0
MAMA ZIJN Opvoeding

Het bedritueel van mijn kroost

Elke avond zo rond een uur of zeven beginnen we eraan, ons bedritueel. Want ik mag zelf dan al enkele maanden deel uitmaken van #teamnosleep sinds de geboorte van baby Mil, Kobe & Frauke zijn geweldige slaapkoppen, dus er is nog hoop.

Terwijl ze naar Ketnet kijken (elke avond!), vragen ze nog een dessertje. “Mama, ik heb zo’n dorst, mag ik nog een melkje?” of “Mama mijn buikje heeft nog zo’n hongerrrrrrr, mag ik nog een yoghurtje?”, nog geen minuut later volgt er gegarandeerd nog een vraag van mijn jongste dochter want ze weet goed dat we over enkele ogenblikken gaan slapen. “Ik heb nog een pijntje!” of “mag ik toch nog een glaasje water?” dat ze dan keitraag op drinkt…echt alle truken van de foor zijn goed om de bedritueelactie te vertragen. Na het aantrekken van de pyama’s en het poetsen van de tanden, is het tijd om naar boven te gaan, eerst Frauke & Kobe en dan pas Milleke. Want als ik durf eerst Milleke in bed te stoppen, dan duurt het zeker nog een uur vooraleer ik de rest in bed kan stoppen, maar ook dat komt ooit wel goed. Kobe en Frauke hebben wonderwel hetzelfde slaappatroon en hebben evenveel slaap nodig, wie weet verandert dat ooit nog wel naarmate ze ouder worden?

Op één van de slaapkamers van de kindjes lees ik of papa elke avond nog een verhaaltje voor! Hoe druk we het soms ook hebben en hoe hard we er soms naar uitkijken dat onze kroost ’s avonds in bed ligt, dat verhaaltje voorlezen vinden we erg belangrijk.
Het is 5 minuutjes één-op-één aandacht want ik ben er mij van bewust dat dat in een groot gezin moeilijker en moeilijker wordt, dus voorlezen moeten we gewoon doen (en stiekem doe ik dit ook heel erg graag!). Verhaaltje uit? Tijd om iedereen lekker onder te stoppen en nog een kusje en een knuffel te geven. Dat lukt niet elke avond zo goed, want soms proberen ze er toch onderuit te komen. “Mamaaaaa er zit nog kaka in mijn buik, ik moet nu echt nog naar het toilet!” of “Ik wil jou hebben!”, maar rond 8 uur gaan de lichten hier echt uit en roepen we nog “Fijne nacht love you!”

Kinderen op tijd in bed krijgen en houden, is een echte kunst en lukt alleen goed dankzij een goed slaapritueel, daar ben ik mij echt van bewust. Ook overdag genoeg rituelen inbouwen, lijkt mij onmisbaar om kinderen ’s avonds op tijd in bed te krijgen. Een drukke dag = een rustige nacht! En door te zorgen voor een rustige overgang, raken ze sneller in slaapmodus. Dus geen drukke spelletjes meer voor het slapengaan, liefst zo weinig mogelijk op de tablet (niet altijd gemakkelijk, ik geef het toe!) en eventueel zelfs nog een avondwandelingetje rond de blok want ook dat bevordert de slaap. En chips, suiker of cafeïnehoudende drankjes worden hier gegarandeerd gemeden! We hebben ook een tijdje van die structuurkaartjes gebruikt en dit slaapwelspelletje gespeeld, die helpen om het slaapritueel te structureren en zichtbaar te maken. Frauke vond het geweldig om haar volgorde te leggen en die achteraf op haar kamer omhoog te hangen!

En een beloningssysteem werkt ook echt. Zo voerde ik onlangs de flinke kampioen in, elke keer als ze flink zijn, krijgen ze een punt. Is het blaadje vol? Dan gaan we iets leuks doen zoals een pretpark of een dagje naar zee bijvoorbeeld. We hebben daar eventjes op moeten trainen, maar dat lukt nu wonderwel goed. En ik? Ik ben zo blij dat we Kobe en Frauke geen last hebben van slaapproblemen, want daar zou ik nu zelf veel te moe voor zijn! En als onze kinderen slecht zouden slapen, dan zouden wij hier nog meer onder druk door te komen staan en dat kan ik nu echt missen.

Hoe zit het met jullie kroost? Zijn het ook zo’n slaapkoppen als Kobe en Frauke of krijgen jullie wel te maken met slaapprobleempjes?

Slaapwel straks! x

Deze blogpost kwam er in samenwerking met CM. CM wil als gezondheidsfonds mensen op weg helpen naar een gezondere en betere slaap en zo bijdragen tot een betere levenskwaliteit en daar werken wij dus heel graag aan mee! Hoe ik tegenover samenwerkingen sta, lezen jullie hier.

 

 

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  fieke
  oktober 22, 2017 at 7:13 pm

  Onze dochter houdt ook erg van de ritueeltjes hier. ‘s Nachts is ze meestal wel een grote slaapkop, maar overdag dutten is een pak moeilijker!

 • Reply
  Nathalie
  oktober 23, 2017 at 5:16 am

  Wij hebben ook een vast avondritueel: pyjama aan, nog melk drinken tijdens een verhaal voorlezen en tanden poetsen. Dan naar boven en daar ook nog een vast patroon hahaha.

 • Reply
  Marijke
  oktober 23, 2017 at 6:18 am

  Mijn kinderen hebben ook altijd een vast ritueel gehad. En ook een vast uur want ik heb kinderen die veel slaap nodig hebben. Als kleuters sliepen ze woensdag middag en in het weekend bij. Nu zijn ze 10 en 12. Die van 10 gaat eerst slapen om 19u30. De oudste om 21u. En ondertussen hebben die hun eigen rituelen ontwikkeld.

 • Reply
  Josefien De Bock
  oktober 23, 2017 at 6:19 am

  Hier ook een vast ritueel: om 19u gaan we naar boven (in het weekend iets later), tanden poetsen, naar toilet, pyjama aan en verhaaltje lezen samen op bed. Emil (4,5j) is dat ritme gewend en beseft ook zelf dat hij zijn slaap nodig heeft. Ik vind dat prima!
  Verhalen lezen vind ik ook enorm belangrijk. Je mag dan zelf nog zo moe of druk bezig zijn, door voor te lezen geef je echt heel wat mee ana je kind, zowel op vlak van taal als op vlak van fantasie, waarden…

 • Reply
  Judith (Dietemiet)
  oktober 23, 2017 at 8:25 am

  Haha, die “ik wil jou hebben” is zo herkenbaar! En als ik mij dan toch uit Junes knuffel probeer los te maken: “Neen, ik wil jou blijven hebben!”
  Fijn dat je het voorlezen zo goed volhoudt! Hier is het helaas nooit gelukt om daar een vaste gewoonte van te maken, ondanks mijn goede voornemens …

 • Reply
  Delphine
  oktober 23, 2017 at 9:41 am

  Slaapritueeltje is hier ook zo belangrijk. De oudste heeft echt nood aan die structuur. Tandjes poetsen – toilet – pyjama aan – verhaaltje – licht uit – nachtlampje aan – dikke zoen en knuffel en een “slaapwel, lieve schat”. Elke avond opnieuw en zo belangrijk. Dat rustmomentje voor het slapengaan. Bij ons gaat de baby trouwens ook na de kleuter slapen. Dat is het meest praktische. Als papa niet thuis is, gaat de baby mee naar boven en luistert hij mee naar het verhaaltje. Allebei op mijn schoot, gezellig 🙂 Trouwens, die “ik heb nog kaka in mijn buik” en andere uitvluchten komen hier ook wel voor 😉

 • Reply
  viedesofie
  oktober 23, 2017 at 6:20 pm

  En ook hier elke avond een vaste structuur en ritueeltjes. En dat werkt inderdaad het beste. Onze kleuter heeft wel een tijdje last gehad van nachtangsten. Niet veel aan te doen, maar gelukkig is het nu nog maar sporadisch.

 • Reply
  Tamara
  oktober 24, 2017 at 9:32 pm

  Het slaapritueeltje is hier ook belangrijk… als je het probeert in te korten of sneller te doorlopen, duurt het uiteindelijk langer…

  Ik geef altijd aan dat het bijna slaaptijd is, zodat Giel kan wennen aan het idee. Met een beker melk spendeert hij zijn laatste minuutjes in de zetel. Die mag hij ook echt op zijn gemakje drinken, zodat hij al in een trager ritme komt. Daarna is het wc-badkamer-pyama en dan nog gezellig in bed lezen. Na de kusjes en knuffels heeft hij gegarandeerd nog vanalles te vragen en te vertellen, maar dan moet hij één ding kiezen zodat hij niet kan blijven rekken. En eigenlijk lukt dat prima.

  Enkel met de start in het eerste leerjaar had hij enkele weken nachtmerries omdat hij faalangst heeft, maar daar hebben we ook snel op kunnen reageren samen met de juf. Nu heeft hij zijn draai gevonden en slaapt hij weer goed. Enkel jammer dat hij een vroeg vogeltje is en uitgeslapen is tussen 5u30 en 6u30 😉

 • Reply
  Silke
  oktober 26, 2017 at 5:29 pm

  Hier ook structuur, zowel ik als de kindjes heb en dat nodig. Om 18.30 naar boven en in bad (samen). Dan beneden melkje drinken voor tv, met bumba/tractor tom/brandweerman sam/tiktak en tegen 19u naar boven voor n verhaaltje en dan instoppen. Otis slaapt altijd tegen 19.30, Theo soms pas iets later maar niet veel. Helaas ook twee vroege vogels hier: rond 6, max 6u30 zijn ze alweer wakker.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.