zitten
° Neem nooit geen telefoon mee naar bed

5. Maak een telefoondoos
Etenstijd? Maak van een schoendoos een mooie smartphonedoos waarin iedereen zijn smartphone moet leggen wanneer je aan tafel gaat. Of wanneer je naar een familiefilm gaat kijken, gaat iedereen zijn smartphone er onherroepelijk in. Wedden dat jullie er allemaal rustiger van worden? Een leuke manier om zo’n doos te pimpen is door een schoendoos te bekleden met stof.

Veel succes! Laten jullie ff weten hoe het gaat?

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Saar Vandegaer
  september 22, 2017 at 7:29 am

  Handig! Thuis zijn schermen aan tafel ook verboden.

 • Reply
  zebrazonderstrepen
  september 22, 2017 at 10:51 am

  het is te vaak te verleidelijk, die telefoon in de handen te nemen.

 • Reply
  Delphine
  september 22, 2017 at 2:52 pm

  Telefoons als je de kinderen in bed stopt? Op dat moment denk ik daar zelfs niet aan. Op restaurant blijft die ook altijd in de handtas. Op de andere momenten is het wel moeilijk. Als we samen in de zetel of aan tafel zitten, momenten van rust, dan komt die smartphone al eens boven… Nog een beetje oefenen 🙂

 • Reply
  Mademoiselle Fresita
  september 23, 2017 at 7:35 am

  goeie tips!

 • Reply
  Evi
  september 23, 2017 at 3:43 pm

  Leuke tips! Ga ik ook wel eens proberen toe te passen want soms is hier toch ook wel nog wat werk aan om dat smartphonegebruik te verminderen

 • Reply
  Kathleen
  september 25, 2017 at 6:58 pm

  Goeie tips!Alleen ligt mijn gsm wel naast mijn bed. Sedert mijn jongste zoon,die op kot zit,’s avonds laat op zijn fiets aangereden werd en ons niet kon bereiken. Maar met kleine kinderen is dit niet nodig.

 • Reply
  K'Bouter
  september 29, 2017 at 11:24 am

  Goeie tips. moet ik mss eens wat meer toepassen…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.