0
Uncategorized

Gastblog: Zo krijg je meer tijd en balans in je leven

Toen Eva (mijn fantastische grote baas op het werk bij Femma) me vertelde dat ze een boek ging schrijven waarin ze me op weg kon zetten om meer tijd en balans in mijn leven te scheppen, was ik meteen dolenthousiast! Het zou het boek worden dat ze zelf had willen lezen toen ze verzoop in het leven met drie kinderen en een drukke baan. Ondertussen verscheen haar doeboek ‘Opgeruimd leven. Roadmap naar tijd en balans’ en ik ben er volop in aan het lezen (binnenkort vertel ik jullie daar uiteraard veel meer over). En ja…ik voel mijn handen jeuken om aan de slag te gaan! En ondertussen hoop ik dat ze niet alleen mij op weg heeft gezet om meer tijd en balans te vinden in het leven maar misschien jullie ook wel? Ze schreef alvast een mooie brief om jullie goesting te doen krijgen…

“Beste Jongleerqueen,

Ik denk dat ik jouw leven een beetje ken. Het was het mijne, tot voor een paar jaar geleden. Mijn dagen leken toen alleen te bestaan uit werken, werken, werken, slapen en overleven. Het was de tijd waarin vijf minuten alleen douchen een ongelofelijke luxe was en ik mijn avondmaal bijna nooit warm kon opeten.

Ik had drie jonge kinderen, een drukke baan, vertrok voor dag en dauw naar het werk, deed daar mijn ding, haastte me naar huis, pikte mijn drie jonge, oververmoeide kinderen op en begon thuis aan mijn tweede dagtaak: koken, opruimen, afwassen, wassen, kinderen helpen met huiswerk en klaarstomen voor bad en bed, alles klaarleggen om de volgende ochtendspits zonder kleerscheuren door te komen. Ik voelde me altijd hondsmoe. Soms sliep ik al voor mijn hoofd mijn hoofdkussen raakte.

Vandaag ligt mijn nieuwe boek in de boekhandel. Het is een handleiding voor iedereen die nooit tijd vindt om een boek te lezen, over hoe je die tijd en balans kan vinden in je leven. Ik baseerde het op mijn eigen ervaringen, maar ook op wat ik daar in de afgelopen jaren over las. Ook mijn job was een grote inspiratiebron. Bij Femma, waar ik werk, proberen we het werk zo vorm te geven, dat het evenwichtig en kwaliteitsvol combineren van allerlei vormen van arbeid voor alle werknemers mogelijk wordt.

Mijn boek is niet bepaald ontspannende bedlectuur. Meer nog, wat ik schreef heeft zelfs een vervelende bijwerking. Je krijgt er gegarandeerd jeuk van om in actie te komen. Ik beschrijf mijn inzichten en koppel er een pak tips en oefeningen aan vast, die moeten helpen om die tijd en balans te vinden. Ik geef er je hier drie mee. Oordeel zelf maar.

 1. Een heel belangrijk inzicht om meer tijd te vinden, is bewust kiezen voor minder spullen. Spullen vreten immers tijd. Hoe minder spullen, hoe minder tijd je moet vrijmaken om ze aan te kopen, te stockeren, op te ruimen, schoon te maken, te wassen en te strijken, ze schoon te maken, te repareren en – wanneer ze niet meer voldoen- ze naar de kringloopwinkel of het containerpark te brengen.Een concrete tip: telkens wanneer je iets koopt, bedenk je nog voor je afrekent welk gelijkaardig voorwerp je loslaat, om te vermijden dat je huis een stapelplaats wordt. Dat werkt! Dit heet de in-uit-regel. Voor elk item dat er in je huis komt, moet er eentje uit. Zo voorkom je dat je huis een stapelplaats wordt.

 2. De valkuil van elke stresskip en elk stresskonijn is doorgaan, doorgaan, doorgaan, tot je er bijna bij neervalt. Dat heb ik ook jaren gedaan. Ik combineerde, jongleerde, multitaskte als zot en beende toch nauwelijks bij. Dat is geen verstandige strategie. Je werk geregeld onderbreken, rusten en je opladen is een boost voor de kwaliteit ervan. In die ontspannende tijd werkt je brein op een andere manier. Het consolideert informatie en legt verbanden. Je krijgt er nieuwe inzichten van.Een concrete tip: word meester in het perfecte middagdutje. Gooi je schuldgevoel in de vuilbak, zet de wekker over 20’, ga liggen met oordoppen en een oogmasker op en ontspan, elke dag op hetzelfde uur en dezelfde plaats. Je wordt gegarandeerd volledig verfrist en met nieuwe energie wakker.
 3. Er wordt elke dag veel van ons verwacht maar we leggen onszelf nog veel meer verwachtingen op: een goede mama zijn, een net huis hebben, een carrière uitbouwen, elke dag vers en gezond koken, vriendschappen onderhouden, een fit en gezond lijf hebben en gemanicuurde nagels enz. Voor wie is dit nu echt belangrijk?Een concrete tip: stel jezelf morgen minstens vijf keer, bij elke klus die je aanpakt, deze vraag: ‘Moet ik dit nu doen?’
 • Onderzoek daarbij of je dit moet of wil doen. Leg je dit jezelf op of is het echt een noodzakelijke klus?
 • Kan iemand anders deze klus van me overnemen? Kan je je partner en kinderen inschakelen?
 • Zijn er geen andere dingen te doen op dit moment, die je eigenlijk veel belangrijker of waardevoller vindt? Ik denk aan: meteen de afwas doen of tijd maken om dat verhaaltje voor te lezen)?
 • Kan deze klus uitgesteld worden? Was en plas lopen nooit weg.
 • Moet je handelen of kan je de dingen ook gewoon even aanzien? Soms lossen problemen zichzelf op. Denk aan ruziënde kinderen bijvoorbeeld. Het kost veel energie om kemphaantjes uiteen te halen, terwijl ze veel kunnen leren uit zelf hun conflict op te lossen.

Opgeruimd Leven. Roadmap voor tijd en balans zet je aan om stil te staan bij wat je echt nodig hebt of echt wilt, door de rest los te laten en daardoor tijd te vinden voor wat je gelukkig vindt. Go for it!

Eva”

Bedankt Eva voor deze dankbare tips! En ik hoop dat jullie net als ik even veel zin hebben om ermee aan de slag te gaan!

Ga zeker eens een kijkje nemen op haar blog, want daar vind je ook fantastische tips om meer tijd en balans te vinden.

Opgeruimd leven is te koop in de boekhandel voor 19,99€
In Opgeruimd leven zet Eva Brumagne je op weg om tijd en balans in je leven te scheppen. Dat kan alleen als je keuzes maakt en je goed organiseert: van ontspullen over bullet journals maken tot technologie voor jou laten werken. Eva’s praktische oefeningen en concrete tips dagen je uit om je leven in handen te nemen, zodat je je tijd kunt invullen zoals jij dat echt wilt.

Een aanradertje van jewelste!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Tine - Vanillemeisjes
  september 20, 2017 at 6:01 pm

  Wauw, ziet er een heel interessant boek uit ! Zet ik meteen op mijn verlanglijstje 😉

 • Reply
  Evi
  september 23, 2017 at 3:41 pm

  Ziet er een erg interessant boek uit! Hier komt het ook op het verlanglijstje!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.