0
Baby MAMA ZIJN

Wat onze papa echt graag had gekregen voor Vaderdag

12 maart 2017. Ons Milleke werd geboren, we zijn dolgelukkig met de nieuwste aanwinst in ons gezin. Het lijkt alsof de tijd stil staat de eerste dagen, maar niets is minder waar, want onze papa is zelfstandige en moet al heel snel terug gaan werken. Ha ja, want hij krijgt geen betaald vaderschapsverlof of hij moet er zelf voor zorgen.
Na enkele dagen vertrekt hij ‘s morgens naar zijn klant en ik blijf moederziel alleen achter met mijn 3 kindjes. Wat had ik het graag anders gezien. En hij ook! En alle andere nieuwe papa’s waarschijnlijk ook!

Daarom tekende ik gisteren de petitie van de Vrouwenraad en de Gezinsbond, want zij vragen een uitbreiding van het geboorteverlof voor vaders (en meemoeders(, van 10 naar 20 dagen, ongeacht hun statuut en zonder inkomensverlies. Uit een enquête van de Gezinsbond bij meer dan 6.000 jonge ouders blijkt namelijk dat 93% van de (natuurlijke) moeders en 84% van de partners het geboorteverlof voor werknemers te kort vindt. Volgens 90% van de partners moeten ook zelfstandigen en meewerkende echtgenoten recht hebben op geboorteverlof. Bij de moeders is zelfs 98% hiervan overtuigd!

Zelf gaan we er waarschijnlijk geen gebruik meer van kunnen maken, maar voor alle andere nieuwe papa’s zou het super zijn mochten jullie deze petitie ook willen ondertekenen!

De Vrouwenraad en De Gezinsbond overhandigen deze petitie aan de minister van Sociale Zekerheid, Maggie De Block en aan de minister van Werk, Kris Peeters, met de vraag om de wetgeving nog tijdens deze regeerperiode aan te passen.

Tekenen jullie ze ook hier?

Wat vinden jullie? Is het vaderschapsverlof te kort?

Morgen delen we nog enkele topcadeautips voor papa’s die alles al hebben. Stay in touch!

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  fenna mossel
  juni 7, 2017 at 9:08 am

  Mee eens. Hier in NL is het vaderschapsverlof slechts 2 dagen met behoud van salaris. Overigens weet ik niet of dat ook geldt voor zelfstandigen.
  Het is erg kort helaas. Hier gaan dan ook stemmen op voor een langer verlof. Liefst naar Zweeds model 🙂

 • Reply
  Nies
  juni 7, 2017 at 9:13 am

  Getekend! Oh ja.. Dringend verandering in komen.

 • Reply
  Thijs
  juni 7, 2017 at 9:40 am

  Getekend, omdat ik graag meer tijd had genomen bij de geboorte van mijn kinderen om te wennen aan het idee van papa zijn. Het overviel me nogal moet ik zeggen. De negen maanden voorbereiding zijn er toch vooral voor de mama die het kindje voelt groeien in haar buik…
  En ik teken natuurlijk ook om de mama te ondersteunen bij de eerste zorgen en de hopen emoties die er op haar afkomen bij het krijgen van een kindje.

 • Reply
  Judith (Dietemiet)
  juni 8, 2017 at 6:51 am

  Het wordt hoog tijd ook! Ik had 6 weken bij de geboorte van mijn kindjes, waarvan 1 verplicht op te nemen vóór de geboorte. En dan maar hopen dat je op tijd bevalt of het is nog minder! Ik heb dat onrecht nog steeds niet verwerkt, dus ik teken graag 🙂

 • Reply
  Elke
  juni 9, 2017 at 7:51 am

  Getekend, goed van je om dit onder de aandacht te brengen. Het zou zo fijn zijn dat er eindelijk verandering in komt (hier nl ook een zelfstandige in huis) en zo kunnen we misschien stilaan naar het Zweedse systeem opschuiven!

 • Reply
  Resaarcle
  juni 9, 2017 at 9:12 pm

  Getekend! 20 dagen is nog altijd onnozel weinig, maar het is hopelijk een eerste stap richting Scandinavisch systeem.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.