0
LIFESTYLE Organisatietips

20 tips om hier en daar een minuutje tijd te winnen

Heb je net als ik het gevoel dat je veel te weinig uren in een dag hebt en veel te veel wilt of moet doen? Dan deel ik met jullie graag mijn tips om je leven als mama te versimpelen met enkele tips om meer minuten uit je dag te halen.

1. Ik blijf het herhalen, maar maak weekmenu’s! Het bespaart je niet alleen veel tijd in de winkel, maar ook na je werk omdat je niet moet nadenken over wat je weeral gaat eten maar er gewoon meteen aan kan beginnen.

2. Voer af en toe een miracle morning in. De tijd die je jezelf daarmee cadeau doet om de dag op een rustige manier te beginnen, is goud waard.

3. Maak van droogshampoo je beste vriend. Het bespaart je ‘s morgens heel wat tijd in de badkamer in plaats van je haar altijd te wassen.

4. Geen tijd om elke dag verse soep op tafel te toveren? Zorg dat je ALTIJD diepvriesgroenten in huis hebt. Mensen denken vaak dat diepvriesgroenten veel aan kwaliteit ingeboet hebben en veel van hun smaak verloren zijn, maar dat is absoluut niet zo! Snijd een ajuintje, doe er 1kg diepvrieswortels en 500gr diepvriesknolselder bij, 2 bouillonblokjes en kruid met zout en peper. Even laten koken, de mixer erdoor en je wortelknolseldersoep is klaar in een halfuurtje!

5. Doe boodschappen via Collect & Go, het bespaart je niet alleen tijd maar ook geld, want je geeft je veel minder over aan impulsaankopen.

6. Bestel af en toe een maaltijdbox. In tijden van veel deadlines en weinig tijd, is dit echt een zaligheid!

7. Besteed uit wat je kan uitbesteden. Sinds kort komt hier wekelijks een poetsvrouw en ook onze strijk besteden we uit aan een strijkdame. Het kost je wel wat geld aan dienstencheques, maar de tijd die we ervoor in de plaats krijgen is goud waard.

8. Zijn je kinderen al wat groter? Geef hen dan kleine taakjes om mee te helpen in het huishouden. Wij voerden een tijdje geleden ‘het takenmannetje‘ in, een geweldig systeem om elk kindje zijn taakjes van de dag te laten uitvoeren.

9. Plannen doe ik met mijn bullet journal. Sinds ik die heb ingevoerd, vergeet ik niets meer en heb ik ook het gevoel dat ik echt veel meer gedaan heb! Dingen die ik moet doen voor mijn werk? Noteren in mijn bujo! Boodschappen, boeken die ik nog wil lezen, blogposts die ik nog wil schrijven, inspiratie voor weekmenu’s, leuke plekken die ik nog wil bezoeken, alles, maar dan ook echt alles komt in mijn bullet journal! Echt dé oplossing voor drukbezette mama’s! Schakel ook de twee-minutenregel in van Getting Things Done, dingen die je binnen de twee minuten kan doen? Doe ze meteen, het bespaart je echt tijd!

10. Zet een mandje in de gang of in de plaats waar je meestal binnenkomt en verzamel daar al je spullen in zoals sleutels of andere dingen die je niet mag verliezen. Het bespaart je heel wat ‘zoektijd’.

11. Het gevoel dat je altijd maar moet opruimen? Verzamel als je het huis opruimt spullen die in een andere kamer horen in een lege mand en laat je kinderen daarna de mand leegmaken op de juiste plek.

12. Zorg voor een minimale garderobe. Het bespaart je niet alleen veel was en strijk, maar vooral ook veel tijd ‘s morgens. Op dagen dat je snel klaar moet zijn, haal je altijd iets uit je garderobe dat goed zit. Investeer daarom in een paar goede basisstukken die goed te combineren zijn en waar je jaren plezier aan beleeft.

13. Leer je kinderen om zichzelf ‘s morgens klaar te maken. Leg bijvoorbeeld ‘s avonds twee outfits klaar (zo voorkom je eindeloze discussies ‘s morgens) en laat ze ‘s morgens daaruit kiezen. Tanden poetsen, wassen en klaar zijn ze! Je kinderen vroeg genoeg verantwoordelijkheden geven, bespaart je niet alleen veel tijd maar ook veel stress!

14. Het gevoel dat je geen tijd hebt om te lezen of iets bij te leren? Maak kennis met podcasts. Een keileuke manier om ‘s morgens in de auto terwijl je in de file staat een cursus te volgen of een interessant gesprek te volgen.

15. Administratieproblemen? Sinds ik zelfstandige in bijberoep ben, besteed ik mijn boekhouding uit aan een boekhouder. Het enige dat je dan zelf moet doen, is ervoor zorgen dat je je facturen en/of onkosten netjes bijhoudt. Een app zoals Mint kan je ook helpen om al je bankrekeningen en creditcardgegevens netjes bij te houden en doelen te stellen om te sparen bijvoorbeeld.

16. Iets wat ik zelf nog wat beter moet leren, maar zorg ervoor dat je niet je hele agenda volplant en af en toe een weekendje vrij houdt in je agenda. Het zorgt ervoor dat je op een gewone zondagnamiddag eens naar een bos kan in plaats van een hoop geplande bezoekjes waar je alleen maar stress van krijgt omdat het er gewoon veel te veel zijn!

17. Durf babysits inschakelen. Sinds ik de app Bsit ontdekt heb, ervaar ik nooit geen stress meer over het vinden van een babysit want er is er altijd wel eentje in de buurt die tijd heeft.

18. Plan genoeg me-time in, want het leven is meer dan alleen maar moederen. Plan een date met je Lief, ga eens een koffie drinken of lunchen met een vriendin, volg eens een workshop of ga eens een avondje naar een naaisalon. Je wordt er gelukkiger van en gelukkige moeders hebben gelukkigere kinderen nietwaar?

19. Houd een familieplanner bij. De familieplanner van Maison Slash is echt je redding!

20. Mijn allergrootste moederhack? Leren loslaten dat je huishouden er niet perfect uit ziet. Dat je best je afwas ‘s avonds mag laten staan terwijl je nog een verhaaltje wilt voorlezen. Of dat je kinderen er ‘s morgens niet perfect uitgedost uitzien. Niet perfect is ook goed!

Nog meer tips? Jullie kunnen dit lijstje zeker nog aanvullen door hieronder te reageren. Binnenkort verschijnt er nog een artikel in Deze Week waar ik sinds kort een eigen Kids pagina heb.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.