0
MAMA ZIJN

Moederliefde

img_3612Toen ik afgelopen week een opdracht in mijn mailbox kreeg om een stuk te schrijven over bewust kinderloze vrouwen, aarzelde ik niet en ging ik meteen op zoek. Want hoe graag ik mijn kleine monstertjes ook zie, ik ben wel eens benieuwd waarom de biologische klok bij andere vrouwen niet zo hard tikt als bij mij. Zijn ze bang van de verpletterende verantwoordelijkheid? Zijn ze bang dat ze hun carrière on hold moeten zetten? Zijn ze bang dat ze in het stereotiepe mamahokje geduwd worden en alleen nog maar moeten zorgen voor hun kleine koters? Natuurlijk begrijp en respecteer ik de keuze om kinderloos te blijven, maar ik wil wel heel graag te weten komen waarom ze geen mini versies van zichzelf in hun leven willen.

Mijn biologische klok begon al te tikken rond mijn 25ste, maar het duurde nog twee jaar voor ik mijn eerste monstertje op de wereld zette. “Geniet nog maar van je vrije tijd! Binnenkort is het gedaan!” of “Wacht maar, binnenkort is het lekker druk bij je thuis en is de rust is voorgoed voorbij!” Zes jaar en bijna drie kinders later moet ik bekennen dat er inderdaad veel minder rust en vrije tijd te bespeuren is in mijn leven. Maar wat ik ervoor in de plaats krijg, is onbetaalbaar. Een lekker druk gezin waar we regelmatig samen eten, waar de afwas vaak nog op het aanrecht staat, waar het nooit helemaal opgeruimd is, waar er altijd wasjes gedraaid moeten worden en waar je niet van de vloer kunt eten. Een gezin waar de kinderen niet altijd op tijd in bed liggen omdat het ’s avonds gewoon gezellig was om samen te zijn! Maar na een drukke ochtendrush ben ik vaak blij dat ik naar mijn werk mag vertrekken en kan doen waar ik goed in ben. Dat ik met mijn collega’s ook over andere dingen kan praten dan over kinderen alleen. Een paar keer per maand spreek ik af met mijn vriendinnen, omdat ik nood heb aan tijd voor mijzelf en een gezellige babbel zonder constant onderbroken te worden door het gejengel van mijn kroost. Daar maak ik bewust tijd voor, want mijn leven draait niet alleen rond mijn kinderen maar tegelijk ik zou mijn geen leven meer kunnen voorstellen zonder.

Kinderen hebben is niet alleen een last, gelukkig maar. Wij ouders kunnen vooral ook veel van hen leren. Dingen loslaten en genieten van het hier en nu bijvoorbeeld. Uitbundig lachen en je laten meenemen in hun fantasiewereld, terwijl er eigenlijk nog een grote berg afwas op je te wachten staat. Kinderen laten je af en toe ‘out of the box’ denken. Dansen op klaarlichte dag in de woonkamer op de pasjes van K3? Komaan mama, laat je eens lekker gaan vandaag. Kinderen zeggen ook wat ze denken en hebben geen remmen. “Mama ik zie je graag, jij bent de liefste van de wereld!” terwijl ze je bijna platknuffelen en dat meerdere keren per dag. Zouden wij als volwassenen dat ook niet wat meer spontaan tegen elkaar moeten zeggen? Onvoorwaardelijke liefde, het is iets wat ik alleen maar ken sinds ik moeder ben.

Nee mijn leven draait niet helemaal rond mijn monstertjes, maar ze zijn er en ik zie ze onvoorwaardelijk graag! Zo graag zelfs dat ik er nog eentje op de wereld ga zetten…

 

 

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Heidi
  oktober 8, 2016 at 10:32 am

  “Zijn ze bang van de verpletterende verantwoordelijkheid? Zijn ze bang dat ze hun carrière on hold moeten zetten? Zijn ze bang dat ze in het stereotiepe mamahokje geduwd worden en alleen nog maar moeten zorgen voor hun kleine koters?”
  Bang? Daarmee impliceer je dat het bewust kinderloos zijn een keuze is die gemaakt is uit een soort ‘angst’? Zo lijkt het een negatieve gemotiveerde keuze ipv een vrije keuze 😉

  • Reply
   Lobke Gielkens
   oktober 8, 2016 at 10:56 am

   Natuurlijk mag het een vrije keuze zijn! En dit is wat ik allemaal te weten wil komen in de interviews die ik ga doen met bewust kinderloze vrouwen 🙂

  • Reply
   Stefanie
   oktober 8, 2016 at 2:23 pm

   Ik kreeg dat gevoel ook. Terwijl ik een aantal mensen ken die zeggen dat ze kinderloos door het leven gaan omdat ze beu zijn om steeds te moeten zeggen dat het niet lukt om kinderen te krijgen. En ook ken ik mensen die totaal niet bang zijn maar gewoon geen kinderen willen omdat een leven zonder ook waardevol is. Ik vind het jammer dat zoals moeders steeds moeders terecht wijzen om bepaalde keuzes moeders nu ook niet moeders gaan terecht wijzen. Hoeven wij te weten waarom mensen wel of niet kinderen willen.

  • Reply
   fc
   oktober 12, 2016 at 6:51 pm

   Hmm, ik krijg er ook een ongemakkelijk gevoel bij… Er is weinig à geen ruimte gelaten voor andere mogelijkheden dan ‘bang’ zijn als je deze keuze maakt…

 • Reply
  Liesje
  oktober 8, 2016 at 10:48 am

  Herkenbaar 🙂 Ik vraag me dikwijls af wat ik deed voor er kinderen kwamen en soms verlang ik intens naar wat meer rust. Maar langs de andere kant wil ik ze voor geen geld ter wereld missen en neem ik het er allemaal met veel liefde bij.

 • Reply
  Saar
  oktober 8, 2016 at 11:36 am

  Heel herkenbaar en leuk geschreven! Geniet van je zwangerschap X

 • Reply
  Celine
  oktober 8, 2016 at 11:52 am

  Sinds ik mama ben, kent mijn leven een extra dimensie. Onvoorwaardelijke liefde, zoals je zegt. Prachtig en ik zou nooit meer terug willen. Maar de keuze voor kinderen kwam bij mij “laat” en had het leven anders geweest, had ik evengoed bewust kinderloos kunnen zijn, denk ik (vb een partner die bewust kinderloos wil zijn). Ik stel me weinig vragen bij hun keuze want ik snap het gewoon wel. Je kiest voor vrijheid, flexibiliteit, andere waardevolle invullingen. Het kan ook een erg rijk leven zijn. En gezien je nooit kinderen zal hebben, zal je ook nooit weten wat je mist. Want dat is het met moederschap: hoe hard je er ook van droomt of mee bezig bent, je weet pas wat het is eens je het bent. Je “er iets bij voorstellen” komt zelfs niet in de buurt.
  Ik denk wel dat ik het moeilijk zou hebben met de maatschappelijke druk: de vragen uit je omgeving, de onterechte vermoedens van vruchtbaarheidsproblemen, steeds weer je keuze moeten motiveren en de blikken vol onbegrip,… Chapeau dus voor zij die die keuze maken.
  En ik ben heel blij met mijn keuze en mij 2 kleine monsters 😉

 • Reply
  Katrien@huisjethuisje.com
  oktober 8, 2016 at 1:30 pm

  Mooi geschreven!

 • Reply
  Moeke Hilde
  oktober 9, 2016 at 7:18 am

  Hier ook enorm genieten van onze drie ‘gremlins’! Zeker als er dan nog wat leeftijdsverschil is tussen de drie, blijf je lang jong. Ze brengen dan ook nog eens alle drie regelmatig vrienden mee naar huis dus steeds een gezellige bende ten huize Groen Genot. Een piekfijn netjes en opgeruimd huis daar kunnen wij ook alleen maar van dromen…?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.