0
MAMA ZIJN Uncategorized

De leuke mama in…thuisblijfmama Annelore

leukewereldprofiel

Vanaf nu ga ik geregeld op zoek naar leuke verhalen over het moederschap, de kleine dingetjes die het mama zijn zo fijn (en minder fijn) maken. Deze week is het de beurt aan Annelore, thuisblijfmama van 4 kinderen: Roeland (4), Virginie (3) en de tweeling Willem-Frederick en Elizabeth (2). Haar verhalen over het moederschap lees je op haar blog www.compleetgeluk.be waar ze blogt over haar gezin en alles wat daar van dichtbij en veraf mee te maken heeft.

“Ik ben een actieve mama, een strenge mama, een poging-tot-creatieve mama, een altijd-aanwezige-mama en een bakfietsmama. Ja, een bakfietsmama. Een mama die haar dikke bedrijfswagen inruilde voor een bakfiets om met de hele kroost op stap te gaan. Sinds ik mama ben, voel ik me ook echt een soort van “oermama”. Alles wat ik denk en doe, staat in relatie met de kinderen. Maakt dit van mij een leuke mama? Nee, maar wél het feit dat ik dit met hart en ziel doe. Ik hou ervan om bewust met de kinderen bezig te zijn, ze nieuwe dingen te leren, te stimuleren om te ontdekken en te proberen. Ze mogen kliederen, experimenteren met verf en modder. Ze mogen tot vervelens toe op een drumstel trommelen, tot ze plots een ritme vinden. Ze mogen ’s avond vuil vies en plakkerig binnenkomen, dat maakt me helemaal niets uit. Ik hoop dat onze kinderen opgroeien tot nieuwsgierige jongeren en volwassenen, die positief in het leven staan en durven uitkomen voor hun mening, ook al is dat niet per sé die van de grote massa. Die dingen probeer ik – en in het verlengde natuurlijk ook mijn man, zoiets doe je samen – ze nu al mee te geven. Dat dit tot nu toe behoorlijk lijkt te lukken, is fantastisch!

Onze kinderen weten dat fouten maken kan en dat ze een baaldag mogen hebben. Ze weten dat wat er ook gebeurt, ze bij ons altijd een veilige plek zullen hebben. Dat veiligheidsgevoel creëren, dat betekent dat we ze niet laten huilen ’s nachts. Dat betekent dat ze op verzoek voedingen kregen en soms nog krijgen, ook als paste dat niet in de vooropgestelde schema’s van de flesvoeding. Dat houdt in dat ze geen oom of tante moeten kussen als ze zich daar niet prettig bij voelen. En het betekent nog oneindig veel meer natuurlijk…

We hebben 4 kinderen, die hoop en al maximaal 2,5 jaar met elkaar schelen. Toch zijn ze alle vier stuk voor stuk verschillend. Kind 1 is erg gevoelig en kan niet tegen ruzie en harde woorden. Hij zal zelden tegenspreken of uit de band springen. Kind 2 daarentegen is onze actrice die uit enthousiasme vaak de grenzen aftast. Kind 3 is altijd vrolijk, maar neemt niet zomaar iets aan, hij wil weten waarom wel of niet. Kind 4 is de koppigste van de bende. Iets uitleggen werkt bij haar niet altijd, soms eindigt de discussie dus domweg met “omdat ik het zeg!”. 4 kinderen, met elk een eigen ‘handleiding’. Die unieke benadering, die krijgen ze ook. Het is tenslotte niet omdat ze met z’n vier zijn, dat we daar niet de tijd voor moeten nemen.

Mijn grootste tip voor andere mama’s? Vertrouw op je gevoel! Luister naar alle tips en raadgevingen die je aangereikt krijgt, maar filter er voor jezelf de dingen uit waar je het meest aansluiting bij vindt. Jíj staat het dichtst bij je kind(eren), alleen jíj weet hoe je het beste in ze naar boven haalt. Vertrouw op die intuïtie, op dat buikgevoel.

En ohja, beschouw je kinderen als volwaardige mensen. Het klinkt gek, maar ik bedoel dat je met je kind best een normaal gesprek kunt aangaan als iets niet werkt. Leg uit waarom je boos werd, verontschuldig je als je onterecht uitgevlogen bent. Geef complimenten, moedig aan, overleg, vraag hun mening,… Kinderen die betrokken worden, tonen makkelijker begrip voor de situatie, is mijn ervaring.

Tot slot, geloof in jezelf. Je doet het goed. Echt. Zelfs als je ze een keer een middag voor de tv plant en een pizza in de oven schuift!”

Meer over Annelore haar avonturen lezen jullie op www.compleetgeluk.be

Ervaren jullie het moederschap net zoals Annelore het omschrijft? Laat het ons gerust weten in de comments.
Wil je zelf eens je verhaal delen op mijn blog, stuur gerust een mailtje naar info@leukewereld.be

LeukewereldRoeland leukewereldWillem-Frederick LeukewereldVirginie

 

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  SaSiBeau
  juni 17, 2015 at 1:00 pm

  Ik ben ook een thuisblijfmama en krijg altijdd de comentaar van andere mama’s: “ik zou dat niet kunnen hoor zo thuisblijven” Wel dan leg ik uit dat ik 5 jaar geleden studeerde in antwerpen, geen auto had en met de bus en fiets alles moest doen, opvang was er niet in de buurt en om 5 uur op staan zodat ik mijn kind naar de opvang kon doen en dan nog steeds te laat komen in het school (want ja opvang start niet vroeger als 6uur en school starte om 8u en was een bus die maar om het uur kwam) en dan ‘s avonds tegen een 20u thuiskomen met die kleine da zach ik niet zitten. Studie stopgezet en thuis gebleven voor de oudste. Ondertussen is er nog een 2de bij gekomen en geniet ik van mijn avondjes weg (naar een naaicafe of avondschool of eens fietsen in de zomer) maar ik geniet even zeer van het thuis blijven en mijn kinderen zien opgroeien. Ik weet perfect wanneer ze hun eerste tandje kregen, wanneer ze het eerste woordje zeiden

  het sociaal contact mis ik wel maar daar is een oplossing voor…verenigingen en school

  maar zolang je je goed voelt in je vel komt het hele opgroeiverhaal van je kinderen wel goed…want zeg nu zelf wat is er leuker als een mama die je elke dag kan wegdoen en komt halen van school…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.