0
Opvoeding

3 toptips om je kind(eren) meer aandacht te geven

Heb je soms ook het gevoel dat het ouderschap een eindeloze to-dolijst lijkt? Je kinderen ophalen van de opvang, een oppas regelen, hen helpen met eten…. Vaak voel je je als ouder gevangen in een korset van taken die je moet afwerken, zonder echt van je kinderen te kunnen genieten. Voor je het weet zijn ze groot en denk je: “Had ik hen maar meer aandacht gegeven!” Ik heb er mij eventjes in verdiept en deel graag volgende tips met jullie (en ik moet er uiteraard zelf ook nog hard aan werken, zeker met een kleine baby in huis!)

1. Probeer echt aandacht te geven
Mamaaaaa, ik heb een tekening gemaakt, mooi hé?” Je antwoordt kort en vlug want met je hoofd zit je al bij de mails die je nog moet beantwoorden of de boodschappen die je nog moet doen voor het avondeten. Het overkomt ons allemaal dat we eens niet echt luisteren wanneer zoon of dochter van de opvang terugkomt, dat we nog bezig zijn met het werk bijvoorbeeld. Mindfullness leert je op een andere manier aandacht geven aan de hand van enkele stappen :

STOPPEN: zet je automatische piloot uit, geef aandacht aan je lichaam en ademhaling.

KIJKEN: naar jezelf, je kind. Wat zijn gevoelens? Gedachten?

AANVAARDEN wat je niet kan veranderen: Dat de dingen zijn zoals ze zijn, respecteer de zelfstandigheid van je kind, zonder dat eigen behoeften en angsten gaan spelen. Blijf innerlijk kalm.

AANPAKKEN wat je wel kan veranderen.

ANTWOORD: niet vanuit gewoonte, maar vanuit liefdevolle vriendelijkheid.
Kinderen leven vooral in het nu. Ze horen of zien je niet wanneer ze opgaan in het spel. Onze eigen gedachten zijn vaak toekomstgericht. ‘Als ze groot zullen zijn, als ze op het potje kan…’.Met aandacht leven is met aandacht naar je kinderen kijken en luisteren, ze aanraken, genieten van elk moment, van hun lachen en vertellen.
Meer tips om mindful op te voeden vind je op www.groeimee.be

2. Ga uit de doe-modus

In het drukke bestaan van het dagdagelijkse leven zitten we allemaal in een doe-modus. We kunnen dingen efficiënt doen die we goed kennen en die weinig bewust aandacht van ons vragen zoals onze kinderen eten geven, het huis schoonmaken, ze naar school of de opvang brengen…maar er is ook nog een andere modus, namelijk de zijnsmodus waarin we dingen ervaren zoals ze op dat moment zijn. Kinderen handelen van nature vanuit deze zijnsmodus. Hoe je dus meer aandacht kan geven aan je kinderen? Terwijl je samen cakejes aan het bakken bent voor een verjaardagsfeestje, geniet je er samen van terwijl je het aan het doen bent. Of terwijl je je kinderen te voet naar de opvang brengt, geniet je van de wandeling die je samen maakt en het bloemetje dat je onderweg samen plukt.

3. Doe gewone dingen met volle aandacht
Maak er eens echt een oefening van. Routinehandelingen doe je doorgaans heel automatisch. Kies eens een routinehandeling die je meestal minimaal één keer per dag met of voor je kind doet. Doe deze handeling een week lang elke dag een keer met volle aandacht alsof je dit voor de eerste keer doet. Denk aan voeden, naar de opvang brengen, vragen hoe het is geweest in de opvang, boterhammen smeren, eten opscheppen, welterusten zeggen…richt je aandacht op dat moment volledig op je kind, op jezelf en op het contact tussen jullie twee. En ga vooral tussendoor niets anders doen want anders heeft het geen effect.

Tip: ik leerde heel veel uit dit boek:
Mindful opvoeden in een druk bestaan
In ‘Mindful opvoeden in een druk bestaan‘ deelt hoogleraar orthopedagogie Susan Bögels haar methode met een breed publiek, waarbij ze ook put uit haar eigen ervaringen als moeder en als kind. Op toegankelijke wijze toont Bögels hoe je een balans kunt vinden tussen de doe- en de zijnsmodus, hoe je om kunt gaan met stress, ruzie en schuldgevoel, hoe je de ware aard van je kind kunt zien en dat de relatie met je kind een spiegel is van de relatie met jezelf. De combinatie van theorie en oefeningen die makkelijk in de dagelijkse praktijk zijn toe te passen, maakt dit boek tot een ideale cursus in mindful ouderschap.

Jullie nog tips om meer aandacht aan jullie kinderen te geven?

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Zebrazonderstrepen
  augustus 2, 2017 at 7:27 pm

  Interessante tips. Helemaal waar dat je soms
  Er niet bewust bij bent. De gsm aan de kant leggen is ook een belangrijke. De verleiding is anders vaak groot.

 • Reply
  Evi
  augustus 3, 2017 at 6:45 am

  Erg interessante tips! Ik merk het hier zelf ook dat het geen makkelijke is om zonder afleiding echt met je kind(eren) bezig te zijn. Ik probeer zelf wel al van de gsm aan de kant te leggen maar het lukt me niet altijd hoor. Deze tips gaan dus goed van pas komen!

 • Reply
  hanne
  augustus 3, 2017 at 9:55 am

  De voorbije vakantieweken leerde ik dat samen koken (vanaf het kiezen van een recept, naar de winkel gaan, samen in de keuken werken tot aan de afwas) een enorm gezellig familiemomentje is. Ik weet nu al dat het tijdens het schooljaar weer wegvalt, al ga ik proberen toch één maal per week een kookmoment in te lassen.

 • Reply
  Nathalie
  augustus 3, 2017 at 11:23 am

  Het is soms erg hoe druk je soms bezig bent. Ik neem me ook voor om echt aandachtig met de kinderen bezig te zijn. Soms betrap ik me erop dat ik met andere dingen tegelijk bezig ben…

 • Reply
  Elke
  augustus 4, 2017 at 8:11 pm

  Ik volgde een keer een mindfull parenting workshop (en schreef er ook een blog over ) en hoewel mindfullness an sich niet echt iets voor mij is, haalde ik er ook veel goeie tips uit. Be in the moment vat het inderdaad best samen. En gooi die smartphone wat vaker weg 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.