0
Organisatietips Zelfgemaakt

Bullet Journal: dé oplossing voor drukbezette mama’s

img_0848Een aantal maanden geleden werd mijn bullet journal mijn beste vriend. Tot hij in mijn leven kwam, had ik altijd hetzelfde probleem. Ik wilde altijd vanalles tegelijk doen, maar had altijd het gevoel dat ik niets gedaan kreeg. Tientallen notitieboekjes slingerden rond in huis, eentje voor mijn werk, nog eentje voor mijn ander bijberoep, en dan nog eentje voor mijn creatieve projectjes, eentje voor mijn blog en oh ja ook nog eentje voor mijn weekmenu’s en eentje voor vanalles wat. Zoveel ideeën, zoveel doelen, zoveel leuke plannen…kennen jullie dat gevoel? Dan denk ik dat ik dé oplossing voor jullie heb: start to bullet journal, liefst vandaag nog!

Wat heb je ervoor nodig?
Het enige wat je nodig hebt is een notitieboekje en een pen (of pennen in verschillende kleurtjes). Je kunt eigenlijk elk notitieboekje gebruiken, maar zoek vooral een boekje waar je blij van wordt. Iets duurder in aankoop, maar heel erg handig is een Leuchtturm1917. Ik ging voor een exemplaar met puntjes en een leeslintje en heb er nog geen moment spijt van gehad.

Hoe begin je ermee?
Het is eigenlijk keisimpel! Door naar dit filmpje te kijken, snap je meteen waar het over gaat.

In mijn bullet journal is ook een Index en ik zou eigenlijk niet meer zonder kunnen, want hoe langer ik hem gebruik, hoe meer ik erin terugvind. Wat had ik ook allemaal weer nodig voor onze baby? En waar kan ik mijn blogplanning terugvinden? Je nummert je pagina’s zoals in een boek en telkens wanneer je een nieuwe lijst of een nieuwe verzameling aanlegt, schrijf je die ook in je index.
Dan heb ik ook een maandlog, een globaal overzicht van mijn maandelijkse activiteiten, een weekoverzicht en een dagplanner waarin ik mijn dagelijkse to do’s noteer. Daar schrijf ik alles, maar dan ook echt alles op wat ik die dag moet doen: van de opdrachten voor mijn werk tot de was die ik moet ophangen, de boodschappen die ik moet doen of de klusjes die nog moeten gebeuren in huis. Maar ook de leuke dingen zoals een koffiedate met een vriendin of een creatief projectje dat ik nog wil afwerken.
img_0845img_0844_2
Lijstjes lijstjes lijstjes
Ik ben een lijstjesvrouw! Dus het allerleukste aan mijn bullet journal vind ik de lijstjes bijhouden met alles wat ik wil onthouden. Mijn bucketlist, mijn doelen ik nog wil halen dit jaar, de boeken die ik nog wil lezen, de dingen waar ik dankbaar voor ben deze maand, apps en sites die ik wil onthouden, nieuwe ideetjes voor mijn blog, plaatsen die ik nog wil bezoeken, morning rituals, uitzetlijst voor onze baby, klusjes in huis, creatieve projectjes waar ik eindelijk eens aan wil beginnen…je kunt het zo gek niet bedenken, alles wat je graag wilt onthouden, giet je in een lijstje in je bullet journal.
img_0846
Zo hou je het vol
Twee maanden gebruik ik hem nu, mijn bullet journal. En er is nog geen dag voorbij gegaan zonder! Ik neem hem altijd overal mee naartoe. Ook leuk is om hem persoonlijk te maken door er een creatieve touch aan te geven zoals wat handlettering, versiersels met washitape…

Maar het allerbelangrijkste is dat ik nog altijd het gevoel heb dat ik het druk heb en veel werk heb, maar het is wel allemaal veel gestructureerder en het zorgt echt voor rust in mijn hoofd. Is dat niet waar wij als drukbezette mama’s allemaal naar op zoek zijn?

Zijn jullie al begonnen met een bullet journal? Benieuwd naar jullie ervaringen! En alle tips zijn uiteraard ook welkom!

Wil je er meer over weten? Via Bullet Journal.com vind je nog meer info.
img_0847

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Evi
  november 1, 2016 at 6:54 pm

  Lijkt me erg handig te zijn zo een bullet journal. Ik gebruik er nog geen maar ga er misschien toch wel eens eentje uitproberen 🙂

 • Reply
  Resaarcle
  november 1, 2016 at 8:07 pm

  Klinkt niet slecht!

 • Reply
  Marjolein Van Laere
  november 2, 2016 at 5:38 am

  Ik gebruik ook al enkele maanden een bullet journal, een lifechanger. Ik had het gevoel op alles m’n greep te verliezen. Sinds kort de diagnose burn out gekregen. De bullet journal zorgt ervoor dat ik af en toe toch m’n gedachten kan structureren. Ik heb ook -TIG lijstjes die ik erin noteer. Ik kan ‘m niet meer missen. Ik blogde er een tijdje geleden ook al over!!

 • Reply
  Nicole
  november 2, 2016 at 6:24 am

  Ik wil al een tijdje hiermee beginnen maar nu ik bij MLN werk ga ik het zeker doen!

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  november 2, 2016 at 7:22 am

  Ik ben ook een lijstjes madam. Dit is een heel mooie manier om lijstjes te maken ! Ik heb het zelf opgelost door in Wunderlist al mijn lijstjes te steken. Als je een datum toewijst aan een taak, komen die in je notificaties en zo behoud ik het overzicht over alle lijstjes heen. En blijkbaar heeft Microsoft nu die app overgekocht waardoor de taken binnenkort ook vanzelf in je Outlook-agenda zouden komen.

 • Reply
  Kate Creatief
  november 2, 2016 at 9:49 am

  Geprobeerd maar niet volgehouden. Té chaotisch, met te veel tegelijk bezig ? Maar misschien moet ik het tóch nog eens proberen met een nieuw schriftje ?

 • Reply
  Els
  november 2, 2016 at 10:04 am

  TOT! Ga ik zeker proberen. Ben ook op zoek naar een manier om alles te structureren en grip te krijgen op wat ik allemaal nog moet doen en vooral wat ik wil doen en onthouden…op aanraden van de dokter hou ik nu gewoon een dagplanning bij wat al veel houvast geeft maar een bulletjournal lijkt me super interessant. Het proberen waard!

 • Reply
  Anneke
  november 2, 2016 at 6:38 pm

  Hier ook een ‘mens van de lijstjes’ 😀 Ik had ook een bullet journal en was er ook helemaal gek van, maar toch ben ik terug overstag gegaan voor een gewone, voorgedrukte agenda. Een schoolagenda uit de Hema dan, want daar heb ik genoeg ruimte in om alles in neer te pennen en in een nieuw samengesteld gezin leef je meer van september tot augustus dan van januari tot december met die gedeelde schoolvakanties enzo die je moet bijhouden.
  Waar ik eerst vond dat het ook wel leuk was om mijn bullet journal zo persoonlijk mogelijk te maken, vond ik na een tijdje dat ik er op den duur meer tijd in aan het steken was om het ding in te delen en op te maken dan dat ik tijd stak in wat ik effectief moest doen 😀

 • Reply
  b vermeiren
  november 4, 2016 at 12:05 pm

  Wist niet dat mijn eigen logboek een ‘bullet journal’ heet?
  Jaja ik heb er zelf dus ook één. Een groot ruitjesschrift met harde kaft. Alles wat ik interessant en handig vind komt erin. En mijn index met paginaverwijzing zit achteraan. Receptjes, familieplanner, huishoudschema, verlanglijstjes, boodschappenlijstjes, alles komt erin. Ikan niet meer zonder en ik vind alles op één plaats terug <3

 • Reply
  Leen
  november 21, 2016 at 12:58 pm

  Vorige week mijn Leuchtturm ontvangen en ben ermee gestart. Ben benieuwd hoe het me verder gaat helpen om alles georganiseerd te houden :-)!

 • Reply
  Hilde
  november 26, 2016 at 4:01 pm

  Ik had al een notaboekje op zak maar structureren en alles bij elkaar zetten (dus ook het to do lijstje en de notities uit mijn gsm), lijkt me ideaal. Daarnet een blanco Moleskine gehaald en ik ga ermee aan de slag! Thx voor de tip 🙂

 • Reply
  Hilde
  augustus 18, 2017 at 3:39 pm

  Sinds begin 2017 ook gestart met BuJo. Altijd leuk en interessant om te zien hoe anderen dit invullen. Leuke blogpost!

 • Reply
  lilith deelt echte bullet journals van echte mensen | Tales from the Crib
  oktober 16, 2017 at 12:45 pm

  […] Lobke van Leuke Wereld is een grote fan van haar bullet journal. Wie door die van haar bladert ziet dit soort […]

 • Reply
  Hapjes Princess
  januari 10, 2018 at 2:02 pm

  Je IG icoontje werkt niet 🙂 Het klikt niet door naar je IG pagina. Best belangrijk om te weten. Je artikel is trouwens wel wat ik ook eens moet proberen. Thx voor de tip!!

 • Reply
  Peggy Simon
  november 11, 2020 at 8:56 pm

  Leuk geschreven artikel. Ik heb zelf een gratis e-book geschreven over Bullet Journaling, wat misschien leuk is om te lezen als je wilt beginnen met bulletjournaling of inspiratie zoekt.

  https://www.24papershop.com/e-book-alles-wat-je-wil-weten-over-bullet-journaling

  Dit is helemaal gratis en je hoeft ook geen e-mail adres o.i.d. achter te laten.

  Succes met bulletjournaling.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.